Нови училища и едносменен режим в София. Но кога?

Вероятно това ще стане в близките 10 години, посочи Ваня Кастрева
27 яну 2020 10:40, Красимир Ангелов
34
Нови училища и едносменен режим в София. Но кога?
Снимка: БГНЕС

В близките 10 години в София ще бъдат построени нови училища и ще може да се премине на едносменен режим, заяви директорът на Регионалното управление на образованието- София Ваня Кастрева пред БНТ.

Тя посочи, че всяка година учениците на едносменен режим в столицата се увеличават като брой.

"Очакваме със стартирането на строежите на нови училищни сгради, все повече това да се случва, защото е изключително добра възможност за качествено образование и психологически комфорт на всички, както и за безопасност", посочи Кастрева.

Още по темата
Тя обаче уточни, че на този етап не може да бъде даден краен срок за преминаване към едносменен режим на образование в София. По думите й всичко зависи от темпа на растеж на столицата и съответно колко бързо ще бъдат построени новите сгради.

Ваня Кастрева припомни, че всички ученици в София са в грипна ваканция от днес. Още в петък са достигнати много високи нива на заболеваемост, като се очаква днес те да бъдат близо 200 души на 10 000.

Според нея не се избързва с обявяването на грипна ваканция и след като здравните власти са преценили, че това е важно за опазване здравето на децата, значи това са правилните решения.

“Предвид обстоятелството, че тук много се движим, има непрекъснати контакти, а процентът на заболеваемост е най-висок във възрастовата група 5-14-годишна възраст, това е абсолютна предпоставка за бързо разпространение на грипа. Защото средните училища са много повече от основните, от гимназиите. Важно е родителите да бъдат грижовни. От следващия четвъртък всички деца ще бъдат на училище за втория учебен срок”, каза тя.

Кастрева заяви, че това по никакъв начин не е проблем за повишаването на срочните оценки на учениците, защото е възможно оформянето на срочните оценки да се случи и след официалното приключване на първия срок, когато обстоятелствата го налагат. И припомни, че миналата година грипната ваканция е била на 28 януари и е продължила до 4 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
КОГАТО БЕЛЕНЕ 2 преди 4 години
заработи отново и цялото мафиотско бандитско управление последните 30г отиде там на почивка
7
0
 
18
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
За хора с кухи кратуни всичко е цветя и рози. Но за хората които умеят да четат, образовани са и могат да мислят, виждат и статистики и числа, които недвусмислено говорят. И за да е ясно - данни на Евростат, ООН, Световна банка показват как България след втора световна война, при условие че е загубила войната, през шейсетте години вече сме повече отколкото сме сега в момента. Тогава сме 7,5 милиона. Сега сме 7. По данни. По официални статистики. Пък ти си говори. 90та гонехме 9 милиона.
6
9
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Не ми философствай бе неудачник
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 1Ало удачния защо не ходиш да се гръмнеш някъде!!! Това, че някой не е съгласен с шайката не го прави червен.
4
3
 
14
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
10 години! Не ви ли е срам? В София този проблем, заедно с този за детските градини е първостепенен и спешен! Фандъкова, къде спиш? Или се успокои, че те избраха с манипулиран избор и с гласовете на кв. Факултета? Ако нещо се случи и с водата на София, си заминаваш веднага заедно с ментора си.
3
11
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Ако държавата разчита на вас червените неудачници със сигурност!!!
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми как!
1
3
 
17
 
! Отговори
zeus преди 4 години
До 10 години няма да има деца и да напълните сегашните сгради.