Поругаха братската могила на Съветската армия в "Лозенец"

Вандали са повредили скулптурните изображения на войниците
13 фев 2020 20:08, Петя Славова
182
Поругаха братската могила на Съветската армия в "Лозенец"
Снимка: архив, БГНЕС

Вандали са повредили братската могила на Съветската армия, разположен в софийския квартал "Лозенец". Според кореспондента на ТАСС вандалите са повредили скулптурните изображения на съветски войници и елементи от държавните символи на СССР върху мраморни барелефи, предава "Фокус".

"Кога са извършени действията срещу паметника, не знаем, но последствията от него са очевидни: лицата на съветските войници бяха повредени на барелефа. Необходими са сериозни мерки за защита на паметниците и ефективни наказания за вандалите. Ще се опитаме да възстановим паметника до 75-годишнината от Великата победа ", е заявил пред ТАСС членът на Координационния съвет България-Русия Коста Пеев.

Руското посолство изрази възмущение "във връзка с богохулния акт на вандализъм относно масовия гроб на съветските войници в София".

"Подигравките с паметта на войниците, които дадоха живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума, изглежда особено цинично в годината на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. Надяваме се градските власти да предприемат необходимите мерки за привеждане на паметника в надлежния вид и на предотвратяването на подобни прояви в бъдеще, а отговорните за извършването на това престъпление да бъдат идентифицирани и заслужено наказани", казаха за ТАСС от руската дипломатическа мисия в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
9
 
! Отговори
Стига лъжи, преди 4 години
каква братска могила? В България няма загинали съветски войници, освен алкохолиците натровили се с метилов алкохол, в Бургас !!!
146
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 139"времената се менят, историята, добра или лоша, остава ... "Ми щом е така да бяха оставили пречупените кръстове, или .......
145
3
 
16
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Времето е безмилостен съдник към съветските паметници и символи, тъй като те нямат Историческо оправдание за съществуването си, защото са плод на конюнктурни емоции на малка фашистка клика, взела властта с помоща на болшевиките щикове.за справка: виж История на БКП и книгата на Д-р Желю Желеев "ФАШИЗМЪТ "
144
6
 
20
 
! Отговори
WAFFEN SS преди 4 години
ПРЕМСХНЕТЕ ТЕЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ГРОБНИЦИ ОТ ГРАДОВЕТЕ!!!
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само жените им ... гоги
142
6
 
19
 
! Отговори
A преди 4 години
СССР обяви война и окупира България. И близо 20 000 бяха избити без съд за да се даде власта на комунистите. Къде е била в България битката на съветската армия с фашистите
141
11
 
2
 
! Отговори
гошо преди 4 години
До българинЕ то в Русия почти всичко е по евтино от при нас
140
4
 
17
 
! Отговори
българин преди 4 години
Русофилите нека всеки път като отидат на бензиностанция нека се сетят,че горивото у нас е няколко пъти по скъпо от същото в Русия и,че ите както всички у нас го купуват на същата цена.Руското посолство никога няма да им направи отстъпка,та ако ще и по 5 пъти на ден цветя да поднасят на този паметник.
139
3
 
16
 
! Отговори
Решението преди 4 години
Нещата трябва да се разглеждат нормално 1 тия от войната през 1878 Никой не пипа Запазихмеги дори когато ссср ги рушеше На практика се оказа че в ссср нямат ни един паметник на Гурко съборили са ги .2 воените гробища от ВСВ там където изобщо ги има разбирай с кости пот тях Си е задължение на русия да плаща да си ги подържа Реално са в лошо състояние 3 такива фейкове като тоя *** и Альоша Да се Съборят или да им ги продадем и да си ги мъкнат в сибирАкощът Путин да препарират пот тях сетая
138
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам ,че са ми изтрили коментара в който пиша ,че солдати в България не са загивали в бой ,само и единствено след разстрел за мародерство и посегателство върху жени!Модераторе,това е тъжната истина и моят дядо е бил свидетел на такива разстрели в гр.Димово Видинско!Да ,другаре показни разстрели пред строените солдати!
137
1
 
4
 
! Отговори
TNT преди 4 години
Бум
136
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паметник на Бату хан на мястото на Кремъл Сега
135
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Квото почукало такова се обадило ссср ците малко ли паметници събарят Нямат право на талибанските им тотеми
134
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да унищожиш паметник е голямо "геройство", с нищо не сте по-различни от башибозука 13в. платени ***.
133
5
 
14
 
! Отговори
Компромис преди 4 години
ако руснаците толкова ги изкат да им ги ПРОДАДЕМ и камък по камък към сибир или по дуварите на кремъл да си ги редят се тая Плащат с Долари никакви рубли в краен случей ко нямат пари може и в ресурси иначе да се съборят и да несквернят земята
132
1
 
10
 
! Отговори
До141 преди 4 години
Не са посмели да ги махнат?......Още веднъж ще обясня Немците за разлика от нас не могат да ги махнат накратко историята е следнатаСлед края на войната Червената армия заедно със съюзниците си сащ ,англия ,франция разделят Берлин.В своята окупационна зона Русите построяват паметници в чест на загиналите ,на победата и тн..Със съгласието на Янките и Британците.Като в договора за капитулация на Германия или мирния договор изрично е посочено че не могат да бъдат разрушени.
131
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 140 ( 138, ще ви обясня:)Извинете, но кратуКата ми е била доста пъти там и преди, и след 1989 и паметникът винаги си е бил там. Винаги ме е учудвал фактът, че и преди, и след обединението не са посмели да махнат паметниците на "освободителите"си (м/у другото имат подобни и за US и UK войниците). А и независимо от политическите идеи в момента, не намирам за нормално да се унищожават каквито и да е паметници - времената се менят, историята (добра или лоша) остава...
130
1
 
17
 
! Отговори
Допълнение към 141 преди 4 години
Всъщност не е преместен, но се "озовава" в периферията на Берлин след обединението муИ освен това е оцветяван и вандализиран много пъти
129
2
 
15
 
! Отговори
№ 138, ще ви обясня: преди 4 години
До Анонимен 138Защото ПЪРВО, този монумент не е в централната градска част на града, а дори е преместен в периферията след промените 1989 и обединението на Берлин. ВТОРО, поддържа се изцяло с пари от руското посолство. Няма нито една дойче марка платена от Германските данъкоплатци за осветление, поддръжка и прочее. Руското посолство също така плаща наем за земята под монумента! Ама вие няма как да ги знаете тези работи! Нали в кухата ви кратука има само сърпове, чукове и петолъчки!
128
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 138Съществува защото е било поле на сериозни бойни действия и жертви, и защото руската пропаганда не смее да гъкне за русофилство там. В България съветската армия има "могили и костници" на всеки километър (както се пееше в песента за едни небезизвестни комунистически дейци), въпреки че не са дали никакви жертви тук. Направени за да потискат националния ни дух. Времето им изтича!