Фандъкова ще подкрепи решение за Перник, ако има гаранции за София

Тя е поискала експертен анализ и оценка на инфраструктурата
Обновена: 20 яну 2020 16:42 | 20 яну 2020 16:35,
89

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще подкрепя само решение за Перник, което дава 100 % гаранции за софиянци, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя присъства на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, на което се разглежда предложението за водната криза в Перник.

„Знаете, че в събота в Министерски съвет се проведе извънредно заседание, на което беше съобщена идеята за осигуряване на допълнителни количества вода от водосбора на „Белмекен“ до Перник през водопреносната мрежа на София.

Още по темата

Тя посочи, че идея е предложена след сериозен експертен анализ и оценка на съществуващата инженерна инфраструктура.

"Още в събота поисках от Министерски съвет в първия работен ден ресорните министри да представят пред Комисията по инженерна инфраструктура в Столичен общински съвет заедно с кмета на Перник и ръководството на „Софийска вода“ тази идея. Смятам, че е изключително важно да се получат отговори на всички поставени въпроси“, каза също Фандъкова.

Смятам, че това е важно решение, което може да бъде факт само и единствено, ако цялата информация е публична, заяви кметът на София.

Предложението на управляващите за разрешаване на водната криза в Перник беше взето на среща при премиера Бойко Борисов в събота. Обявеният план предвижда вода от язовир "Белмекен" да преминава през яз. "Бели Искър" към водопреносната мрежа на София. От резервоар "Мало Бучино" трябва да бъде изградено 13 км трасе до "Перник".

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че Перник и София ще си помагат и обърна внимание, че всичко това не е за сметка на столицата. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че преминаването на вода от язовир „Белмекен“ през водопровода на София за Перник няма да засегне водоподаването към столицата.

От „Софийска вода“ уточниха, че това няма да се отрази и на налягането на водата на столичани.

Кметът на Перник Станислав Владимиров приветства това решение и заяви, че то гарантира водоподаването на перничани, но в условията на воден режим.

Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември 2019 г. Водната криза бе причина за бедствено положение от 21 декември 2019 г. и за оставките на управителя на ВиК - Перник, на областния управител Ирена Соколова и на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Водната криза е една от причините и за вот на недоверие от страна на опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гаранция - Франция...
20
0
 
14
 
! Отговори
baffff преди 4 години
то самото предложение перник да се водоснабдява от софия вече е криминално.Да чухте че ще се спре краденето на водата в цяла БГ от заводи от специфични квартали, че има някой виновен за това. Че ще се спрат лъжите че 80% са загуби от "старата мрежа" , не от крадене. Ама софиянци не само ще плащат краденето ами и без вода ще останат, да видим на тях откъде ще им подават.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте и се радвайте как сеяндурите ще оставят софия на сухо само до няколко месеца. В Перник загубите на вода във водопроводната мрежа е 80 % като добавите и веца и завода язовира след няколко месеца щее занулен.След това Сеяндурите ще обвинят Природата че нее валяло и чее засушило. Синоптиците предупреждават. Февруари и март валежите ще са под нормата. . Да не кажат че не са предупредени сеяндурчвтата.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На софиянци няма да им се размине без воден режим, ей-така - за спорта.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десет дена до пълното безводие на Перник! Гарантирано от ГЕРБ!
16
0
 
12
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
Нейните гаранции са и за Графа. Там е видно. Кой и вярва вече. Няма нещо да е свършила без да се омазва. Даже и метрото, което се изпълнява благодарение на Братоев.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 10 години унищожиха народ и държава. Всичко, до което се докоснат се превръща в пустиня и бунище.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия ако докарат воден режим и в София са пътници... Знаят го и вече пипат много предпазливо...
13
0
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЕДНА ГОЛЯМА КУПЧИНА ЛЪЖИ НА ГЕРБ САМО И САМО ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОЩЕ МАЛКО ЗА ДА ПРОДЪЛЖАТ С ИЗТОЧВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА ТОЧНО СЕ ОЧАКВА МАЛО БУЧИНО ДА ЗАХРАНИ ПОНЕ ГОЛЯМО БУЧИНО :D ТОВА ПРЕЗ ТОЗИ МАНДАТ НА ГЕРБ ЛИ ЩЕ Е ???????????МОМЕНТАЛНО ГЕРБ ДА СЕ ПРАЖДОСВАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО ,ЗАЩОТО ВСЕКИ МЕСЕЦ ТЯХНО УПРАВЛЕНИЕ ЗНАЧИ НОВИ ДЪЛГОВЕ ЗА ДЪРЖАВАТА И НОВИ ИЗТОЧВАНИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ ДРУЖЕСТВА И УЧРЕЖДЕНИЯ!!!
12
0
 
13
 
! Отговори
Край преди 4 години
Вместо да каже - ако имаме чаша вода ще я споделим - гостожата обяснява че ще дадем само ако на нас ни прелива. Грозна работа. и глупава.
11
0
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Перник има вода за 10 дни. А ся Боко, като голям строител на руски тръби, да им построи 20 км. за 4 дни. Нали по 5 км. на ден строи :))))))))))))))))))))))))))))))))
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберските лъжи: има вода, няма вода; ще им дадем вода, няма да им дадем вода; ще сменяме водопроводната мрежа, няма да сменяме и т.н. до безкрай шизофрении.Обаче твърдо покачват всички цени, в грабежите са ненадминати.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви експерти бе хора същите тези "екперти" докараха нещата до тук сега картофената щяла да иска гаранции ха-ха.
8
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Въпреки суша - пълни язовири,слушам-обеми, лъжи най-големи,Нено отдавна перничани отcвири,със закона ОМЕРТА, няма проблеми.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гаранциите са, че една врачка казала по телевизора, че вярва, че дъждове ще напълнят софийския язовир. Не казала кое лЕто обаче ще са тия дъждове.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
''след сериозен експертен анализ '' то едни експерти съветват боко и фандъчката, видяхме ги до къде докараха Перник, герп се съветват главно от екперти по к..ражбите на държавен и обществен ресурс....
5
0
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Викайте Грета !Тя много знае.
4
0
 
13
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Гаранция- Франция. Фандък, ако Бокича ти нареди да паднеш за три (коремни преси, че ти лицеви няма да направиш и една)- ще дадеш ли всичко от себе си?
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
''графинята'' ще направи това, което и нареди велможата от банкя, дори и да не стигне водата за София
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
леле да ви имаме езико и клявишняко. ски ко сте начумарили: Фандъкова ще подкрепи решение за Перник, ако има гарнции за София.да бе за ГАРНЦИИ става дума. Гарнции ще има, но ГАРАНЦИИ - няма да има- тов е казала даскал Чекмеджетка Сандък Раклова по схемата на алъш вересиите