Фандъкова ще подкрепи решение за Перник, ако има гаранции за София

Тя е поискала експертен анализ и оценка на инфраструктурата
Обновена: 20 яну 2020 16:42 | 20 яну 2020 16:35,
89

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще подкрепя само решение за Перник, което дава 100 % гаранции за софиянци, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя присъства на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, на което се разглежда предложението за водната криза в Перник.

„Знаете, че в събота в Министерски съвет се проведе извънредно заседание, на което беше съобщена идеята за осигуряване на допълнителни количества вода от водосбора на „Белмекен“ до Перник през водопреносната мрежа на София.

Още по темата

Тя посочи, че идея е предложена след сериозен експертен анализ и оценка на съществуващата инженерна инфраструктура.

"Още в събота поисках от Министерски съвет в първия работен ден ресорните министри да представят пред Комисията по инженерна инфраструктура в Столичен общински съвет заедно с кмета на Перник и ръководството на „Софийска вода“ тази идея. Смятам, че е изключително важно да се получат отговори на всички поставени въпроси“, каза също Фандъкова.

Смятам, че това е важно решение, което може да бъде факт само и единствено, ако цялата информация е публична, заяви кметът на София.

Предложението на управляващите за разрешаване на водната криза в Перник беше взето на среща при премиера Бойко Борисов в събота. Обявеният план предвижда вода от язовир "Белмекен" да преминава през яз. "Бели Искър" към водопреносната мрежа на София. От резервоар "Мало Бучино" трябва да бъде изградено 13 км трасе до "Перник".

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че Перник и София ще си помагат и обърна внимание, че всичко това не е за сметка на столицата. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че преминаването на вода от язовир „Белмекен“ през водопровода на София за Перник няма да засегне водоподаването към столицата.

От „Софийска вода“ уточниха, че това няма да се отрази и на налягането на водата на столичани.

Кметът на Перник Станислав Владимиров приветства това решение и заяви, че то гарантира водоподаването на перничани, но в условията на воден режим.

Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември 2019 г. Водната криза бе причина за бедствено положение от 21 декември 2019 г. и за оставките на управителя на ВиК - Перник, на областния управител Ирена Соколова и на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Водната криза е една от причините и за вот на недоверие от страна на опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе каква София,аз съм от София пускайте на хората вода бе и регулирайте ГРАМОТНО !
40
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
викате ли "ура!"?....Сега:-ЗАБЕЛЕЖЕТЕ:-"Правителството" "решава" да даде на Перник вода от софийската.Добре.Правителството е на гроб,а ВТОРИЯ човек в шайката е въпросната "кметица",която..."искала 100 процентови гаранции"..Схващате ли играта?Напънаха се некадърниците,довели тая криза,да я "решат".-.Но не могат.За това ще играят старата игра на "доброто и лошото ченге".Тиквата "дава",Кромпирка иска.."сериозен експертен анализ"...Възниква въпроса:-Как без експертен анализ Боко се изхвърли
39
0
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Преди 90то в СФ е имало 2ве кризи с водата и са докарвали вода от Рило -родопския масив! Споко! това ще им е следващото недалечно действие защото София е няколкократно по голяма!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 милиона лева ше трябват за новата тръба, но кой ще плаща. Ако е Перник, ще вдигнат цената на водата на 20-30 лева и даже нови данъци, което ще вдигне нови бунтове. Ако София плаща, Фандъкова и софийска вода също ще трябва да качи данъците.
37
0
 
7
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 4 години
Тез в СОС и Фънда са гнусни ***!Даскалицата искала гаранции,моля Та кой може да и ги даде-шефа на шпицкомандата Боко или убавицата Дариткова..НИКОЙ НЕ ОБЕЛВА И ДУМА ЗА СНАБДЯВАНЕТО НА ПРОМЗОНАТА С ВОДА,НИКОЙ НЕ ОБЕЛВА И ДУМА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА РАЗГРАБЕНИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ ОТВЕЖДАЩИ ВОДА ОТ ЯЗ.ПЧЕЛИНА ДО ПЕРНИК.ШЕФА НА СТОМАНА ЗАЯВИ,ЧЕ НЯМА ДА ДАДАТ НУЖНИТЕ 3ОМЛН!ФАКТ СЪОРЪЖЕНИЕТО Е РАЗГРАБЕНО ПО ВРЕМЕ НА ГЛ.СЕКР.БОРИСОВ
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пролетта и това лято кварталите в софия да се подсигурят с по един танкер за вода пред всеки блок за хигиенни нужди.По улиците и подлезите си е и без друго неизчерпаема мръсотия до шия.
35
0
 
9
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Така де!? Ремонт на ремонтите на ремонтите! Отново и отново временни решения!
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реви Зоро-реви за язовиро!!!!Утре Бойко ще реве!!!!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като убиха животните, явно имат план и за хората.....
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 % гаранции за софиянци e ако не подават вода към Перник. Всичко друго има някакъв риск.Сега ще хванат да ви убеждават колко е малък риска, и какви анализи са направили.Но да напомним, че същите експерти, които ви убеждават - обезводниха Перник. Хахахаха.
31
0
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
След малко при Цв. Ризова ще видим какви меки ще ги дъвчи Е.Димитров - Рекетьоро?
30
0
 
17
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
Еееее като ги гледаш какви са кауни, всички да ги наредиш на сраничната стена на парламентат и да викаш наказателната рота с пушките бе...Сбрали ги от кол и въже и само устите им ламбарят, ама сега тоз язовир приказки неще, ами водата си иска, дето я пропиляха да върти турбините на депесарските **, дето сега са крият и клепят като мишка в трици...Ама затуй дума са не обелва...Господ им виновен...Ама и той, да *** прощава, нещо е пропущил-да си вземе навреме версиите бе...Ша го направи де
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перничани не извадиха винкелите,обаче софиянци ще вадим сопите!И нема да има :"Ама аз построих магистрали''!!!!Бой ше има тоя път с тояги!!!!!
28
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
--Време е и Перник да си отмъсти на София оставайки ги без вода- и софетата да миришат на КАНАЛ (CHANEL)Перник 5- миризма между тиня и закъсала в тинята жаба !!
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** Фандъкова!Давай говорим по русский!!!!Къде се вреш и ти като Павлова?!!!
26
0
 
12
 
! Отговори
xa xa преди 4 години
ето сега софиянци ще си платят щом избраха пак фандъкова, къде без вода, къде на режим, но със сигурност ще имат яки сметки за вода, пада им се, нека плащат като сложиха пак тази нагла стрина за кмет, вместо да я пратят на топло с вожда до края на скапания им живот.
25
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 4 години
Пресъхне ли и Искър и Боко си отива.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тази ли се изживява като експерт по водите? Нали досега се правеше на архитект. С екоминистъра хореограф ще "решат" проблема. Жалко само за перничани и дано не плъзнат епидемии.
23
2
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
А да видим ся, Боко с руското си мнозинство в парламента, кво ще прави??? :)))))))))))))Нали голям угаждач на Путин се извъди. Тръби ще строи, самолети с оръжие за Сърбия ще пуска.... Ай сиктир!!!
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Павлова няма ли да излезе по телевизора да каже,че режим в София няма да има?!!!!А?!!!Защо н е в ареста заедно с Нено??!!А?!!!Нали за Перник каза?!Къде се скри тая?!!!!Гешев кво дреме?!!!