Незаконното строителство и лошо обслужване, бич за софиянци

Администрацията е на ниско ниво в столицата
20 фев 2020 07:10, Павел Гълъбов
25
Незаконното строителство и лошо обслужване, бич за софиянци
Снимка: БГНЕС

Софиянци са се оплаквали най-много от незаконно строителство и административно обслужване на местния омбудсман през изминалата година. Това става ясно от годишния отчет на обществения посредник.

Още по темата

Жалбите за строителство се нареждат на второ място, а на първо се оказват сигналите извън правомощията на омбудсмана – 31 броя. От незаконно строителство са се оплакали 23-ма души. Следват жалбите и сигналите във връзка с административното обслужване, етажна собственост и благоустройство. За нередности в транспорта и паркирането едва 10 души са подали сигнали.

От отчета става ясно, че до омбудсмана през изминалата година са постъпили 152 жалби. Броят им бележи намаление спрямо 2018 г. с 35%, когато са постъпили 232 сигнала. Голямата разлика в сигналите е от факта, че в последните дни на 2018 г. са постъпили 92 сигнала от собственици на жилищни имоти срещу проекта за подробен устройствен план за „Младост 1 - Мусагеница“. „В сравнение с 2018 г. през отчетния период има леко увеличение на жалбите и сигналите, свързани със затруднения при административното обслужване, устройство на територията и незаконно строителство, управление на етажната собственост. Намаление се наблюдава при жалби с предмет образование, социални дейности, шум, търговска дейност“, се посочва в отчета.

През 2019 г. омбудсманът е помогнал за изграждане на изкуствени неравности за ограничаване на скоростта на автомобилите на ул. „Астана“. Изграждането на легнал полицай е било по жалба на родител, чието дете било блъснато от лек автомобил на въпросната улица. Бащата предложил да се вземат мерки срещу неправилно паркираните автомобили и да се изградят повдигнати пешеходни пътеки. Именно общественият посредник е внесъл предложението в общината, където било одобрено.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
депутатите обходят закона тези строители-собственици са хора на тези депутати -строи не се плаши аз ще уредя.иначе корупцията нема да прогресирапо този начин се строят незаконипостроики аз съм уверен че е тека с собствените си уши чух разговора между собственик и човек от закона не ги познавам аз не живея в бг.от 30 год.
14
1
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 1 месец
В Симеоново съседъд, на който бутнах гаража не бих го определил като обикновен човек- собственик доста едър бизнес с годишна данъчна декларация за милиони. Мотаят те, защото собственикът твърди, че е стопанисвал гаража. Така ли е, има ли доказателства- забрави да го бутнат. Относно коментар 13 и нашите хора- типично робско мислене, което никога не съм имал, именно и затова живея добре и охолно. Наши хора в 2020-та година няма. Имаше по времето на мутрите 90-те.
13
3
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
Това е така, стига да не засегнеш , някое наше момче ...тогава ти да видиш....
12
1
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Жалко за хубавия град с възпитаните хора, каквато София БЕШЕ ! Останалото не го коментирам, то може да се прочете и на някои места и тук .
11
1
 
1
 
! Отговори
Невен преди 1 месец
До анонимен 8, супер е, че си видял ползва от ДНСК. Но явно от другата страна на казуса са били обикновени хора. Аз (т.е. вече разбирай ДНСК) с един гараж 10 години се боря и то едно протакане, едни чудесии, да си кажа направо вече не ми пука, живота е твърде кратък.
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
те софиянци много обичат да мрънкат и се оплакват. Изобщо с големи претнции са - сякаш са родени на Шанз е Лизе в семейство Кобург Готски...
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията е като комсомолски отчет!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В интерес на истината подадох 2 жалби за незаконно навлизане в регулация в квартал в София и от 2те има ефект. Един сладур завзел 10м от тротоар и улица- айде с булдозера в двора и проблемът решен. По друга улица всичките си навлезли в регулация с оградите- айде давай и там 3 къщи са с половин двор, а 2 гаража ги няма вече. Имам вила в Симеоново и рядко ходя и какво да видя- съседски гараж вместо ограда. Айде и там ДНСК и съборихме всичко. Администрацията работи тромаво, но оплаквания нямам.
7
8
 
4
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
До Анонимен

Напротив - обслужването в СОфия е основно от кореняк софиянци, просто освен за сервитьорки, бакшиши, фризиорки и чистачки за друго не ставате.
6
2
 
3
 
! Отговори
Freeman преди 1 месец
"Видими резултати"
5
8
 
10
 
! Отговори
Той преди 1 месец
До тези, които възроптават срещу избора на Фъндъкова за кмет на София.
Не мога да си обясня има ли мисловна дейност... ? Това ти да дадеш един град с 1млрд. и 7 стотина млн. лв годишен бюджет на една закърняла комсомолка, носеща надпис върху циците си гласящ :"ШАНС ЗА ОРЕШАРСКИ", при положение, че той "геройски" вкара България в огромни задължения за завидно кратко време, това си е мазохозъм.
4
12
 
18
 
! Отговори
обобщение преди 1 месец
Тези и други проблеми са неминуемо следствие на избора на българина---да го управляват нискочели, необразовани, некомпетентни и нагли крадци. Всеки народ си заслужава съдбата. НАРОД , КОЙТО ГЛАСУВА ЗА СВОИТЕ МЪЧИТЕЛИ НЕ Е ЖЕРТВА, А СЪУЧАСТНИК - ОРУЕЛ. Лек и успешен ден в клоаката на Европа.
3
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обслужването в София не се извършва от софиянци, там е проблема.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В София строителството си е законно.
Просто се прекалява с разрешителните.
1
7
 
11
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 месец
Обслужването в София не е на ниво и в държавния и в частния сектор. Проблемът не е в системата, а другаде. Тези дни бях в Казанлък . Цените софийски, но обслужването и качеството на храната беше топ. В София е като обслужването по морето с малки изключения.