В навечерието на Нова година: Чернодробна трансплантация във ВМА

Лекарите благодарят на близките на донора
31 дек 2019 14:00, Петя Славова
2
В навечерието на Нова година: Чернодробна трансплантация във ВМА
Снимка: архив, Булфото

В навечерието на Нова година специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация на 59-годишен мъж, в крайна фаза на чернодробно заболяване, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Донорът е мъж на 63 години, изпаднал в мозъчна смърт в следствие на черепно-мозъчна травма, информират от ВМА.

Съобщението за възникналата донорска ситуация в гр. Плевен е получено на 29 декември от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", уточняват от лечебното заведение. Веднага е бил сформиран екип, който заминава за Плевен още в 7 часа сутринта на 30 декември, където е осъществил експлантацията на черния дроб.

Професор Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология съобщава, че към момента пациентът е контактен и адекватен и продължава лечението му. Той обобщава, че технически трансплантацията е била трудна, с продължителност около шест часа, но е станала добре, посочват от пресцентъра на ВМА.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
любо преди 4 години
До z342455Но и ти си същия като Петя. Защо говориш с недомлъвки? Като знаеш нещо кажи го. Напиши имената.
1
2
 
6
 
! Отговори
z342455 преди 4 години
Моля, авторката Петя Славова да заповяда при близките на донора и след като разбере ,да го опише на читателите . Един скромен и трудолюбив електроженист е пребит от двама младежи ,след коректна забележка. Славова ! - Напишете имената на донора за благодарственост и имената на убийзите.