Фандъкова срещу битовото отопление: Ще помогнат ли санкциите?

Горенето на отпадъци крие рискове за здравето, заяви кметът
Обновена: 11 дек 2019 09:22 | 11 дек 2019 09:22,
260
Фандъкова срещу битовото отопление: Ще помогнат ли санкциите?
Снимка: БТА

Проблем е изгарянето на отпадъци и това крие риск за здравето на хората, заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Имаме мобилна станция, която, особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет", посочи Фандъкова.

"Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни тя.

Още по темата

Тя посочи, че миналата година е имало официални срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който монтира и поддържа гражданските станции. Работи се така, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни.

"Гражданските станции са по-скоро сензори. Официалните решения ние взимаме на база на официалните станции, но следим всичко", обяви Фандъкова пред "Нова тв.

Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление, посочи столичния кмет.

"При най-сериозните нива, които бяха през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, за това са и мерките, които поискахме и предприемахме. В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша. Ние сме в контакт с гражданите, по тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може да се криминализира", обясни столичният кмет.

Решаването на проблема с чистотата на въздуха е комплексен. Не само трябва, а е почнато и се работи много активно, заяви Фандъкова. Тя припомни, че миналата година по нейно предложение беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища.

"Министерство на околната среда и водите разработва наредбата, не знам на какъв етап е в момента. Идеята е да се регулира при търговците, при продажбата. Тоест да не се продават въглища, които могат сериозно да замърсяват, или мокри дърва. Разбира се, това е процес", каза Фандъкова.

"Имаме възможността, вече работим по подмяната на отоплителните инсталации безплатно за хората на 20 000 домакинства. Защитихме 2 големи проекта. В момента се работи по набирането на заявления за първия от тези проекти. Той ще ни позволи на една трета от домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища в София, да бъдат подменени отоплителни тела", заяви тя.

"Ако разчитаме само на образование в някои от кварталите, които горят гуми  и кабели и тровят хората, няма как да се случат нещата. За това трябват сериозни санкции. За това говоря за комплексни мерки. Трябва да ограничаваме трафика, трябва да намаляваме и санкционираме колите, които замърсяват. Мисля, че ние трябва да изпращаме към цялото общество послание, че въздухът е такъв, защото ние го правим с нашата дейност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще използвам градски транспорт. Ролята на общината е да инвестира в това да направи градския транспорт достъпен и удобен", смята Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
5
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
ВЛАСТОИМАЩИ, НЕ ПРЕХВЪРЛЯЙТЕ ГРЕХОВЕТЕ СИ НА ГРАЖДАНИТЕ!Представете публично договорите за изгаряне на евробоклуците в нашите ТЕЦ!Не набеждавайте колите и ромите само, нито бедните хора , на които предоставяте някакви филтри и печки !От векове хората са ползвали дърва и въглища, но такова замърсяване не е имало, защото НЕ СА ГОРЕНИ ПЛАСТМАСИ!Горят главно през нощта в София , на тъмно.Не считайте, че като сте докопали властта , сте по- умни от нас!
219
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Проблем е изгарянето на отпадъци"Ама не е ПРОБЛЕМ внасянето и изгарянето на на стотици хиляди тонове б'оклуци от Западна Европа така че проблема е във вас крадливата шайка!
218
0
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 години
у*ра западния парк
217
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време карахме Трабанти и се сипваше масло в бензина на 10литра бензин 300 милилитра масло и не беше толкова мръсен въздуха,хем и Кремиковци работеше.Днес уж еко са двигателите евро от 1 до 100 кой от кой по-екологичен обаче е по-мръсен въздуха.Защо така?Ами в центъра на София всички къщи бяха на въглища,Топлофикация имаше само в крайните квартали и затова всички търсеха жилища в тях,като трябваше да има ТЕЦ и телефон(тогава бяха с шайби и по кабел телефоните).Уж населението намалява а възду
216
1
 
8
 
! Отговори
ogin преди 4 години
Отпадъците са енергия ще си горя колкото си искам,а картофената госпожа да си гледа работата
215
0
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Кмете , безплатни апартаменти за ромите в южните квартали .И 50 процентова квота в администрацията.
214
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СИТИО НА ГЛАДНИО НЕ ВЕРУВА.
213
0
 
16
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
Това е нацистки геноцид случайно лъхашт от германското НПО Ханс Зайдел вкаран в устата на Й.Фандъкова!Как е има ли банани?
212
1
 
5
 
! Отговори
men преди 4 години
на поркича му лъсна голий Г. с италиансктие *** и керваните от камиони от западна европа и се е подвил ръкави сега тука да ни променя мнението във форума. спри се порко. СЪД и ГИЛОТИНА за държавна измяна. затваряне на американските бази и разпологане на руски ракети във петрич и видин. отваряне на българия към китай и западна азия. единственото спасение за българия.
211
0
 
1
 
! Отговори
azzurro преди 4 години
перке стопаре буклучаре за булгаре. топляре ТЕЦаре муйто бене буклучаре. ун поко фумаре. гранде калоре. влакаре идваре манянаре.
210
12
 
1
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
АМИ, ТЕ ПАРЦАЛИТЕ ЕЖЕГОДНО ИДВАТ ОТ РУСИЯ!ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ ГО ВИЖДА И ЗНАЕ!ВСЕ ВАТЕНИ ПАРЦАЛИ .....ЗА ГОРЕНЕ!
209
0
 
19
 
! Отговори
хах преди 4 години
Ми спрете да горите отпадъци в ТЕЦ-овете
208
5
 
5
 
! Отговори
Митко преди 4 години
И сложете акциз на въглищата...
207
3
 
22
 
! Отговори
Митко преди 4 години
Вместо да говорите празни приказки, махнете ДДС-то на пелетите, пелетните котли и пелетните горелки...
206
0
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До РЕАЛИСТе айде па ТИ покажи документ,че ги карат от Русия!.....Иначе:-Същество смешно,или не знаеш,или си достатъчно шантаво за да не те интересуват фактите,но Русия приемаше /сега не знам как е,признавам/ НА СВОЯ територия и отработеното ядрено гориво от АЕЦ....та какви "парцалки и найлонки" "праща за горене" Русия у нас бе?..И по силата на какви договорености?Смотан,дано барем заработваш некой лев с тия щуротии дето блъскаш тук!..Защото иначе си за съжаление..
205
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо за хванатите в Италия 815 тона пластмасови ***,които най вероятно щяха да излязат от комините на някой ТЕЦ,няма ли да ни осведомите.Не ми се мисли колко хиляди тона *** е изгорен в България,ама иначе братята и пенсионерите виновни!
204
12
 
2
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 4 години
АБЕ ..."ПРОДАЖБИТЕ НА ДЕЦА" ...И "ВНОСА НА ОТПАДЪЦИ ЗА ГОРЕНЕ" , ОТ ЕДНО И СЪЩО МЯСТО ЛИ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА В МЕДИИТЕ??!!АЙДЕ, ПОКАЖЕТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА ТОВА...!!!ЩОТО АЗ ПЪК ЧУХ ЧЕ ГИ КАРАТ ОТ РУСИЯ , ПРЕЗ ДУНАВ МОСТ!
203
0
 
26
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
В печките не могат да се горят отпадъци, но промишлените пещи могат да се горят европейски ***. Вносът продължава!
202
6
 
1
 
! Отговори
За ВЪПРОСА... преди 4 години
ТИ ОТ ИТАЛИЯ ЛИ ПИШЕШ , БЕ......ХА,ХА,ХАААААА...ДУПАРАТА , НОСИ ЛИ ТИ ПАРИ..?!
201
1
 
23
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Днес в Италия Властите са хванали Незаконен Това с Пластмасови *** - Композиция с Вагони , общо 815 тона . Крайната Спирка е била Гара София . Това е Горивото на ТЕЦ София , ТЕЦ Перник , и всички ТЕЦОВЕ в България . Представете си Колко сме вдишали преди да ги Хванат .