Поругаха братската могила на Съветската армия в "Лозенец"

Вандали са повредили скулптурните изображения на войниците
13 фев 2020 20:08, Петя Славова
182
Поругаха братската могила на Съветската армия в "Лозенец"
Снимка: архив, БГНЕС

Вандали са повредили братската могила на Съветската армия, разположен в софийския квартал "Лозенец". Според кореспондента на ТАСС вандалите са повредили скулптурните изображения на съветски войници и елементи от държавните символи на СССР върху мраморни барелефи, предава "Фокус".

"Кога са извършени действията срещу паметника, не знаем, но последствията от него са очевидни: лицата на съветските войници бяха повредени на барелефа. Необходими са сериозни мерки за защита на паметниците и ефективни наказания за вандалите. Ще се опитаме да възстановим паметника до 75-годишнината от Великата победа ", е заявил пред ТАСС членът на Координационния съвет България-Русия Коста Пеев.

Руското посолство изрази възмущение "във връзка с богохулния акт на вандализъм относно масовия гроб на съветските войници в София".

"Подигравките с паметта на войниците, които дадоха живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума, изглежда особено цинично в годината на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. Надяваме се градските власти да предприемат необходимите мерки за привеждане на паметника в надлежния вид и на предотвратяването на подобни прояви в бъдеще, а отговорните за извършването на това престъпление да бъдат идентифицирани и заслужено наказани", казаха за ТАСС от руската дипломатическа мисия в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой докара в България комунистическата чума, която се оказа много по унищожителна от фашизма и унищожяваше България 45 години и продължава да я унищожава! Кой уби 35 000 българи християни, цвета на Нацията, индустриалци, лекари, офицери, земеделци, духовници и назначи криминални типове без образование и възпитание да управляват държавата? По лоша от фашистката чума е само комунистическата!
6
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е активно мероприятие на рубладжиите в България.БСП да си признаят кой от техните е вандалствал
5
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
братска могила на Съветската армия ?От историята знаем, че няма убити съветски войници на териториятя на България през ВСВ
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
африканци и мюсюлмани ще накажат тази грешка - отхвърлянето на Русия
3
5
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Ти да не си жена, че да ти се извиняват. Я се стегни!
2
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко е по команда от банкянското след инструктажа от треторазрядния чиновник от краваршингтонда опазят паметника на разрушителите на софияи да ни скарат с когото могатскараните най лесно се управляватзащото немогат да разчитат един на друг
1
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото правят и с българските могили в Гърция, Сърбия, Румъния... Яко нали, българи ?