Нова педиатрия върху стара конструкция? Опасно е!

Как определиха 98 милиона без проект - магьосници ли са, пита инженер
Обновена: 29 ное 2019 09:38 | 29 ное 2019 09:38, Петя Славова
6
 Нова педиатрия върху стара конструкция? Опасно е!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Намерение или реално постижима цел ще се окаже завършването на строежа на детска болница в София? Върховният административен съд даде зелена светлина за изграждането на педиатрична болница от конструкцията в двора на "Александровска" болница в столицата. Процедурата обаче беше спряна от Камарата на архитектите. Те са категорични, че скелетът не създава условия за качествена и модерна болница.

"Постройката, когато е била проектирана и когато е построена в началото на 90-те години, е отговаряла за онова време, по онези норми, на изискванията. Но оттогава са минали 30 години. През това време технологията и философията за това как трябва да бъде оборудвана и как трябва да функционира една педиатрия, и то национална, са се променили. Науката се движи напред", коментира преподавателят в УАСГ инж. Методи Андреев пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Според него детската педиатрия задължително трябва да бъде построена по евронормите и не може да се използва конструкцията в двора на "Александровска" болница, защото скелето е построено по българските норми. Той допълни, че преработването на сградата е невъзможно. 

"За да бъде преработена, много колеги, включително и аз, бихме отказали. Смятаме, че това е невъзможна работа. Това е все едно една дреха, която сте носили на 20 години да преработите и на 50 да е същата, но не е.", обясни той и допълни:

"Цялата работа е направена да се отчете дейност. Хората по света не правят нещата по този начин. Колегите-архитекти знаят за български архитект, работещ във Франция. Той каза, че само за една болница заданието е от 300 до 500 страници. В България тази болница има задание от 3-4 странички и да не говорим как е определена тази сума 98 милиона без никакъв проект. Има една експертиза, правена 2007 г, сега е леко осъвременена и на базата на нея са определени тези пари. Големи магьосници са!"

"Еврокодът изисква оразмеряване по т.нар. "капацитивен способ". Тази сграда не е смятана по капацитивния способ", допълни доц. д-р инж. Андреев в ефира на "България сутрин".

По думите му в строителството се гарантира качество като има независимост между всички участници - строител, надзорник, контрол. "Иначе е диктатура на строителя", категоричен бе той.

Според него не трябва детска болница да не я правят в най-ниската част на София. "Тук е традиционно мръсен въздуха. Нека общината с Министерството на здравеопазването се прегледат общинските терени и да се направи нова съвременна сграда, която отговаря на световните критерии. Като ще даваме пари, да е за нещо от което няма да се срамуваме!"

Той не пожела да каже дали изграждането на нова сграда ще е по-евтино от преустройването на конструкцията, но е категоричен, че по-добрият вариант е да се направи нова, която да отговаря на съвременните условия.

"Против съм тази сграда да се разрушава. Тя е разкошна и може да се използва за административни нужди. За новите изисквания на една детска педиатрия трябва да се търси място, което да не е в най-ниската част на София", посочи инж. Андреев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Чели преди 4 години
Няма такова понятие като "Детска педиатрия" - Детска болница, или Педиатрия.Моля Ви ...Съгласна съм, че трябва да е на подходящо място, на чист въздухи най-вече новопостроена, модерна - нали виждате новопостроените функционални болници ...Щом е за децата, трябва да е най-доброто!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко пари могат да отмъкнат от държавата с довършителни работи. Искат да точат много години и държавата да е в ръчичките им за всекидневен рекет.Мнението на тези доказани мошеници е най-добрата защита за дострояването на сградата.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нов бардак с стари к..ви не се прави ама те ще правят!лека му пръст на детето посетило три болници и починало след диагнозата Нищо му няма
3
0
 
6
 
! Отговори
ksarax преди 4 години
Сега разбрахте ли защо беше всичко миналата седмица.
2
0
 
12
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Щом е дадено техническо задание за крадене, ще се краде.Та тази болница ,като време за строеж се доближава до това необходимо за построяването на Хеопсовата пирамида преди 4500 год
1
7
 
13
 
! Отговори
.. преди 4 години
То няма лекари (май избягаха) - те нова болница искат. Няма и деца - и те избягаха в чужбина заедно с родителите си, не знам защо.... питайте Боко.Проблема не е в липста на болница... но няма кой да го прозре.