Рехав протест пред парламента: СЕТА е заплаха!

Според недоволните споразумението с Канада ще убие бизнеса у нас
4 фев 2020 11:16,
16

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Противници на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, се събраха пред Народното събрание на протест срещу ратификацията на търговската спогодба, съобщава БНР.
Още по темата

Организаторите са от групата "Обединени родители", които са добре познати от акциите си срещу Стратегията за детето и закона за социалните услуги. Те са притеснени от ефектите на споразумението върху дребния бизнес, от възможността за навлизането на пазара на ГМО продукти, от добива на шистов газ и от ограничаването на националния суверенитет.

В акцията са взели участие около 50 души.

"Най-напред цялата икономика на България загива. Законите, които ще се коват, трябва да са съобразени с интересите на чуждите компании. Има риск ГМО продуктите да навлязат в нашия пазар", смята протестиращ.

Според някои експертни оценки на икономисти страната ни би спечелила от отпадането на търговските мита между Канада и Европейския съюз, но пък една част от бизнеса смята, че по-големият проблем ще бъдат разпоредбите при уреждането на споровете между инвеститорите и държавата.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение премахва 98% от митата между Канада и ЕС. Според неговите критици то ще отслаби Евросъюза, включително по отношение на защитата на потребителите и безопасността на храните.

Организаторите на протеста в София от „Обединени родители“ смятат, че споразумението е в интерес единствено на едрия бизнес и на международните компании.

„Нарушава суверенитета на Република България, ще доведе до много фалити в малкия и средния бизнес“, каза Лилия Божкова от организаторите на протеста.

Преди седмица „за“ ратификация на споразумението в парламента гласуваха ГЕРБ и ДПС. Противопоставиха се от БСП и „Обединени патриоти“.

Очаква се окончателното гласуване да бъде тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
защо ли като прочета че има протест, веднага се сещам за "независимата" и импексова?!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
доколкото разбирам интересите на търговците ще са над интересите на държавата,а това е опасно,търговците нямат морал,имат само алчност и за това съм против това споразумение
14
5
 
9
 
! Отговори
СЕТА е опасност преди 4 години
Само за рубладжиитеЗатова протестиратИ заради 20 кинта надница
13
2
 
3
 
! Отговори
1214 преди 4 години
Охх на баткооо, ся ше потекат Канадските коли насам, откога си мечтая :)
12
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя 'протест' е ясен. Организиран от комунистите, начело с крушовишката *** и подпомаган от основното й жиголо- Костя Копейкин!
11
6
 
7
 
! Отговори
Валери преди 4 години
Това са едни кресливи жени, с едни... Все на Мая Манолова професионалните протестъри.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За българите има ограничения за влизането в Канада, а за канадците няма подобни ограничения за Европа. Какъв бизнес ще правят българите с Канада, когато във всеки момент могат да ги резнат и да не ги допуснат там. При преговорите българското правителство трябваше да договори тези ограничения да отпаднат напълно, но не го направи. Това е правителство, което не защитава българските интереси, а чужди - за информация на Гешев, нали търси националните предатели.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странна работа.Корнелия Нинова си изпратила единственото дете в САЩ при лошите корпорации да яде гадно ГМО.А в същото време много се загрижила за мен, който съм и никакъв, тук в България, да не би случайно някоя корпорация да не ми направи нещо лошо, и да не взема да изям нещо ГМО.
8
5
 
8
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Герб бутат сета сега заради Дънди прешъс, да не ги изгоним! Това истината
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДПС отново са патериц на ГЕРБ за важните закони.
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Канадците ни измамиха. Обещаха да отменят визите за българи и не го направиха. Подмениха думата "виза" с "разрешение за пътуване до Канада", което се издава в посолството или консулството им по същия начин както се издаваше визата. Не можете в момента да посетите Канада, без да кандидатствате за "разрешение за пътуване до Канада". А уж трябваше да подкрепим СЕТА само при отпадане на визовия режим. Управляват ни мекотели продажници.
5
4
 
16
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
проблема не в канадските стоки, а, чв едностранно защитава интересите на "инвеститорите" и възможноста да съдят държавите пред трибунал за претърпени загуби, а държавите не. Като цяло звучи добре, но при дългострочни договори и променливите такива дела са неизбежни и държавите ще са принудени да плащат като попове, а парите ще излизат от джобовете на всички нас.
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало протестиращите ходете в Брюксел там се вземат решенията от вашите сеяндурски управници нищо не зависи. В Брюксел като пр,,, ъднат сеяндурите у парламата се Наси...., рат.
3
19
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Реването на руски *** да започна сега! :)))))))))))))))))))))
2
14
 
13
 
! Отговори
имате ли га щи преди 4 години
А бе, защо не искате да ви се отворят канадските пазари, ами започвате с нагласа как канадски стоки ще наводнят нашия пазар? Ами, искайте от държавата да договори пазарите така, че да изнасяте продукция. Страхлив народ са бг бизнесмените. Ресторантьорите протестират, като не искат постоянна връзка с НАП. Е, ми няма как бизнес на тъмно. Има правила и прозрачност.
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бре хора, четвърта година *** и пРезиднто се напъват да свалят правителството, уж всички си упражняват просташкото чувство за хумор за сметка и на Боко, и на управлението, пък после търчите да гласувате за ГЕРБ.Ами недейте така, въпросът не опира до СЕТА и до ГМО-то, а до *** и *** - нея *** пак ще си я изберат, а *** си прави партия "Единение" - не ги мислете тях, марш на мегдана да покажете колко ги любите и ги чакате най-после Курномунчовците да дойдат на власт по мед и масло!