Килограми хляб на боклука – редно ли е?

Гледката възмути хиляди потребители в интернет
19 дек 2019 10:19, Нели Христова
128
Килограми хляб на боклука – редно ли е?
Снимка: Facebook

"Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не продаден, който още е мек, вече е на боклука" - с тези думи Петър Петров публикува снимка, на която се вижда как килограми хляб са били изхвърлени в контейнер на столичната ул. "Раковски" 61. Гледката възмути хиляди потребители, съобщава Dir.bg

"Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не продаден, който още е мек, вече е на боклука, виждате ли това, не е ли е грях да се изхвърли на боклука при толкова гладни деца и семейства? Да не говорим за приютите с бездомни кучета, в които се изписват хиляди левове......!!!", пише Петров под кадъра. Кофата, която е заснел, се намира точно пред пекарната "Братя Хлебари".

Снимката предизвика вълна от недоволство и продължи да бъде споделяна из мрежите, въпреки че първоначалният кадър на Петър Петров бе изтрит, неговият профил - блокиран. Мнението на всички е едно - разхищението на храна е недопустимо.

Някои обаче оправдават изхвърлянето на храната в боклука, тъй като процедурата по даряване на храна в България е много тромава:  "Може да се дари, но дарителят въпреки всичко продължава да плаща ДДС, за да заобиколи тежки процедури и това спира много, да не говорим, че институциите през които трябва да минеш, разрешат и дадат нужните документи са още повече демотивиращи, но това не оправдава никой от тях, начини има", заяви гражданин.

"Братя Хлебари" разпространиха своя официална позиция, която потвърждава, че хлябът е бил изхвърлен именно защото процедурите са тежки.

"На всеки е известно (но не всеки иска да приеме), че всеки един бизнес от хранителната промишленост се сблъсква с брак в един или друг момент - например поради непредвидени обстоятелства/провалени мероприятия и др. За съжаление в нашата държава администрацията по даряване на храна е толкова тежка, че буквално е невъзможно да се направи, колкото и добри намерения да имаш. Именно затова се стремим всячески да минимизираме изхвърлянето на продукция и продължаваме да мислим за още начини, по които да намалим отпадъка си до нула. Уверяваме ви, че ще положим всякакви усилия този индивидуален случай да не се повтаря. Извиняваме се за това, че без да целим сме разочаровали някои от вас. Със сигурност това не е политиката ни и Вие го знаете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: хляббоклукразхищение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тигъраТи си един посредствен работник, мислеш се з професионалист.
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 114Млъкнииии бееее...
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам коментарите ми става ясно,се сестрите пекарки са агитирали доста хора,за да пишат коментари в тяхна подкрепа.
111
4
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Като гледам каква чeрнилка е този хляб , той си е за изхвърляне. При Чаушеско в Румъния съм виждал такъв хляб.
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако го бяха изкарали пред магазина можеха да го раздадат сигурно за 5-10 мин, ама не *** ще го метне в кофата. това е престъпление и тия братя са престъпници това е
109
1
 
2
 
! Отговори
Тъпи преди 4 години
Да купиш хляб от веригите е все едно да купуваш въздух за корем .
108
2
 
11
 
! Отговори
тигъра преди 4 години
До AnonymousА и да допълня:Големите супермакети не изхвърлят хляб,а го продават на -50 и вечер няма хляб.
107
3
 
4
 
! Отговори
тигъра преди 4 години
До AnonymousДа ходя да си купя скапан хляб?Не благодаря.И да го дам на някой да има после проблеми с червата.Аз ще им направя хубаво хлябче.
106
9
 
5
 
! Отговори
Anonymous преди 4 години
Лелее колко народ експерт по хлебарство и благотворителност се извъди....Ми да бяхте отишли да купите хляб от тях или някой друг, да минете по всичките бюрократични стъпки за едно дарение и да го дадете на който сте решили, вместо да дуете перки по форуми! Големите супермаркети изхвърлят всеки ден 5-10 пъти повече от това, което тези младежи са изхвърлили един път, ама понеже никой не ви го е поднесъл сдъвкано в социалките, няма проблем с тях...
105
4
 
4
 
! Отговори
тигъра преди 4 години
Това е пародия на хляб,затова са го изхвърлили.Добре че не са го дали на някой да се отрови.Ама редно ли е така да се изхвърля.Ще го набарят бездомните и ще се натровят.
104
4
 
9
 
! Отговори
тигъра преди 4 години
Бил съм хлебар 8 години.Какъв е тоя хляб 3.50-8лв?Кило хляб става от 700гр. брашно,половинка от 350.Алчни за пари,а заплатите малки.На тая цена ще се изхвърля всеки ден.Като му гледам формата,май работниците са го съсипали.То вече и майстори на хляба няма като едно време.Да не говорим за банички,защото взимат работници от обяви без образование и почват да работят и после брак.Пълно е със скапани закуски навсякъде и то,защото първо тестото е скапано,после не могат да го изпекат и става подметка.
103
6
 
15
 
! Отговори
Правдолюб Ножаров преди 4 години
Каква човещина, какво добро очаквате от капиталистическото общество- общество без морал, където ГОСПОД са парите, а основният девиз - ПРЕЕБИ ДРУГАРЧЕТО!!!Ти си мислиш , че насреща си имаш човек, а то- кобра, кух полицай и долен мошеник!!!!ТАКА ЩЕ Е , ДОКАТО НЕ СКОЧИМ И СРИТАМЕ ГАДОВЕТЕ!!!!КАЗВАМ ГО НАЙ- ОТГОВОРНО, КАТО ОФИЦЕР , НО НЕ ПОЛИЦЕЙСКИ ( МУТРЕНСКИ).., А ИСТИНСКИ- АРМЕЙСКИ!!!!!ЗАЩОТО ЧАШАТА ПРЕЛИВА ОТ ВСЯКЪДЕ!!!ДА НИ Е ЧЕСТИТА ,,ДЕМОКРАЦИЯТА '''ПО БЪЛГАРСКИ!!!
102
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако хлябът е мухлясал е опасно да се консумира
101
1
 
11
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
козто не уважава хляба един ден ще мечтае за него. и това не е само хляба - месо, мляко, плодове. иде това време по скоро от колкото си мислим. ако нямаше субсидии за производителите цените щяха да са тройни и четворни, много хора щяха да си живеят хубав и спокоен живот на село. на била и лидл им е по добре да изхжьрлят половината стока от колкото да ви я дадат на 30% от цената. спете плебсове.
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно не струва толкова,щом хвърлят.Цената му е 100 отгоре изкарана,не им пука.
99
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преработване му е майката и отново на пазара.
98
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен на птиците, по- добре да бяха го дали на гладни хора. Но човещина нямат хората ..
97
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА защо трябва да се хвърля хляб и храна в кофата?
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 99Що, иначе тоя хляб къде отива?
95
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грехота е да се хвърля хляб и храна, хора! Ако хлябът има мухъл или му е минал срока, надробете го на ситно и го дайте на пиленцата, птичките. А и ще нахраните птиците с хляб, през зимата те трудно си намират храна!