Зеленият билет ощетявал Столичната община с 200 хил. лв.

И все пак Фандъкова се чуди как по-често да се пуска
39
Зеленият билет ощетявал Столичната община с 200 хил. лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обмисля облекчаване на процедурата, по която общината взема решение за въвеждане на зелен билет, въпреки че през лятото на 2019 г. тя вече беше променена от Столичния общински съвет, съобщава БНР.

В момента зелен билет може да се въведе не след два, а само след един ден с прогноза за поне при 4-кратно превишаване на нормите на фини прахови частици (ФПЧ10 - 200 мкг/м3 вместо 50 мкг/м3) на две от шестте измервателни станции на Изпълнителната агенция по околната среда.

Зеленият билет дава право за пътуване по всички линии на градския транспорт в съответния ден само за 1 лев (при стандартна карта 4 лева). Чрез него се насърчават столичани да пътуват не с лични автомобили, а с обществения транспорт и по този начин да се намали замърсяването на атмосферния въздух в града.

Фандъкова ще инициира сформирането на работна група с участието на еколози и финансисти за промяна в начина на въвеждане на зелен билет.

Един ден с такава мярка намалява общинските приходите от транспорт с над 200 000 лева.

Днес станциите в София отново отчетоха повишаване на нивата на ФПЧ. Като мярка срещу мръсния въздух, в буферните паркинги към метростанциите паркирането беше безплатно, но зелен билет не беше въведен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Фандъковазелен билет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
6
 
! Отговори
Б. Б преди 4 години
Ок. Разбрахме за ощетяването на 200-бона.а когато сте на печалба през другите дни.. Дървета засаждат ли... Филтри слагатели на комините... Паркове нови залесяватели или само изсичане дърветата за нови строежи. Герб съсипа града с това управление
37
3
 
1
 
! Отговори
Чипът преди 4 години
Във вашето село най-вероятно няма никакъв градски транспорт. Новопристигналите вечно имате претенции
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София няма градски транспорт. Има жалко подобие на такъв. Затова хората и пари да им дават няма да се возят в градския транспорт. Просто не е удобен.
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо общината трябва да смята приходите от градски транспорт, при положение, че народа мре от мръсния въздух.Реално погледнато общината е длъжник на всички жители на София, точно заради некадърните и некомпетентни градоустройствени решения.
34
1
 
12
 
! Отговори
До крайчо преди 4 години
Във Виена всяко възможно за паркиране място е направено на паркомясто, т.е. това са същите тези места, на които в София се паркира в нарушение по тротоари и зелени площи. Във Виена има 40 пъти повече подземни паркинги в сравнение със София. Във Виена има по-голямо движение, но е толкова добре организирано, че изглежда малко, за разлика от София, където организацията на движението създава огромни задръствания.
33
0
 
9
 
! Отговори
До крайчо преди 4 години
Във Виена 87% от домакинствата имат кола, а в София само 46,5%. Във Виена 36% от хората отиват на работа с градски транспорт, а в София 80%. Във Виена 46% отиват на работа с кола, а в София, 16%. Във Виена средното разстояние до местоработата е 15 км, а в София 6 км.
32
5
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
Във Виена ако видите толкова Х5 Кю7 и пр. дизелови камиони направени за арабския свят и парвенютата на източна Европа елате да почерпя също. Колкото е по-просто едно население толкова повече колите са Мерцедес и БМВ и ауди - големи и дизелови с махнати катализатори. В Косово колите са САМО Мерцедес.
31
5
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
Виена е на 1000 км. от София. Града е малко по-голям от София. Разходете се ще ви струва под 600 лв. барабар с тол таксите. Ако видите кола на тротоар в градинка или на детска площадка - елате да почерпя. паркинга е по 20-40 евра на ден в центъра. Трафика рехав. Градския транспорт по минути и климатизиран със винаги свободни Седящи места.ПОД ПОЛОВИНАТА от домакинствата имат коли - малки бензинови коли - много е СКЪПО да имаш кола във ВИЕНА.Града е винаги в топ 3 по качество на живот.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
метрото и градския транспорт с чии пари са направени и за кого трябва да работят ? от това общината не трябва да очаква да печели пари ,това е обществена услуга сбъркана работа
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София не е България...но се харчат милиарди за общински и държавни поръчки за определени фирми и хорица които са забогатели от гърба на нашите данъци..
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автомобилите допринасят за малка част от замърсяването, това вече и децата го знаят. Да намерят начин да наказват тези, дето се отопляват с вредни материали. Този билет е напълно излишен и не променя нищо. Ама кметицата толкова си може.
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега трябва да има безплатен обяд специално за софиянци, но за съжаление няма да ги огрее.Безплатно и хубаво няма.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителко любима, т.е. кметице. Разрешение на проблема няма, когато се правиха новите квартали, сгради в старите, никой от подопечните ти не се сети, че първо се прави инфраструкура, т.е няма газоснабдяване в този му вид, в който трябва. Човекът с мустаци сложи една тръба на централния булевард и всеки който иска да се вкл. за собствена сметка трябва да се върже и ако съседът сега иска да се вкл. трябва да изгради тръба до тръбата на направения и да му плаща или до тръбата на фирмата.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като стане замърсяването с фини прахови частици 600 мкг/м3, при максимална среднодневна норма от 50 мкг/м3, нека спрат всички автомобили и замърсяването ще се срути на 599 мкг/м3. Ура-ура-ура! Победихме го....
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога ще пуснат бял билет?
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замърсяването е заради печките и горенето на италианските отпадъци в тецовете. Защо мафията непрекъснато ни отклонява вниманието към автомобилите, които замърсяват пренебрежимо малко с фини прахови частици?
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуснете го за по продължителен период зеленият билет бе от 20 декември до 20 март да имат хората стимул а сега четем коментари от рода на с колата ми по изгодно за 1 ден зелен билет по чист въздух не прави
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен зелен билет в тарифата на градския транспорт има и бял билет с цена 0 лева. Принципно никъде по света няма наднормено замърсяване с фини прахови частици заради автомобилите, така че празните приказки на мафията в общината за зеления билет са фини прахови частици в очите ни.
20
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дневната карта вие е 4 кинта бе, какви зелени билети? Аз работя в прованса за 800 кинта заплата и давам 100 кинта за транспорт на месец.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат с тия зелени билети не ги продават няколко пъти питах в павилионите на СГС специално за такъв билет в два от тях ме изгледаха презрително все едно съм просяк или клошар и ми отказаха рязко и сърдито в третият дори не знаеха какво е зелен билет.Всичко им е една измама на тия.