Демонтираха люлка за деца с увреждания

Столичната община дала съгласие, но после премахна съоръжението
4 фев 2020 10:04,
20

Първите люлки за деца с увреждания в София и Плевен бяха монтирани преди няколко месеца. Инициативата е на майката на 2 деца Анна Йончева, а проектът се казва "Различните деца на България".
Още по темата

"Той възникна с цел децата да бъдат показани, тъй като за голяма част от обществото те са невидими. Идеята за люлката дойде, след като видях видео, на което майка от Испания люлее детето си на подобна. Исках да направя такава люлка в България, аз не слагам всички деца с увреждания под един знаменател. Децата в инвалидни колички са най-ощетени", каза фотографът и дарител на люлката Анна Йончева в ефира на "България сутрин".

Тя решава, че иска да проектира и създаде такава люлка, която да е полезна за интеграцията на тези деца, за да може те да влязат вътре със самата количка.

"Исках да е комбинирано съоръжение, което да позволява на едните и другите да играят заедно. Поех идеята чисто морално, съответно търсейки кой може да ми я изработи в България, исках български производител да ми я направи. Свързаха ме с Георги Пейков от Пловдив, тъй като той се занимава с производство на медицински изделия, които се правят индивидуално за деца с церебрална парализа. Той пък пое идеята технически", разказа още Анна.

Люлката е поставена през октомври, но управителят на контролиращата фирма от Столичната община - Ивайло Сираков, не приема идеята.

"Той ми каза "Внесете си я от чужбина", още тогава г-н Сираков беше против това нещо. Тогава се свързах с инж. Попов, който е контролен орган на детските площадки, но за Пловдив. Той прие идеята ни, каза, че ще помогне с каквото може. Ние, благодарение на него, направихме люлката, така че тя да съответства на български държавен стандарт", обясни Анна Йончева.

Тя подава предварително всички необходими документи - първо към общината, че иска да дари това съоръжение, след което те пращат заявление към "Зелени системи" дали тази люлка може да бъде монтирана, съответно има разрешение.

В момента люлката е демонтирана.

"Когато дойдохме да я монтираме видяхме, че отдолу няма бетон. Самите ние се изненадахме, решихме, че като е по-топло ще я демонтираме за известно време, за да може да се излее бетонът и отново ще бъде монтирана. 3 месеца по-късно Сираков е решил че това съоръжение е опасно и не отговаря на изискванията", коментира още Анна пред Bulgaria ON AIR.

Ивайло Сираков от своя страна каза, че е приветствал идеята и обясни защо е отказал.

"Казах, че може да се постави такова нещо, но отказах, защото нашият близо 20-годишен опит в областта на обществено достъпните зони за игра показва, че все още няма производител в България, който да е произвел точно такова съоръжение по такива изисквания. Не би следвало да се правят пилотни неща в обществено достъпни паркове, за да не се правят рискове. Тя трябва да се обърне към реномиран и утвърден производител, който би могъл да направи това", обясни позицията си Сираков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и аз не разбрах каква е причината да не искат да се закупи от лицензиран производител произведено по стандарти и от някой носещ отговорност за продукта си.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е господина: става дума за безопасност и стандарти! А аматьорските изпълнения нека ги има, но в собствените имоти. После като стане инцидент ще ореват орталъка, защо не било обезопасено...
16
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 4 години
Ювелирно оправдание. Според мен, щом никой "утвърден" не произвежда такива люлки, люлки няма, а как така има изисквания към тях? И като се появи днес темата за казината в блоковете, та се сещам да попитам този индивид, при тях дали всичко е наред, спазват ли абсолютно всички изисквания? От игла до конец? А тази люлка къде е сега? Какво планират на мястото й? Наистина, голямо падение на индивида, без грам човещинка, срамота.
15
2
 
8
 
! Отговори
Мен преди 4 години
А държавата нещо така да помогне...пожелавам му на тоя един ден той да има нужда от такава люлка....
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две думи - Няма държава.
13
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен много ме дразни маниера на тези "благородни" майки като Анна Йончева - решава си тя да прави нещо си и се започва голямото реване, закани, обиди и клетви. Всички веднага трябва да прегърнат великата й идея, защо тя този "мегаум" била видяла нещо си някъде си. На всичкото отгоре този месия, започва да се разпорежда кой може и кой не може да й ползва творението, нищо че го е поставила на общодостъпна детска площадка. Аз такива хора, който единстено създават напрежение не мога да подкрепя.
12
1
 
22
 
! Отговори
до GHT преди 4 години
Точно това искат общините бюджет с които те да купят подобни съоръжения, а не някой да им дава готово съоръжение.От готовото съоръжение не може да се отдели нищо.Ако и от този бюджет трябва да плащат глоби нямат нищо против, това значи по голям бюджет.Тука въпроса е искаш да направиш нещо за общината ,но не им даваш пари в брой а им правиш нещата готови, но няма начин да станат нещата защото те нямат интерес от подобна методика интереса е само на гражданите не на общината .НЕ СТАВА .
11
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До GHTАз пък не се чувствам, да осигурявам на когото и да е било люлки. Който иска люлки за инвалиди да си ги направи да си ги направи в двора на дома си и там да пуска който прецени. Аман вече от НПО простотии, всички ви пречат, всички са лоши, всички трябва да ви играят по свирката - вие не съобразяват с мен, е и на мен ми пука за вас.
10
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е човека няма обществена поръчка, а е дарение не е в общината да се занимава с дарения, които от всичко нагоре му отварят работа.Никой не се навива да бачка допълнително за неща за които не му плащат, може вие да сте такива и да бачкате допълнително и благотворително но не очаквайте всички хора да са такива.
9
3
 
32
 
! Отговори
GHT преди 4 години
Не, тя не трябва да се обърне към "реномиран и утвърден производител", а към адвокат, който да осъди България в съответните европейски институции и България да бъде задължена да купи и монтира подобни люлки. Държавата, т.е. всички ние сме длъжни да осигурим безопасна, достъпна и достойна среда за такива хора, а не да си заравяме главите в пясъка. Време е да бъдем подпукани с постоянни дела, защото хората в неравностойно положение не могат да си излязат от домовете.
8
0
 
36
 
! Отговори
Тодор преди 4 години
Като производител в България многократно съм се сблъсквал с това. Администрацията иска да взима не да помага. Те са ОК да се внесе нещо китайско с измислен и фалшиф сертификат, който никой никога няма да провери, отколкото да се помогне на българска фирма да покрие изискванията. Иначе аз съм го измислил вече. Поръчвам от Китай и продавам. Ако стане фал ги насочвам към производителя "цън - мън - тех" от град Цунмун с адрес пк.1234 и ме боли фара.
7
5
 
27
 
! Отговори
T преди 4 години
До АнонименКои здрави деца?! Тези невъзпитаните, които трошат, докато майките им си цъкат по телефоните, незаинтересовани от възпитанието на златните си дечица ли?!
6
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е онази Анна Йончева, която нападна нормалните здрави деца, че й пипали люлката - гнусна история, нечистоплътни лицемерни хора.
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто ако не се купи от фирмата която каже човека няма сделка, човекът си има принцип довери има само на неговите си фирми, а не на някакви стандарти, с сигурност дори неговите фирми не задължително да покриват стандарта или ако държите на покритие на стандарти има си цена допълнително.
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господине айде кажи направо и името на полската фирма от която Трябва да се купят.
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невероятно лицемерие и бездушие. Значи ние трябва само да внасяме но не и да произвеждаме. Не стига, че никой не прави нищо за тези деца, а когато се прояви инициатива тя бива смачкана. Ненормалници.
2
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Превод - на администрацията не и се занимава да поеме отговорност за направен в България продукт, за това трябва да си внасяме в ПЪТИ по-скъпи неща от чужбина, защото така. Дебелоочие и нихилизъм.
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас... Добре че въпросният Сираков не е бил главно действащо лице по времето на изобретенията, че иначе щяхме да видим прогрес на куково лято