Новата визия на пл. "Славейков" - перголи като книга, увивна растителност...

Съюзът на архитектите е против предложения проект
19 яну 2020 18:24, Анисия Иванова
82

Ще се върне ли емблематичният книжен пазар на площад "Славейков"? Проектът за изграждането му наново беше публикуван за обществено обсъждане на сайта на община "Средец“, а на 9 декември изтече и срокът за внасяне на възражения и предложения. Срещу проекта се обявиха от Съюза на архитектите.

7 метални съоръжения, на всяко от които ще има по две крила, наподобяващи разтворена книга, а над тях увивна растителност - такъв е проектът за визията на новия книжен пазар.

"Правят впечатления няколко неща, които сме поискали от главния архитект да бъдат допълнително пояснени. Например зеленината над перголите, която ще бъде над работните места, включва ли някакво допълнително покритие, което да защитава от дъжд. Предвидени ли са работни маси, столове за хората които ще работят там", коментира кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Търговците на книги също са притеснени, че в представените визуализации липсват работни маси за излагане на стоката.

"Във визуалицията е видно, че тези преместваеми обекти са разположени по дължина на целия площад "Славейков". Докато в план-схемата са показани много по-малко, само пред библиотеката", заяви Лидия Лазарова от Съюза на архитектите в България пред Bulgaria ON AIR.

От Съюза на архитектите твърдят още, че съоръженията не се вписват в пространството на пазара и не са съобразени с вече съществуващите обекти като скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови и възстановения фонтан.

От район "Средец" вече са изпратили получените становища на главния архитект на София. Ще има ли промени по проекта и кога ще започне неговата реализия все още не е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бе, на папуците сичко старо им е мило - сергиите, кашоните, шушоните и ушанките! бе, лапайте си баниците и .... заминавайте - утре новите хора ще харесат направеното!