Поклон пред жертвите на комунизма! Стотици сведоха глава

На 1 февруари се навършват 75 години от масовите убийства на Народния съд
719

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Денят на почит към жертвите на комунистическия режим бе отбелязан днес с панихида пред мемориала на жертвите до Националния дворец на културата. На тази дата се навършват 75 години от най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици, наречено "Народен съд".
Още по темата

За да почетат паметта на загиналите пред мемориалната плоча на жертвите на комунизма се събраха десетки граждани – близки на потърпевшите, както и хора, непримирими с масовото избиване на българи заради различната им политическа позиция.

В тяхна памет бяха поднесени венци и цветя.

Роднини на попадналите в безкрайния списък на безследно изчезналите сведоха глава пред спомена за тях и изразиха надежда никога повече българи да не се изправят срещу свои сънародници.

"Била съм най-потърпевша, защото, въпреки че татко е спасил евреите и помагал на всички, минава Добри Терпешев и разпорежда да ги разстрелят наред. И е обидно за това, че ние сме деца на родолюбиви българи, а в действителност изплащаме невинни грехове", каза участничка в церемонията пред БНР.

"Тези хора са загинали с надежда да има друга България. Освен това аз помня чувството, липса на свобода", каза присъстващ мъж.

"Всички тези жертви са от българи. И аз мисля, че още всъщност няма осъзнаване на това, което се е случило и затова не може да има истинска прошка", добави друг.

На церемонията присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя призова да помним историята и изрази задоволство, че вече учениците в 10-и клас учат за комунистическия режим.

"И днес има хора, и то сравнително млади хора, които мислят, че Народният съд е бил необходим за времето си. Затова е необходимо, даже жизнено важно, на тази дата тук винаги да се събират хора. Да помнят, да не спират да разясняват. Вечна памет на жертвите", каза тя в речта си.

Денят за почит на жертвите на комунизма - 1 февруари, се отбелязва в България за 10-а поредна година, след като бе учредена по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


719
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
513
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фактДа добавя - имах една колежка, която беше решила да се преквалифицира. Преди десетина години някъде тя влезе право БЕЗ ИЗПИТ, а само с пари. Изкара следването за три години, като се е явявала на 1/2 изпити, а останалите си ги е взимала с пари. Накрая си плати и за дипломната защита. Категорично мога да кажа, че двайсетина години по-рано това би било невъзможно, дори немислимо. Със сигурност не в този грандиозен мащаб. Справедливостта в това отношение по време на соца беше много повече
512
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фактМоже и така да е била, макар че числата ми изглеждат бая пресилени. И в моя курс имаше всякакви, но нямаше начин да се разбере кой е бил отроче на АБПФК, странно, че ти си имал тази инфо обявена. Така или иначе, никой не твърди, че соца е бил рай. Обаче ако вземеш несправедливостта тогава и сега - в случая колко купени/с привилегии/с връзки места са били дадени тук или там - соца излиза в пъти по-справедливия строй. Не защото е префектен, а защото сега е пълно беззаконие и корупция
511
2
 
4
 
! Отговори
факт преди 4 години
През 1978 година за елитно учебно заведение имаше конкурсен изпит по математика.Имаше една пълна шестица,аз бях изкарал 5,75 имаше 5-ци,4-ки ит.н.И като внуците на АБПФК си донесоха документите бяхме се класирали оня с 6-тицата,аз с 5,75 и всичките отрочета на АБПФК!Това ли наричате справедливост???Като видях класирането бях принуден да се откажа,за човека изкарал 6 не знам.Отидох да уча в друго заведение-и там ме бяха приели.И по добре стана-понякога това което животът предлага е по добро!
510
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ба си комунистите излезнаха тези ***.
509
1
 
1
 
! Отговори
Рецепта - продълж. преди 4 години
Онези от група "в)", които успеят да се дипломират, стават низови началници.И ето ти го елитът!Младежите от група "г)", половината не завършват. Останалите стават местна интелигенция и тук там някой началник.Те са елитчета по региони, в провинцията.Важното е да не допуснеш да се издигне някой от онези, които са станали студенти, кандидатствайки "на общо основание" (без право да ползват предимства).Но ако някой от тях стане доносник или се ожени в семейство на "наши хора", може и да понапредне
508
2
 
4
 
! Отговори
Рецепта преди 4 години
1. Определяш квоти за "прием с предимство" в елитните гимназии и в хубавите специалности във ВУЗ, та онези, които едва са завършили средно образовани с общ успех (3) да бъдат приети, а повечето от тези с общ успех (5.50) д0а не бъдат приети.2. Сред приетите с предимство са:а)деца на АБПФК;б) деца на служители в МВР;3) рабфаковци;4) от изоставащи окръзи и от малцинствени етноси.След като завършат, макар и с (3), онези от групи "а)" и "б)" правят кариера бързо и лесно, "в)" са низови началн
507
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 529 преди 4 години
Ястребинчетата ли са били цветът на нацията?Повечето хора си мислят нещо съвсем друго. През 45-те години, Партията столетница се грижеше за децата, които можеха да бъдат цвета на нацията - природните им заложби бяха такива.И как се грижеше за тях Партията? Грижеше се за тези деца да има 0.5% от местата в елитните гимназии и 5-6% от местата в хубавите специалности във ВУЗ, ако въпросните деца не са чеда на АБПФК. Та да се борят като лъвчета и като не успеят, няма да има конкуренция за "нашите"!
506
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията е една голяма измама...................навремето лъжеха простолюдието със светлото бъдеще при комунизЪма, сега лъжат младите с демокрацията!!Както се казва.................нищо ново под слънцето!!!
505
0
 
0
 
! Отговори
с-в преди 4 години
До Истина 77: БРАВО!!! Като казваш "А" задължително е да кажеш и "Б" - затова ПУСНИ тук ВИДЕО, СНИМКОВ и ЗВУКОВ НЕМАНИПУЛИРАН ДОКАЗАТЕЛСТВЕН МАТЕРИАЛ!!! а не само локуми !!!
504
1
 
3
 
! Отговори
Като въшки преди 4 години
За да тръгнем напред и сегашният "цвят на нацията" трябва да бъде изтребен като въшки.
503
1
 
3
 
! Отговори
До 529 преди 4 години
Да, като Александър Йорданов например!
502
0
 
0
 
! Отговори
с-в преди 4 години
До Анонимен 54 / и до 11-те Минуса: Не разбрахте ли ИРОНИЯТА ???
501
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потомците на тея де са избивали елита на нацията без съд и присъда -сега управляват.
500
4
 
8
 
! Отговори
Крум преди 4 години
Народният съд изобщо не е бил успешен! Някои от най-големите сатрапи, отговорни за стотици убити хора преди 1944 година, успяват да се укрият! Съдени са чак 1954 година и са осъдени на затвор, а не на смърт!
499
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Че Го БаратеАко искаш нормален живот се хвани на свястна работа а не да тролиш за копейки.
498
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спора е излишен. Избити са хиляди Български граждани и сънародници. Хиляди са бутнати в затвори, защото са отказвали да предадат вземи или бизнес. България е в изолация 50 години, а сега е най бедната в Европа.Фактите говорят сами. Украйна, Молдова, Армения, Румъния, Сърбия... Всички окупирани държави по него време днес са бедни и разорени. Излишно се напъвате да ни обяснявате за тея военни *** от чужда държава.
497
5
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
НЕ БЪРКАЙТЕ КОМУНИЗЪМ СЪС СОЦИАЛИЗЪМ. ИМА ОГРОМНА РАЗЛИКА. АМИ СЕГАШНАТА ПАПЛЪЧ КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА НЕ СА ЛИ БИВШИ КОМУНИСТИ. НА КОГО СЕ КЛАНЯТ И КОГО ОПЛЮВАТ. САМИТЕ СЕБЕ СИ ЛИ. ПОКАЗАХА ГО И В УПРАВЛЕНИЕТО. ПО СТРАШНИ ОТКОЛКОТО ПРИ СОЦИАЛИЗМА. ПО ГОЛЯВА ДИКТАТУРА КАКТО СЕГА НЕ Е ИМАЛО. КОЙТО НЕ СЛУШКА БУМ.
496
7
 
11
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До 30 години демокрация 588 Че кога е управлявал народа та да си върне властта? Управляваше ни Живков и властта беше негова.Границите заключени , тоягата над главата.. А шавай де..!
495
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Биг ДикХаповете, другарю!!!
494
7
 
12
 
! Отговори
Жертви на комунизма? преди 4 години
Народният съд е създаден с наредба на правителството на Кимон Георгиев, дошло на власт на 09.09. 1944 г. Правителството е съставено от 16 министри, включително, министър-председателя. По 4-*** министри в правителството имат БРП (к) (комунистите), БЗНС и кръгът "Звено". Освен това, има 2-*** министри социалдемократи (БРСДП) и 2-*** безпартийни министри. Типичен пример на коалиционно правителство, в което няма доминираща партия. Името на коалицията е добре известно - това е Отечествения фронт (ОФ).