Ремонт в Борисовата градина, ще оправят и Езерото с лилиите

Подновяване ще има и в района на "Лодките" и "Маймунарника"
15 яну 2020 11:22, Петя Славова
16
Ремонт в Борисовата градина, ще оправят и Езерото с лилиите
Снимка: БГНЕС

28 хил. кв. метра асфалтови алеи и Езерото с лилиите в Борисовата градина в София ще бъдат ремонтирани. Това предвижда проект на Столичната община за обновяване на историческата част на парка на стойност 11,7 млн. лв. Кметството ще кандидатства за европейско финансиране в размер на 8,8 млн. лв., а останалите средства ще бъдат от осигурени от общината, съобщава "Монитор".

Пътеките, предвидени за ремонт, не са били обновявани от създаването на парка. Проектът придвижа възстановяване в автентичен вид само на съществуващи елементи на парка. Сградата на обществената тоалетна между читалнята и заведението "Маймунарника" също ще бъде обновена. Предвижда се и обновяване на Езерото с лилиите, Алпинеума, както и на намиращите се в пространството чешми. Ще бъдат възстановени пластики и скулптурни фигури, ще бъде изградено алейно осветление, видеонаблюдение, както и Вик мрежа и поливна система. Ремонтните дейности ще се извършват поетапно на площ от 300 дка.

Миналата година се проведоха и обществени обсъждания за промяна на подробния устройствен план на Борисовата градина, който трябва да бъде гласуван от Столичния общински съвет. В него присъства връщането на "Кривите огледала" и "Лодките", както и трите дансинга, които са на мястото, известно като "Маймунарника". Те са били там, когато се е създавала градината. Ръководителят на проекта проф. Атанас Ковачев смята, че бирарията в стил австро-германски барок от 30-те също трябва да се върне до езерото "Ариана" на мястото на сегашното заведение.

Къпалнята "Мария-Луиза" пък отново трябва да разхлажда софиянци в жегите. Сега къпалнята е частна собственост, но общината би могла да преговаря със собствениците за публично-частно партньорство, смятат проектантите. Според тях някои обекти нямат място в градината.

Автокъщата "Капитолия" трябва да бъде премахната и под нея да се изгради подземен паркинг. Над него ще има има 1,5 м пръст, така че там могат да се засадят и дървета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
:) преди 4 години
Супер, дано изберат изпълнителя на Западен Парк, там се получиха страхотно нещата.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добра идея Капитолия да се превърне в подземен паркинг, басейнът също би служил на много хора ако се въведе в експлоатация.
12
1
 
6
 
! Отговори
пак ли преди 4 години
Много ми е интересно какво разбира архитект от градинарство и парково озеленяване. То е ясно, че си е ваш човек. Съвет - махате автокъщата. Правите паркинг. Нормален ремонт на настилки, пейки и т.н. Готово. Не пипайте парка. Не сте градинари, крадливи бюрократи!
11
1
 
6
 
! Отговори
Лято 2020 преди 4 години
Имало едно време един парк и в него имало едно езеро с лилии...
10
1
 
3
 
! Отговори
крайно време беше! преди 4 години
Че ще окрадат каквото могат е ясно, но поне малко да пооправят бардака, в който превърнаха хубавия ни парк. И не само Капитолия на арaбския рaзбойник не принадлежи, а и жалките останки от Тенекиите, рушащи се вече 20 години. И да помислят за горичката около трасето на трамвай 10. Преди 2 вечери ватманът успя да спре в последния момент - огромен дънер на релсите, а наоколо изпопадали гнили стволове, по томабелевски
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паркът е в окаяно състояние, но ако тая учителка по руски започне "ремонт" ще стане дори още по-зле. По-добре да не пипа. Достатъчно е, че остави мутрите с автокъщата в парка.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КМЕТИЦАТА ИЗЛЪГА ОЩЕ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ, ЧЕ ЩЕ ИЗГОНИ МУТРИТЕ С АВТОКЪЩАТА И ЧАЛГА КРЪЧМАТА ОТ ПАРКА. КМЕТИЦАТА ЛЪЖЕ!!!
7
3
 
5
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Ехааа! Поредното усфояване на едни пари! Значи резултата мога да ви го кажа от сега! ЩЕ СТАНЕ МНОООООГО ПО-ЗЛЕ ОТКОЛКОТО Е СЕГА ПРДИ ТОЯ РЕМОНТ! ПОСЛЕ СЛЕД ТОЯ РЕМОНТ ЩЕ СЕ НАЛАГАТ ГОДИНИ НАРЕД ОЩЕ РЕМОНТИ ДА СЕ ПОПРАВИ РЕМОНТА!!! И СЛЕД ПЪРАТА ГОДИНА СЛЕД РЕМОНТА ЩЕ СЕ РАЗВАЛИ ВСИЧКО И ТАКА И ЩЕ ОСТАНЕ ДО СЛЕДВАЩИЯ "РЕМОНТ"! Та като цяло след тоя ремонт нещата ще станат мноооого по-зле отколкото са сега! Та така!!!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...тоест ще бъде зажабено.
5
3
 
5
 
! Отговори
Жунгла преди 4 години
Според новия архитектурен проект и според европейските еко изисквания, езерото с лилиите ще бъде зарибено със жаби.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде следващото място в София, което ще бъде унищожено, за да се усвоят едни парици......А само да попитам - предвидени ли са средства, време и т.н. за ремонт на ремонта после?
3
1
 
15
 
! Отговори
:( преди 4 години
Един страхотен парк, който има голям шанс да бъде съсипан от "Архитекти и майстори" ! Дано да греша !
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те да направят план за почистване на Панчаревското езеро, защото там е проблем. - само тиня и водорасли. Засяга пряко София.
1
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е тази Борисова градина? Аз знам само Бойко Борисовата такава.