Казусът "Национална педиатрията": Защо МЗ не дава пълна информация?

Строежът върху старото скеле учуди архитекти, лекари и родители
Обновена: 20 фев 2020 09:54 | 20 фев 2020 09:42, Петя Славова
15

Камарата на архитектите ще сезира прокуратурата, Агенцията за държавна и финансова инспекция, както и Европейската прокуратура, заради казуса с изграждането на Национална педиатрия. Това обяви арх. Петкана Бакалова в студиото на "България сутрин".

Тази седмица отпадна поредната пречка пред избраната от Министерството на здравеопазването компания за създаването на Национална педиатрия от изоставения строеж в двора на "Александровска болница". Комисията за защита на конкуренцията обяви, че няма проблем в процедурата за близо 80 млн. лева компанията да превърне скелето в съвременна детска болница.

Още по темата
"Комисията не се е произнесла по същество по жалбата, разгледала е само искането за спиране на изпълнение на поръчката. Подобно нещо се случи и с нашата жалба във Върховния административен съд - не се произнесе по същество, че сградата е безопасна", заяви арх. Бакалова.

И обяви, че повече от половин година от Камарата на архитектите се опитват да получат пълната документация от страна на министерството. По думите ѝ не им е било предоставено копие, за да направят независима експертиза с чуждестранни експерти.

"Министерството отказва да предостави пълната информация, това е подозрително. От информацията, с  която ние разполагаме, заключението е, че тя е непълна - нямаме гаранция за безопасността на този строеж. Може да се окаже всичко. Така не се прави детска болница, ние ще покажем как се прави детска болница. Прави се предварително проучване за нуждите на самите деца и родителите. Да кажем, че от един строеж преди 40 години можем да направим модерна болница, е все едно да кажем, че можем да летим с влак", коментира арх. Бакалова.

Мнението ѝ е, че с последното решение на комисията, ако вторият участник не пусне частна жалба в съда, то след 10 дни може да влязат багерите. При условие, че давате 80 млн. без да поставите условия как да бъдат разходвани, неизбежно има съмнения за корупционна схема, настоя архитектът.

Майката на 3 деца Златина Станкова посочи пред Bulgaria ON AIR, че скелето в "Александровска болница" е остаряло и няма достатъчно пространство и светлина. Децата трябва да се чувстват удобно там, да са на безопасно място, да има пространство да си учат уроците, да могат да играят, категорична бе тя.

"Не потърсиха контакт с нас през цялото време - да видим какви са техните доводи, какви са нашите доводи. В един момент решиха да си измият ръцете, абсолютно нищо не правят за тези деца. Показаха един проект на болница, който нямаше нищо с общо с тези кубчета, които се опитваме да пробутаме на хората. За мен е важно управляващите да разберат, че нашите деца са единственото бъдеще", обясни Станкова.

"Естествено, че ще протестираме, това са нашите деца", закани се тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Национална педиатрията"Боже! Какви "грамотни" журналисти...
14
0
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ДА СИ ПРИПОМНИМ ВРЕМЕТО -КОГАТО ВСИЧКО БЕШЕ -"В ИМЕТО НА НАРОДА И МАЛКО ЗА НАС" И ОТ 5.2 МИЛИОНА -СТАНАХМЕ 9 МИЛИОНА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И СИ ИМАХМЕ ИКОНОМИКА И СЕЛСКО СТОПАНСТВИ /КОЛЕКТИВНИ/ : ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ТОГАВАШНАТА ПЕДИАТРИЯ !?- МЕДИЦИНСКИ КАБИНЕТ И СТОМАТОЛОГИЧЕН ВЪВ ВСЯКО УЧИЛИЩЕ И ДЕТСКО СУПЕР ОТДЕЛЕНИЕ ВЪВ ВСЯКА ОКРЪЖНА БОЛНИЦА И РОДИЛНО С ДОВЕРИЕ ; ИМУНИЗАЦИЯ И ПРОФИЛАКТИКА / МАЛКИ ЖЪЛТИ ХАПЧЕТА / - СПОРТУВАХА 80% ОТ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ !!! САМО ТРЯБВАШЕ ДА ВЪВЕДЕМ МАНДАТ !!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Joko преди 4 години
И тук ли е "прекъсната комуникацята"?
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Децата трябва да се чувстват удобно там, да са на безопасно място, да има пространство да си учат уроците, да могат да играят, категорична бе тя."*** заспала! Това е БОЛНИЦА, а не занималня за деца. Трябвало да е светло - има осветителни тела. Трябвало да е широко - ми то е широко, няма стени още. Трябвало да е безопасно - СОЦА си имаше стандарти и се спазваха. Посления етаж носи 3000кг на квадрат при такива конструкции, а всеки по-нисък с +700кг. Га ша стигнете СОЦА?
11
0
 
5
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
до 8, въпроса е принципен - първо че ако трябва да се действа спешно те по някакъв начин го правят (китайците, а и не само те), и второ че у нас да се задействат институции и т.н. обикновено искат нещо под масата и допълнително разтакават нещата докато се чудят как да гепят още, та чак до края на проекта/строежа :)
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не дават инфо защото сега кланът ананиеви пресмята колко ще гепят!
9
0
 
15
 
! Отговори
ЧЕ преди 4 години
ще се краде, ще се краде. Битката е за това, да се открадне колкото може повече.
8
4
 
2
 
! Отговори
аз преди 4 години
до 6, пич и пички, стига с тея китайци че строели болница за 6 дни , 10 дни , 2 седмици... нахвърляли едни контейнери ,заравнили нивата с 1000 булдозера, пуснали ток и вода и хакнали медицинско оборудване. една партенка ви хвърлиха, ще я дъвчете като бабите по седянките 100 години
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафията на алчните за хонорарчета архитекти в атака. Да не подминаваме и заверата на частните болници...
6
0
 
7
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
китайците строят болница от нулата за 10-15 дена, нашите с години не могат да съберат само документацията ?!?... пълен разпад
5
0
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Както каза Боби, защото се карат кой ще се вземе парата...През шлифера им е за децата и хората, дребните мижитурки за джобни пари ни направиха на маймуни. Това е уж българската хай класа и ВИП персони, пълни андрешковци, уръфляци и *** с анцузи.
4
4
 
5
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Добре бе, като не ви харесва, направете нова ! Извадете патите и направете !
3
0
 
22
 
! Отговори
boby преди 4 години
То на всички е ясно, че цялата работа е корупционна отвсякъде. Нали никой не си мисли, че ония от МЗ искат да правят болница, за да е добре за хората? Искат да краднат няколко десетки милиона преди да са ги омели от властта, а болницата после да си се срути ако ще.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
повечето от тези пари как ще се разпределят по офшорки.. та накрая даже и бай *** дето лЕпи плочки ще краде от материала като слага само в средата...
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да превърне скелето в съвременна детска болница------ Как че превърнеш скелето в децка болница ***, Петьо? Можеш от един железо-бетонен скелет да напрайш болница, но от обикновено скеле - съмнителна ралта...