Неделното хоро: Не пред Народния театър, а до бившия мавзолей

Събитието се проведе в знак на протест
26 яну 2020 21:05, Нели Христова
22
Неделното хоро: Не пред Народния театър, а до бившия мавзолей
Снимка: БГНЕС

Традиционното неделно хоро, което от години се провежда пред Народния театър "Иван Вазов“, се премести в пространството до бившия мавзолей, предаде БГНЕС.

Събитието премина и под формата на символичен протест. Един от участниците в хорото Димитър Събев заяви пред БГНЕС, че общината им е разрешила да ползват градинката до бившия мавзолей.

"За нас беше изненадващо, че е забранено протестът да се проведе без озвучителна музика. Това е първият такъв протест у нас без озвучителна уредба. Може би това е за хубаво, защото, важна част от българското хоро е била народната музика, а музикантите са заставали в средата", смята той.

Проблемът с играещите хора ескалира в края на декември 2019 г., след като полицията им спря музиката, тъй като пречела на актьорите от "Народния театър". Живеещи наблизо също са подали оплакване в общината.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че ще се търси друго място за провеждане на превърналото се в традиционно хоро, така че да не пречи на останалите граждани. След проведени разговори станало ясно, че организаторите ще трябва да плащат такса за неделните срещи, тъй като използват площите за културно-масова дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
*** преди 4 години
Най-добре на село на мегдана
17
0
 
1
 
! Отговори
Пипий преди 4 години
Боже, кога ще ни отървеш от тази кметица?
16
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Тези хора не изнасят концерт. Сред тях мога да бъда и аз. Правят го защото обичат българските танци
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такова хоро видях за пръв път преди години в Барселона. Играеха добре облечени хора, които бяха излезли в неделя на обяд на площада пред църквата. Имаше страхотно настроение. При нас подскачат някакви танцувални школи някакви непопулярни хора и хореографии, което повече прилича на демонстрация
14
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
пп мислете му дали ще ходите на тумби - всеки по единично, оти могат да ви западазрат в нещо
13
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Мегдан със заплащане, ехххаааа , що пари ще паднат .Мислете му дали ще се събирате и не само в София а в цялата страна.Ще плащате и за това , че се разхождате и седите по градинките.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На протест хоро играе ли се бе?!!!Ей това българина знае само комунистически протести да прави с хора',лозунги за светъл социализъм и портрети на рзни умрели вождове!
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За селянията няма почивен ден.
10
2
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
*** ги бият вече с дронове(постоянен прицел).
9
10
 
8
 
! Отговори
ПРЕД АМБАСАДАТА преди 4 години
да го играят всеки ден. Напук на заповедите от САЩ какво може и какво не се разрешава в КОЛОНИЯТА РБ
8
4
 
12
 
! Отговори
Целта е преди 4 години
е да прерасне в голо хоро след време.Тогава всички забрани ще паднат и ще бъдем за пример в целия *** съюз като първата държава загърбила фалшивия морал и прегърнала прогресивните идеи на лесбо-гей-джендърското общество!
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са някакви инатчийски прояви - "елате ни вижте"...
6
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Превръщаме се в Германия. Където нямаш право да изхвърляш *** или да пускаш прахосмукачка в неделя за да не смущаваш спокойствието на съседите. Честно казано аз не съм съгласен с такива забрани. Купувайки си апартамент на такова място трябва да си наясно, че няма да имаш спокойствие. Това е цената да си на гъзарско местоположение. Който иска спокойствие да си продаде апартамента на народния театър и с парите може спокойно да си купи вила извън града на спокойно място и кола да ходи до нея.
5
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Страх ги е ***от власта щото това хоро може да стане от 100 хиляди човека и нищо няма да може да го спре........Кой мислиш че го е страх от милион овце като повечето българси в България?!
4
8
 
17
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Ее, ако беше мъжко хоро, от награбили се един друг мъже, нямаше да пречи, даже почетни гости от амбасадорка на ФАЩ и кметица щеше да има.
3
20
 
12
 
! Отговори
123 преди 4 години
Страх ги е мършите от власта щото това хоро може да стане от 100 хиляди човека и нищо няма да може да го спре.
2
16
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
На грантоядите, като не ви харесва хорото, защо се занимавате с него? Защо го коментирате? Никой не ви кара насила да участвате.
1
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Патриотарски идиотщини!