Въздухът в София е мръсен, а безплатните паркинги – празни

Въпреки желанието на Столична община, шофьорите не оставиха колите си
Обновена: 10 дек 2019 22:07 | 10 дек 2019 21:21, Нели Христова
45

2829 гледания   |  Още видео

През последните дни въздухът в София е изключително замърсен. За това Столична община обяви буферните паркинги на метрото за безплатни и посъветва шофьорите да оставят колите си и да използват градския транспорт.

Относително в един кубичен метър въздух се съдържат 78% азот, 21% кислород и около процент други газове. Над София, обаче във всеки кубик се откриват и няколко десетки микрогарма фини прахови частици, съобщават от Bulgaria ON AIR. Докато мъглата не се оттегли от небето над столицата общината се опитва да изчисти въздуха.

Още по темата

Но шофьорите все пак отказват да оставят колите си, дори и паркингът да е безплатен. В този на Царигардско шосе едва половината места бяха заети през деня.

Проблемите, според столичани не са отскоро. Според Световната здравна организация, през миналата година 8500 българи са починали именно от мърсен въздух.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ме прощават от СО но имам 3 деца ученици 3 карти х 20 лв =60 и 2х60=120 тотал 180 на месец за да се блъскаме(сутрин от 7 до 9 е кошмар), да ни кашлят, обират(пълно е с джебчии), да ни вали(защото не навсякъде има навеси) и да не продължавам, но скоро няма да сляза от колата. Разстояние от 2.5 км с грАДския 25-30 мин, пеша пак за толкова, с кола 7-10 мин!
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
???Докато мъглата не се оттегли от небето над столицата общината се опитва да изчисти въздуха.???
Спрете я таз госпоица да се словогаври с нас!
40
0
 
6
 
! Отговори
КТМ преди 3 месеца
Като си отидат всички пришълци в София по родните места, хем ще си дишат чист въздух, хем софиянци ще дишат по-свежо.
39
1
 
15
 
! Отговори
ФПЧ преди 3 месеца
От замърсяването с ФПЧ приписвано от Фандъкова и бандата й на автомобилите, 96% е вдигане във въздуха на ФПЧ от неизмитите улици при движението на автомобила и 4% е от двигателя с вътрешно горене. Така според Фандъкова един тролей замърсява почти колкото един автобус със същите размери и доста повече от един автомобил с ДВГ.
38
1
 
10
 
! Отговори
ФПЧ преди 3 месеца
Постоянните замърсители са неизмитите улици и тротоари - около 31 мкг/м3, автомобилите - под 1 мкг/м3 и други замърсители (без отоплението) - около 3 мкг/м3. Неизмитите улици и тротоари - от тези 31 мкг/м3, 25 мкг/м3 са в резултат от двжението на автомобилите, вкл. ел.автомобили и 6 мкг/м3 са от вятъра, велосипеди, пешеходци, тротинетки и т.н. Е, как ще се изчисти въздуха, ако спрем даже всички автомобили? А ако се измият улиците? А ако няма отопление на твърдо гориво?
37
0
 
10
 
! Отговори
ФПЧ преди 3 месеца
Максимално допустимата среднодневна норма за замърсяване с фини прахови частици е 50 микрограма на кубичен метър. В София има относитено постоянни замърсители, които са общо около 35 мкг/м3 и един променлив по големина замърсител - отоплението с твърдо гориво. При замърсяване от 100 мкг/м3, 65 мкг са от отоплението. При замърсяване от 650 мкг/м3, 615 мкг са от отоплението.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Правени са измервания и се оказва, че една цигара отделя повече фини прахови частици от двигател на дизелов автомобил рабетещ на място на празен ход. Автомобилите са за отвличане на вниманието и имитация, че нещо се прави за по-чист въздух. Замърсителят е отоплението и донякъде неизмитите улици и тротоари.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
София по принцип е на много кофти място за толкова голям град. Не беше много по-различно и преди доста време. Няма и да се оправи, каквито и лъжливи мерки за дране да приемат крадливите гербаджии.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво общо имат колите със замърсяването на въздуха на София с фини прахови частици?! Тези дни около 90% от това замърсяване е от отоплението, най-вече от горенето на гуми и пластмаси в определени квартали и около 9% от замърсяването е от неизмитите улици и тротоари.
33
2
 
18
 
! Отговори
vaseto willi преди 3 месеца
Защо не казвате истината???!!!
90%от замърсяването идва от ромските квартали! Там се горят само *** ,това го знаем всички!Какво се правите на сляпи?
Писачи някакви!!!
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В София не трябва да има белодробни болници.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много се разнежихте младите! 86-та като дишахме чернобил, нищо не ни стана. Вие дишахте 3 дни мъгла и 8к умрели. Ми като сте такива шушумиги, ше умрете, що да не умрете!?
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нема да умерете дишайте само 8 хиляди според СЗО.
29
0
 
11
 
! Отговори
До 18 преди 3 месеца
Не е вярно, мой. Има и бавен и неудобен. Наприемер, стигни до мегапарк от лозенец или витоша с градски транспорт. А още по- добре, стигни до мегапарк от надежда или красно село. Супер е, нали? А да си тръгнеш в 6 часа от бизнес парка е страхотно.
28
1
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 3 месеца
Това обикновен жител не може да го реши. Това е политика. Ти да неби да си решил София да е три милиона. Айде да се стегнеш малко.
27
0
 
5
 
! Отговори
10 лв бензин преди 3 месеца
Аз с 10 лв ще карам 50 км
26
8
 
5
 
! Отговори
Бат Сали преди 3 месеца
*** кефа - да платиш 10-15 лв за бензин в едната посока от вас до работното си място и да киснеш като *** в автомобила в задръстването, докато рейса минава в бус лентата около колите. С тоя селски манталитет затова въздуха ни е на това брутално ниво.
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
София стана град - държава. Ще ме извиняват жителите на другите градове ама айде направете си вашите градове европейски и спрете да прииждате тука на талази, че няма място вече ..... По улиците ни пушат коли с регистрационни номера с цялата азбука !!!!!!
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази година най-мръсен беше въздуха февруари месец по време на междусрочната ваканция. В София нямаше жива кола и въздуха пак беше супер мръсен.
23
2
 
5
 
! Отговори
аа преди 3 месеца
направо се чуда дали няма състезание на новинарските сайтове за по *** статия за въздуха в софия.