Второкласници гледат филм срещу насилието, а в него - самоубийство на дете

Той бил пуснат в час
12 фев 2020 16:30, Анисия Иванова
75
Второкласници гледат филм срещу насилието, а в него - самоубийство на дете
Снимка: МОН

Филм срещу насилието в клас шокира родители. Една от сцените предполага, че тормозено дете слага край на живота си. Видеото е излъчено в столично училище. Оттам обясниха, че са получили писмо от Регионалното управление на образованието преди няколко дни.

В него се казва, че филмът е подходящ за излъчване в училищна среда.

Филмът "Внукът на човекоядката" е излъчен този понеделник във втори клас. Баща, пожелал самоличността му да не се разкрива, разказва пред bTV, че детето му се прибрало разстроено.

Още по темата

"Със сълзи на очите разказа една покъртителна история, на която са станали свидетели в час. Самоубийството на едно дете, което е показано образно във филма. Каза ми: "Има и други начини, може с ножица и с вените", обяснява  бащата.

От училището отказали коментар, изпратили писмената си позиция по случая: Съгласно писмо от РУО, филмът е одобрен от тях и Столичната община за излъчване в училищна среда.

От Столичната община заявиха, че не са го финансирали. Филмът бил дипломна работа на Десислава Николова - Беседин в Нов български университет и е финансиран от нея. Късометражен е и не е категоризиран за възраст. Но имало адаптирана версия за малки ученици.

"Ако проявяват интерес към него да се обърнат към мен, за да им го пратя във формат, подходящ за излъчване пред учениците. Никой не ме е търсил“, обясни Десислава Николова-Беседин, режисьор на "Внукът на човекоядката“.

От Регионалното управление на образованието твърдят, че не са препоръчали филма на училищата, а само са уведомили за съществуването му. Според директора на управлението детето във филма не слага край на живота си, а само спира да ходи на училище.

В 125-то СУ също получили писмото от Регионалното управление на образованието. Не са разбрали, че има адаптирана версия, но са решили да не го показват на учениците. Преценили, че филмът няма да намали насилието в училище. Напротив, може да даде идеи за това какво може още да се направи.

Според психолозите е важно с децата да се обсъждат последствията от поведението им, но показването на насилие крие рискове.

От днес започва проверка по случая. На този етап не може да се каже до колко ученици е достигнал филмът, защото училищата нямат задължение да се отчитат за това.

А групите на родителите в социалната мрежа днес са нажежени от коментари по повод скандалното видео. Основното в тях е искане на оставки, съд за виновните - като се започне от МОН, шефката на РУО - Ваня Кастрева, директори.

За последните дни това е втори скандал в родното образование. Вчера се разбра, че представители на фондация преподавали на 10-годишни деца в пернишко училище подробности за мъжката и женска полова система, а след това ги карали да рисуват наученото. Едно от упражненията било децата да се целуват по бузите.

Обучението по програма "Таралежи" било взаимствано от други европейски държави. Целта отново била превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуално.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
22
 
! Отговори
jamal преди 4 години
впрочем, авторката - Деси Николова, е видната ревяща и прегръщаща полицаи активистка на Да, България - можете и сами да го проверите в Гугъл
22
0
 
27
 
! Отговори
сс преди 4 години
в едни отминали времена ни учеха да уважаваме възрастните, родители, учители, съучениците си, да обичаме природата да се грижим за нея, за животните всички да сме другарчета и общо взето ни научиха, а сега ги учат да се опипват да рисутат .... да се самоубиват и най вече да бъдат нагли (инициативни) и колкото повече "закопаеш" другите си по вървежен. както и всичко да е материално децата да се радват на нов телефон ама да е по хубав и скъп от на другите и подобни неща който са без смисъл...
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нов български университет е под егидата на Сорос, най-гадните НПО-та в България също! Орбан изгони Сорос от държавата си, ние защо не смеем????
20
0
 
19
 
! Отговори
морски преди 4 години
Десислава Николова - БесединНамирисва на ч*футски манипулации.
19
0
 
36
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 4 години
Колкото и да ни ги пробутвате тези неща, ние българите Истанбулска конвенция няма да приемем никога.
18
0
 
18
 
! Отговори
от сидней,австралия преди 4 години
А можеше вместо да прави филм, Десиславка от НБУ да беше демонстрирала направо на децата да им спести времето пък и ние да си отдъхнем от Десиславка
17
1
 
17
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
Много се питат защо има толкова извращения в обществото: син убил майка си с брадва, баща изнасилил дъщеря си, мъж удушил жена си в присъствие на трите им деца Няма да изброявам деянията на всички изверги, ще посоча обаче факта че преди 50-60 години такива новини нямаше, Не се говореше и за Цариградска конвенция. А също и непознати бяха термини сред стари и млади : гей, дженджър, бисекс и всички други. Не се говореше и че искама да сме либерални, Имаше диктатура! А сега сме демократи, либерали,
16
2
 
8
 
! Отговори
Ето преди 4 години
защо ромите не пращат децата си на училище. На каквото трябва да се научат, и какъвто е семейния бизнес - те си ги учат, женят ги в момента в който станат на 12 преди де се сетят да екпериментират в секса и да сменят гаджета и гледат да ги държат в обкръжението на семейството и групата. Време е и българите да се осъзнаят и да престанат да дават децата си за експерименти. Иначе наистина ще изчезнем като народ.
15
2
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Такъв ни е капитализма - див, уродлив и хищнически.Силния изяжда слабия, големия - малкия.Вълчи времена са.Наскачахте ли се вече ?!
14
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, чисто статистически нали тези деца днес след 30 години някой от тях ще се хвърлят от балкона заради "хубав" живот който ще имат. Статистика нищо лично
13
0
 
34
 
! Отговори
Изумена преди 4 години
"Внукът на човекоядката"?! Не ви ли направи впечатление самото идиотско заглавие, уважаеми учители? Аз вече нямам думи! А пък ти Десиславке от Нов Български стана печално известна! Как бе, моето момиче щеше да адаптираш филмчето за малки ученици?
12
3
 
25
 
! Отговори
с-в преди 4 години
Някой помни ли??? - имахме ЧАВДАРЧЕТА и ПИОНЕРЧЕТА - И НЯМАХМЕ ТАКИВА ПРОБЛЕМИ !!! ...Било е много, много отдавна, в една друга епоха, на една друга планета..."
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После защо имало насилие над учителите, тези за само за бой
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ги побъркат тези деца,и като станат по на 15-6 години роителите ще преживеят големи кошмари. Защитете децата и внуците си,поне след като друго не можахте.
9
7
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Хората станаха (много) лоши !Къде сте тръгнали, с това оскотяло население, да строите велико нещо, като демокрацията ?!
8
1
 
28
 
! Отговори
Вън на преди 4 години
НПО-тата от училищата!
7
1
 
24
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Да знаят дечицата щото един ден ако нямат изход нищо се не знае. По трудово сега да ги научат как и въже да си плетат.
6
0
 
36
 
! Отговори
погнусен преди 4 години
Гадните нпо-рки напъплиха децата ни.Допускам, че плащат на директорките за достъп до тях.
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учете децата от малки как да се самоубиват - ***. Аз разбрах какво е самоубийство на 12-13 години защото слава Богу нямаше кой да ни пуска подобни филмчета в училище. И то на второкласници! За бесилото сте!!!
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От НБУ нищо не трябва да се показва, нито да се канят редовните експертни ментета по телевизиите. Вредно е за обществото.