София - харесвана от чужденци, 3,5% е ръстът на туристите за 2019-та

Фандъкова: 35% от преките чуждестранни инвестиции са влезли в града
14 фев 2020 20:02, Анисия Иванова
32
София - харесвана от чужденци, 3,5% е ръстът на туристите за 2019-та
Архив: Булфото

Над 1 160 000 туристи са посетили София през 2019 година по данни на Националния статистически институт, като това е с 3,5% повече в сравнение с предходната година. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на откриването на Седмата годишна среща на Националния борд по туризъм.

В челните места са чуждестранните туристи от Германия, Израел, Гърция и Италия, които са традиционни пазари за София. Увеличава се и броят на туристите от далечните държави като САЩ, Канада и Австралия.

Столицата е привлякла половината от чуждестранните инвестиции в страната като туризма, заедно с останалите сфери на услугите: търговия и транспорт, заемат 35% от преките чуждестранни инвестиции.

Градът е на второ място в Европа и по ръст на чуждестранните посетители за 2018 г. Също така е и сред петте европейски града с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 – 2017 година.

София е класирана на трето място сред над 500 европейски града като център, който привлича инвеститори. Преди нас се нареждат единствено столицата на Великобритания Лондон и на Ирландия – Дъблин, съобщи кметът.

Сертификатът за Европейски град на бъдещето ще бъде връчен на столицата ни на церемония в Кан. София е отличена в още четири категории на конкурса на fDI Intelligence. Класацията се прави веднъж на две години, като за оценките в конкурса се взимат предвид макроикономически анализ в пет категории – икономически потенциал, трудова среда, ефективност на разходите, инфраструктура и лесни условия за развитие на бизнес.

Фандъкова подчерта, че общината ще продължи усилията си за развитие на София като успешна туристическа дестинация и притегателен център за инвестиции. До дни предстои да бъде избран изпълнител за обновяването на минералната баня в Овча Купел.

До края на годината трябва да отвори вече обновяващата се баня в Банкя. А до края на годината ще стартира процедурата и за сградата в Горна Баня. Кметът на София обеща облекчаване на административните процедури за бизнеса и гражданите. Тя обеща да се сложи край на практиката общината да изисква документи, които самата тя издава. Фандъкова обеща на туристическия бранш до работят заедно и до края на годината да бъде изработен продуктов туристически бранд на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23Спред мен това озаначава че броят на емигрантите се е уввличил, 90% от тях минават през летище София
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...само за уточнение, банкя не е в София.. няма как да си брои ремонта там за инвестиция в София
27
2
 
3
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 4 години
Картофка Файдакова просто лъже.Както го правят всички гербави пропагандатори.Тези проценти си ги смуче от пръстите на крадливите си ръчички.И сама не си вярва на приказките , ама нали трябва да стиска кокала.
26
3
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
За съжаление София става все по-мръсен град без визия и идея за развитие.Бързо изчезват всякакви зелени площи застроени с някакви сгради.Спомням си като малък как в ж.к.Яворов/тогава Ленин/алеите биваха поне веднъж седмично измивани,тревните площи поливани,косени,а градинските чешмички работеха,а в нощната тишина се чуваше тяхното ромолене.Когато вечер валеше дъжд,асфалта блестеше равен като тъмен лед.Сега всичко тъне в занемара,запустение и разруха.Квартала беше красив и подреден
25
3
 
5
 
! Отговори
anonimous82 преди 4 години
Отвратителен град...без срам заявявам.
24
5
 
3
 
! Отговори
Шогун преди 4 години
Не идвайте, не идвайте в София...ама хич не е хубаво! :) Тук най лошо се живее..мдааа. Отивайте другаде ,тук лошо. :) :)
23
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простото сравнение показва, че на летището в София годишно преминават над 7 милиона пътници, а само преди 10 години са били 3 милиона.Това означава, че София е много по посещаван град от преди и стандарта на живот на софиянци се е повишил.Всичко друго са някакви глупости.
22
6
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Какви инвестиции има. Ега си лъжите. Само се разходете из града да видите т.наречените лукс имоти - нацвък5944ани празни и грозни сгради без никаква идея за околно пространство, общност, държава. Всичко това е със скъпи вносни материали и НИКОГА няма да се продаде. Интересно как се оправят т.наречените инвеститори. Интересно защо няма фалити. Ами защото всяка година им пълнят гушите през бюджета на града и на държавата. Все едно-пари крадени от данъкоплатците.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега остава само да забранят печките, дизелите и да изтребят бездомните кучета и може би ще стане хубав град..
20
5
 
6
 
! Отговори
Емигрантка преди 4 години
"Увеличава се и броят на туристите от далечните държави като САЩ, Канада и Австралия."-ако вземат предвид българите живущи там, които я посещават с чуждестранни паспорт саради двойното гражданство.Много малко места в София са привлекателни- определени хотели, ресторанти, паркове, улици, магазини, квартали. А въздуха е зле през всички сезони.Познавам хора които децата им проявяват дерматити като се прибират от чужбина за почивка, и като се махнат от София се оправят.
19
2
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До 79Абе не знам дали автобус 120 е най-гадния, но веднъж ми се наложи да отида до печатница Маус, бивш завод Москва в квартал Военна Рампа. От там минава автобус 79. Качих се, че беше зима и студено и не ми се ходеше пеша. На последните седалки - обърнати една срещу друга двойни седяха 4 шведа от Орландовци най-вероятно, бяха сложили една дъска на една щайга, извадили ракия, салата и си жулеха яко в рейса и разбира се телефона до дупка с яка чалга. Така че говори ми :)))
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни трябват много туристи. Прехваления Лондон се е превърнал в гето от различни раси и култури с различно ниво на цивилизованост, особено след като изгони европейците.Не искаме това даде случи с красивата ни София, която преди много години се слaВеше като най-чистата столица.
17
9
 
12
 
! Отговори
viz преди 4 години
Sofia e nai gadnata stoliza v evropa.Turizam v Sofia, tova e nqkakav maitap.
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубави са селата край нея Желява, Кривина, Пасарел. Самият град е ад за живеене. Една от най-гадните автобусни линни в света е 120 в София. Гадна е защото в него се возят ***!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3,5% sram e tova
14
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е зле за местните. Да чуваш чужда реч в родния си град и да те гледат като мaймуна в зоопарка. Сега разбирам защо всеки хледа да избяга от Банско и Черноморието.
13
2
 
7
 
! Отговори
смях преди 4 години
Е то на 30 км от Софето, само *** има, даже някои и без вода
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тез цифри И тези ръстежи хептен ги омазаха. :))
11
4
 
8
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
До Анонимен"ВАЖНОТО е КОЛКО пари сме получили от тия туристи."Ще получиш толкова пари, колкото си спечелиш. Точка.
10
9
 
11
 
! Отговори
Az hodq преди 4 години
в Софето само по голяма нужда.Иначе живея на 30км от Софето.