Дълговете на Топлофикация София гонят 800 млн. лв.

Въпреки това нямало да има проблеми с отоплителен сезон
24
Дълговете на Топлофикация София гонят 800 млн. лв.
Снимка: Pixabay

Над 756 млн. са общо борчовете на "Топлофикация София", като в сумата влизат и текущите търговски задължения на дружеството в размер около 21 млн.лв., а също близо 597 млн. лв. към Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Това стана ясно във вторник при представянето от новият изпълнителен директор и член на УС на дружеството Александър Александров пред членовете на постоянната Комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичен общински съвет на готовността за започналия отоплителен сезон в София.

"Съгласно нормативните изисквания дружеството разполага с резервни количества горива - мазут и газьол.
Не се очакват затруднения при доставките на основното гориво за производство - природен газ. В публичното пространство беше създадено напрежение във връзка с просрочени задължения на дружеството към доставчика "Булгаргаз", посочи Александров, цитиран от "Монитор".

Той съобщи, че към 20 ноември дружеството дължи близо 138 млн. лева (137,976 млн. лв.) за природен газ.

"В края на миналата седмица бяха платени близо 16 млн. лв. от задължението. В знего е включена и авансовата фактура за ноември от 50 млн. лв. Предвид по-топлото време през месеца и по-малката консумация на природен газ, очакваме тази сума да бъде значително по-малка", смята Александров.

Според него "Топлофикация София" е в сравнително стабилно състояние и всички задължения се изплащат редовно.

Ръководството на "Топлофикация София" ще продължи да полага усилия за подобряване обслужването на клиентите в рамките на своите правомощия. Начисляването на процент от топлинната енергия за сградна инсталация на потребителите, които не ползват отопление в сградите-етажна собственост, е законово регламентирано и дружеството е задължено да спазва разпоредбите на нормативната уредба, посочиха от дружеството.

За първите осем месеца в столичната "Топлофикация" са постъпили около 5000 жалби, което при 450 000 клиенти представлява по-малко от 3 на сто потребители с проблеми. Анализът на сигналите показва, че те основно са насочени към нормативната уредба и към месечните и изравнителните сметки, които изготвят топлинните счетоводители.

По думите на Александров няколко са ключовите важни елементи по отношение на подобряване състоянието на дружеството.

"На първо място диверсификацията на доставките, която е в две посоки - доставките на газ и диверсификация през RDF технологията. Второто според директора е, че трябва да бъде поставен на критичен преглед всеки един разход на дружеството, всяка една стотинка, която дружеството харчи трябва да бъде целесъобразно. Бихме могли да постигнем стабилизиране на дружеството и да обърнем тренда в положителна посока", отбеляза Александров.

Той гарантира, че "Топлофикация София" ще осигури нормалното протичане на новия отоплителен сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ПЛАДНЕШКИЯТ ГРАБЕЖ" С ТОПЛОФИКАЦИЯ - СОФИЯ, ДАТИРА ОЩЕ ОТ ПЕРИОДА НА "ЗРЕЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ" (Т. ЖИВКОВ)...ОЩЕ ТОГАВА ОТОПЛЕНИЕТО БЕШЕ НА НЕРЕАЛНО НИСКИ ЦЕНИ, ЗА СМЕТКА НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ВМЕСТО ЗА СМЕТКА САМО НА ТЕЗИ, КОИТО ГО ПОЛЗВАТ!ПО-ГОЛЯМ ГРАБЕЖ ОТ ТОВА ИМА ЛИ?!ДА ВИ НАТРАПВАТ НАСИЛА "ТОПЛИННАТА УСЛУГА", А КОГАТО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО НЕ Я ПОЛЗВАТЕ, ДА ПЛАЩАТЕ ЧАСТ ОТ ДЪЛГА НА "ТАРИКАТИТЕ" В БЛОКА, КОИТО ИСКАТ ТОПЛОФИКАЦИЯ, НО ЗА ЧУЖДА СМЕТКА!УЗАКОНЕН ГРАБЕЖ!ДОКОГА?!НАРОДЕ!!!!!
22
1
 
3
 
! Отговори
Gost преди 4 години
Да питат Фандъка къде са парите и защо и допуснала тези задължения. Да ги фалират и толкова.
21
0
 
6
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
Ако държавата поеме задълженията на Топлофикация, това все едно ще означава, че всички ще платим топлото на софиянци, най-богатия район в страната. Усещате ли иронията.
20
1
 
10
 
! Отговори
тигъра преди 4 години
Дълговете са 800000 ,а още гласувате за Фандъкова.Елате и вижте булевард Македония на какво прилича от години.А на времето имаше тревни площи,храсти от рози.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демократите е така. Уж дългове, уж ще фалира, ще я продадат за 1 лев на някой от мафията, след което мафията ще я препродаде след година-две за няколко милиарда. Банките, БТК, ... все така стана.
18
2
 
9
 
! Отговори
Дончев преди 4 години
Ограбват цяла България през сметките за тока за да субсидират губещата и умираща Топлофикация София. Това е пладнешки грабеж на цял един народ! Смърт на комунизма, свобода за народа!
17
3
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
В нормална държава фъндъкова щеше да е в затвора. В Китай щяха да я разстрелят. Тука *** си я ПРЕИЗБИРАТ !!!
16
2
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи само последните 200млн лв дългове на топлофикация са ПОРАДИ ТОВА,ЧЕ ТОПЛОФИКАЦИЯ СЕ ОТЧЕТЕ НА ГЕРБ ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ! С ТЕЗИ ПАРИ ГЕРБ КУПИ ИЗБОРИТЕ В СОФИЯ И НЯКОЙ ДРУГИ ГРАДОВЕ! Това е простата истина! Топлофикация КРАДЕ от абонатите си, и дава парите на ТЕКУЩО ОПРАВЯЩИТЕ НИ! И ТОВА Е ТАКА ОТ ПОНЕ 25г.
15
3
 
13
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
София е един от наймръсните и неуредени градове в цяла Европа!А пък топлофикация скоро ще удвои, а може и да утрои, дълговете! Да живее другарката Фандъкова! .....и другарят Борисоффф !
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дясна София бясно трупа дългове. Десните софиянци не си плащат парното и не си дупчат билет в рейса.
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дружеството е стабилно, само с 800 милиона задължения...Я ме светнете, в кой друг град има топлофикация със задължения и продължава да работи... Ама, щом е за софето може... Е после, че цяла България, ще ги плати,голяма работа...
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са десните мерки на десните софиянци и техните десни кметове?Още живеят по времето на социализма.
11
13
 
5
 
! Отговори
Жан Клод преди 4 години
Ако БСП дойде на власт да знаете че ще е режим 2 часа с ток и в 2 часа без. И сметката за тока ще е колкото една заплата. Ще плачете тогава за Бойко както сега плачете за бай Тошо.
10
3
 
16
 
! Отговори
110 преди 4 години
Най-смешно ми е, когато някой каже, че ще фалира - разберете го, първо Топлофикация София НЕ може да фалира - too big to fail дето се вика и второ енергопроизводството не може да произведе достатъчно ток за още 500 000 печки с реотан/климатици при спрян ТЕЦ януари месец.Тоя дълг ще го плащат всички и Софиянци и чичо на село дето последно е бил в столицата преди промените.
9
3
 
14
 
! Отговори
Бай Киро преди 4 години
Това е рекет на държавно ниво. Хората не искат тази "услуга" но никой не ги пита. Оставка! Обличайте жълтите жилетки и пред парламента с яйца и домати да се сгреем истински че тръбите на Топлофикация ще са винаги полухладни.
8
4
 
13
 
! Отговори
Pilot преди 4 години
Сега като докарат ефтината газ от америчко и ще се оправим ........Дупе да ни е яко с такива еднокнижници и то наведени начело,ама пак гласувайте за тях !
7
0
 
12
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Поредният искостеблен ДИР ектор. 800 млн. не били проблем !
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нека има,нека и 800млн. и 1-2 млрдвсичко е за партините касивие си плащайте
5
1
 
25
 
! Отговори
Икомов преди 4 години
Нормално, ГЕРБ управлява от 20 години София, както знаем фирмата е общинска и е под ръководството на кмета на града.
4
0
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
до 1ма и там са си 15 градуса зимата ,катаявиш