Прошко Прошков: Ежегодно се откриват 900 незаконни водохващания

Общинският съветник се надява на единодушие в подкрепата за Перник
28 яну 2020 12:32,
7

Столичният общински съвет решава да даде ли зелена светлина на идеята София да подаде вода на бедстващия Перник. Спасителният план е на правителството, което планира да се изгради свързващата тръба срещу 25 милиона лева.
Още по темата

"Не става дума за 24-часово водоподаване, целта е да се запази ритъмът на водния режим в Перник. Надявам се, че ще има пълно единодушие по отношение на подкрепата за Перник, София може да си го позволи технически", каза в "България сутрин" общинският съветник и председател на Комисията по инженерна инфраструктура Прошко Прошков.

По думите му СОС трябва да защити интереса на водния баланс.

"Предложеният вариант от правителството е безалтернативен и не застрашава сигурността на системата. Ще следим и притока към Перник. Няма съвършени решения, но това в момента е единственото работещо", коментира още Прошков.

Според него Борислав Игнатов е видял отвъртян кран и напълнена шахта, както и незаконно водовземане, но проблемът, за който Игнатов е сигнализирал, вече е решен.

Още двама обвиняеми за водната криза в Перник

"Ежегодно се откриват близо 900 незаконни водохващания. Около 8,5 милиона лева ще струва този байпас, след години е необходимо да се започне и генерален ремонт за Рилския водопровод", изтъкна Прошков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй обясни, че каскадата "Искър" има и функции, свързани с националната сигурност. Ремонтът ще се случи за повече от един сезон, защото там може да се работи само когато няма сняг.

"Съоръжението има смисъл и за бъдещо устойчиво управление на водите. Цените се определят от КЕВР, в София не очакваме промяна на цената на водата. КЕВР трябва да уточни на каква цена ще се случва споразумението между двете общини", категоричен бе Прошков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
Корумпе лобист преди 4 години
Прашко ПрошковКато направим билетите от 1 лев на 1.60 лева Софиянци масово ще използват градският транспорт и ще оставят автомобилите! .......................Мбухахахаха.....................
4
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Браво на Прошко Прошков Трошков, само не казва след колко години ще започне ремонта.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София не е свикнала да дава, София от време оно само взема.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И след откриването какво следва, изпушване на една цигара с кафенце и толкова .... държавата цирк
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като ги откривате,какво правите?Просто си ги наблюдавате.