Местните искат - общината изпълнява: Зелена зона в два столични квартала

Новите места ще са в "Иван Вазов" и "Яворов" по искане на гражданите
6 дек 2019 14:56, Петя Славова
78
Местните искат - общината изпълнява: Зелена зона в два столични квартала
Снимка: архив, Булфото

Нови места в зелена зона ще бъдат разкрити в столичните квартали "Иван Вазов" и "Яворов" по искане на гражданите. За готовността да бъдат обособени места за платено паркиране съобщи и.д. директора на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Румяна Милова пред "Монитор".

Още по темата

Тя обясни, че става въпрос за два малки участъка в районите "Слатина" и "Триадица". За "Слатина" новите места попадат в карето, заключено между улиците "Шипченски проход", "Цариградско шосе" и "Акад. Людмил Стоянов", а за "Триадица" - в участъка между бул. "България" и улиците "Петко Каравелов", "Балша" и "Бяла черква".

"От живущите в двата района получаваме сигнали за искане на разкриване на зона от година. Когато разширявахме зелената зона последния път, те се забавиха с исканията си и в крайна сметка районните кметове не внесоха докладите си в Столичния общински съвет (СОС)", коментира Милова. Новите районни кметове на "Слатина" и „Триадица“ вече подготвят обществени обсъждания, след което се очаква да въведат и конкретни доклади за гласуване в СОС. В "Триадица" още следващата седмица ще бъде проведена дискусия с гражданите.

Милова обясни също, че след решение на общинския съвет на ЦГМ ще е нужен около месец, за да разчертае новите места. Тя обаче подчерта, че от дружеството продължават инициативата за ремонти на тротоарите в зоните за платено паркиране, което би забавило въвеждането на новите места.

В началото на ноември миналата годината зелената зона в София бе разширена с 5500 места в “Оборище“, "Лозенец", "Възраждане" и "Красно село". През 2017г. в район "Средец" бяха разкрити 1193 платени паркоместа, а  в "Лозенец“ - 3500.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
1
 
! Отговори
aaa преди 4 години
A защо за едно паркомясто в тези зелено/сини зони вземат парите на 5-6 заблудени душици? А познайте като плащаш зони дали може да паркираш? А защо "искащите зони граждани" от няколко листа искане бяха само 2-3 ЗА , а останалите 100-200 ПРОТИВ ???
76
1
 
6
 
! Отговори
Селянин с колело преди 4 години
Каква зелена зона бе пишман софиянци! Тая сутрин видяхте ли какъв смог е?! Давай бутай се още може.
75
3
 
6
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Един апартамент=една кола срещу адресна регистрация в същия квартал. Всички други навлеци и всяка втора кола за апартамент да плащат. В Офенбах плащах годишния си абонамент 30 евро.Искам и тук така,а не стотици селяни и околни офиси да правят квартала на клоака.
74
4
 
3
 
! Отговори
Жорката преди 4 години
До АнонименАз живея в този квартал (горната му част). Това, което те наричат малко каре и съм съгласен да има зелена зона. Никой не ме е питал, но все пак съм съгласен. 120лв на година не са малко пари, но колите в тази част на квартала ще са много по-малко! Тази част от кварталът е основно жилищна и няма почти никаква търговия. Не е яко да има много коли и малко блокове.
73
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 72Не се познаваме, но искам и моя квартал да е зона, минимум Зелена! Откакто съседния стана зона, в нашия вече и по тротоарите няма място! Само зоната е оправия, аз 120 кинта имам за да си платя таксата за година
72
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
не е само софията. в прованса също много станаха мaймyнитe. за това ще ви цакат . не може сyлю и пyлю и сyля и пyля да бръмчат . само богатите ще караме коли.
71
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под местните разбирайте местните кметове, не жители. Не познавам никой който да е съгласен в квартала му да има платено паркиране.
70
1
 
17
 
! Отговори
Един преди 4 години
Предлагам цяла България, каквото е останало да се докара в София и навсякъде в София платена зона. Това е начин на смучене на много пари, срещу нищо.
69
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другия път пак да гласувяти за Фавдъкувата дет ни е кумунистбахахахаа *** народ про*т
68
0
 
7
 
! Отговори
И какво? преди 4 години
До Анонимен 67Примерно в едниствените два паркинга в Изгрев и Изток в София месечният абонамент е 300-400 лв. Свободни места - НЯМА! Чака се ред, ако някой се излъже да освободи място. Паркинги под наем няма, паркоместа в кооперациите НЕ СЕ ПРОДАВАТ дори за 30 000 евро! На улицата места за паркиране НЯМА. Едно време никой не смееше да паркира на бул. Самоков, защото разбиваха колите нощно време, крадяха части и т.н. Сега дори там няма къде да паркираш.
67
1
 
11
 
! Отговори
Да са мислили! преди 4 години
До Да бе, даПо ЗУТ за всеки апартамент в нова жилищна сграда трябва да има поне едно паркомясто/гараж. За всеки офис в административна сграда трябва да има поне две паркоместа/гаражи. Законът за устройство на територията се заобикаля като се правят ателиета, а те са апартаменти, офиси се пишат като апартаменти или ателиета и т.н. След края на строителството и въвеждането в експлоатация се сменя статутът им - ателиетата стават апартаменти, апартаментите стават офис. И настава ад за всички.
66
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милова и Фандъкова, не разчертавайте, а СТРОЙТЕ - подземни и надземни паркинги с по няколко нива във всички квартали на София и най-вече в центъра! а ТОВА, ЧЕ ГРАЖДАНИТЕ "ИСКАЛИ" ЗЕЛЕНИ ЗОНИ Е ПОДИГРАВКА С ГРАЖДАНИТЕ - НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА!
65
18
 
12
 
! Отговори
Правилно! преди 4 години
Не може хора с 1000 лв. нетна заплата да карат кола всеки ден. Нещо е сбъркано. Колата не е право, тя е лукс, привилегия, екстра за хора поне средна класа.Да се затворят пиратските сервизи в гаражчета в блокчета(там нямат касов апарат, какво остава за фактурник), да вдигнат данъците за всички трошки, да се затворят автоморгите.Иначе в София все така няма да може да се живее нормално. Вече си караме връз главите.
64
3
 
15
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Наказват ни веднъж, че всички дойдоха в Сифия и втори път, че всички искат да се разхождат в южният парк. Срещу тези пари не получаваме нищо. Още пари за крадене.
63
11
 
12
 
! Отговори
Хубава новина! преди 4 години
А дано цяла София да стане зелена зона!Който има паркомясто - да кара автомобил. Който няма паркомясто - да ползУва метро, градски транспорт, да кара колело или да ходи пеш.
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Градинките и те ли ще са зелена зона? В момента са кафява, а пък тротоари няма.
61
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Искат,ако не е платено общината не се интересува какво става.А така ще лапкат парички.Трябва да се вкара регулация. Неможе да има на общински терен излезли от употреба коли и да стоят с години ,а общината да бездейства.Но щом става въпрос за пари трябва да се направи на момента.Тези квартали ,които не са с платено паркиране също плащат данаци и имате задължения.
60
4
 
16
 
! Отговори
Да бе, да преди 4 години
Местните искали при тях зелената зона да е 100 лева на час, а за колите си местните искали да плащат за паркиране по 12000 лева на година (1000 лева на месец). Е, щом така искат, Фандъкова ще изпълни желанията им.
59
10
 
11
 
! Отговори
2050 преди 4 години
Зона за цяла София!
58
4
 
11
 
! Отговори
Люлинчанин преди 4 години
Искаме Зелена зона и в Люлин!