Засега само на хартия: 11-етажен блок на мястото на хотел "Рила" в София

Целият район е защитена територия, има и сгради паметници на културата
Обновена: 5 мар 2020 16:17 | 5 мар 2020 16:16, Камелия Цветанова
32
Засега само на хартия: 11-етажен блок на мястото на хотел "Рила" в София
Снимка: Хотел "Рила"

Вместо хотел 11-етажна жилищна сграда в идеалния център на София.

Става въпрос за хотел “Рила”, чийто собственик “Рила-център” е възложил проекта на “Ателие Серафимов архитекти” (АСА) за изработването на концептуално предпроектно проучване за евентуално изграждане на жилищна сграда.

Новият проект ще се реализира на мястото на съществуващите сгради, потвърждават от АСА пред „24 часа“.

По тяхна информация съгласно Общия градоустройствен план на София парцелът попада в стария градски център.

На него максимално допустимата разгъната застроена площ (РЗП) може да е 18 000 кв. метра и стъпка на застрояване за имота - 2300 метра на квадрат.

Съществуващата сграда има 10 хотелски и 1 технически етаж.

Бъдещото застрояване предвижда това да стане в границите на петното на съществуващата сграда и височина 11 етажа, при спазване на всички изисквания за отстояние от съседните сгради, на максимално допустимата РЗП и стъпка на застрояване за имота.

Обемното решение е идентично със съществуващата сграда - комбинация от две постройки - висока с лице към ул. “Позитано” и ниска, на калкан със сградата на бившия “Кореком”. Във всички подобни сгради партерните нива се предвиждат за обществено обслужване, уточняват от архитектурното ателие.

Всичко това все още е инвестиционно намерение, което трябва да бъде одобрено от Столичната община.

Първо през направление “Архитектура и градоустройство”, а след това трябва да се изготви работен устройствен план, в който подробно да бъдат включени всички параметри на бъдещото строителство.

От Столичната община заявиха, че все още при тях не е постъпвало такова искане.

Хотел “Рила” е построен през 1962 г. За нуждите на ЦК на БКП и в него са отсядали делегати на конгресите на партията.

Според АСА след повече от 60 г. след построяването било непостижимо привеждането на подобна сграда съгласно съвременните изисквания за функционално, конструктивно и евакуационно обезпечаване. Те дават пример с бившото кино “Сердика” и хотел “Берлин”, където се строят съвсем нови сгради.

Това не е първият план за промяна на хотел “Рила”. Преди години бившият му собственик искаше да издигне на негово място 22-етажна сграда. По-миналата година се появи идеята за разширение на хотела с ново 10-етажно тяло. На 31 октомври 2018 г. главният архитект на столицата Здравко Здравков разрешава изработването на проект за изменение на плановете за улична регулация, за застрояване и работен устройствен план.

Планираше се да се направят търговски комплекс, жилища и хотелска част. Идеята беше новото тяло откъм ул. “Леге” да е с преход и с височина от 42 м. Искането е пак на “Рила център”.

Собственикът на хотела искаше и промяна на плана за парцела, за да разшири входа, и надстрояване с един етаж на съществуващата част откъм ул. “Цар Калоян”.

Още тогава Здравков обясни пред “24 часа”, че целият район е защитена територия, като има и сгради, които са паметници на културата. Освен това под градинката на хотел “Рила” има археология и останки от древна Сердика, които трябваше да се проучват.

Това, че цялата зона е защитена, означава, че преди да се пристъпи към каквото и да било строителство,
всички проекти за нови сгради трябва да бъдат съгласувани с редица институции, включително с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Самият хотел обаче не е паметник на културата.

Съгласуването между институциите не мина добре и бившият кмет на столичния район “Средец” Мария Ачкова възрази срещу пристрояването на хотела. Основните доводи бяха свързани именно с археологията и нарушаването на облика на част от историческия център на София, както и замърсяването на въздуха заради засилен автомобилен трафик, който ще доведе и до проблеми с паркирането.

Наследникът ѝ Трайчо Трайков вече е запознат с новия план за подмяна на хотела - преди 2 седмици той каза, че собствениците заявили пред него намеренията си. Преди това Трайков им изпратил предписание да си оправят фасадата, тъй като имало паднали плочи от облицовката.

“Всички дейности, свързани с наличието на евентуална археология, са отговорност на собственика и се извършват под наблюдението и указанията на НИНКН”, уточняват сега от “Ателие Серафимов архитекти”.

А относно проблема със засиления трафик се предвижда при новия проект паркирането да става в подземни паркоместа, като се планират близо 50% повече над минимално изискваните. Създаването на новите паркоместа ще редуцира съществено паркиращите сега в квартала посетители на комплекса.

“В настоящата концептуална разработка подземните гаражи не са дълбоко разположени и не предвиждаме навлизане под нивото на сегашната сграда”, казват от АСА.

Съдебни спорове имаше за самата градинка пред хотела между общината и държавата. Преди години бившият областен управител Тодор Модев я деактува в държавна. А тогавашният кмет на София Бойко Борисов заведе дело срещу областната управа, за да върне градинката.

Смята се, че под нея може да се крият останките на двореца на император Константин.

“Археологическите проучвания ще започнат, след като приключат разкопките на пл. “Св. Неделя”, обясни миналата година зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов.

Хотел “Рила” беше собственост на фирма, свързана с бизнесмена Васил Божков до ноември 2017 г., когато той я продаде.

Преди това собственик е била компанията “Имо Рила”. Малко преди продажбата сградата на хотела е апортирана в новосъздаденото дружество “Рила пропърти транс”. След това то е било продадено на “Рила център” срещу 9,8 млн. евро.

Покупката беше финансирана с кредит от Българо-американската кредитна банка. Имотът е ипотекиран в полза на банката едновременно със сделката.

Купувачът “Рила център” е собственост на акционерното дружество “Пропърти груп България”, дъщерно на компания с акции на приносител. Поради това не може да се каже кой е крайният купувач на хотела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: рилаблокХОТЕЛсграда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Ако отговорните по въпроса лица четяха тези коментари (но те едва ли ги четат), щяха да добият представа за мнението на населението и да се съобразят с него!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви блокове, какви паркинги? Ако се бутне Рила отдолу е много вероятно да излезе самия дворец на Император Константин. Подобна забележителност би била притегателна за туристи от цял свят и би повдигната много нивото на София като туристическа дестинация. С реализираните съответни годишни печалби
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Не бой се, новото население чака на границата.
26
0
 
3
 
! Отговори
До Столичанин преди 4 години
На онова място преди години е имало училище. Преди повече от един век по оградата на това училище се лепели зяпачи, защото така можели да видят чудо нечувано дотогава по нашите земи - ученичките-тийнейджърки играели гимнастика в час по физическо възпитание! :)Макар че девойките играели гимнастика, облечени в поли, дълги до петите, изявата им била оценявана като супер атракция, а те самите от тогавашната традиционна гледна точка били вече моми за омъжване и ергените живо се интересували от тях.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гошо Чудя се, колко ли са днешните софиянци, които са чували за пасажа "Св. Никола"? Аз знам за него от разказите на дядо си. София е имала специфична атмосфера по онова време. Уви, тази особена атмосфера вече не съществува.
24
0
 
14
 
! Отговори
Стига вече!!! преди 4 години
Презадръстват центъра и гъсто населените хубави квартали! Никой не мисли, че в София има много подпочвени води и земни кухини. Спазват принципа "Вземи парите и бягай!" След тях и потоп!На пл."Македония" - хотел-небостъргач "Мариот". Околните сгради ще са като в дъното на кладенец!Вместо хотел "Рила" - друга грамада!В "Дианабад" и в съседство НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПАРК "СТУДЕНТСКИ" - жилищни блокове-небостъргачи! А място за паркинги няма!Който иска да строи грамади - на север от града, в полето!
23
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До Иванов На кое на сокаците от пасажа св Никола ли
22
2
 
4
 
! Отговори
УАуууу... преди 4 години
ЧЕРВЕНИЯ БАРДАК НА БКП-то....ХА,ХА,ХАААААААА
21
3
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ХОТЕЛ "РИЛА"---КУРВАРНИКА НА БКП , АКТИВИСТИТЕ....ХА,ХА,ХААААААААААА..ТАМ СИ ВОДЕХА МЕТРЕСИТЕ!АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ!!!
20
3
 
10
 
! Отговори
Столичанин преди 4 години
11 етажа на две тесни улички?! Това е абсурд! Да се бутне, да се реставрират арх. находки и да се направи една хубава градина!
19
2
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
До Анонимен"Спал съм в този хотел.." С кого?
18
6
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Не виждам какво пречи да го бутнат този хотел и да построят жилищна сграда. С удоволствие бих си купил жилище на това място. Единственото, което ме ограничава, е че не разполагам с доходи, с които да покрия цена от 5-6 хил. евро на квадрат.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се чудя как все още седи съдебната палата.Защо не вземат да я бутнат и нея?Алчността граници няма ей!!!!!
16
1
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
м/у другото,хотел Рила е не по-малко "знаков" от некогашния мавзолей!Той /хотела/ има много дълга и ПРЕТРУПАНА история...надявам се старите софиянци да ме разберат!..За новодошлите не отговарям....Та:-Некой МЕРАКЛИЯ,за когото "нема как да са установи всъщност кой е",е проточил лиги към тоях ЗНАКОВ хотел за София...Е,ако и тоя път ШМАТАРОЦИТЕ остават НИКОМУ НЕИЗВЕСТНО "лице" да придобие тоя хотел,то...то..Ама "то какво"?..-Ами точно това ще стане!..ДА ЖИВЕЕ СКОТОУМИЕТО НА НАРОДОНАСЕЛЕНИЕ
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не е *** идея да се строи жилищен блок. Цените на апартаментите тук ще бъдат по 4-6 хиляди ЕВРО М2... ГлаДният архитект ще примижи само...
14
7
 
15
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Когато са строени тия Цумове и хотели, древните останки са ги извозвали с камионите. Сега се мъчат да покажат две педи "антична" зидария.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев нямали да види Диков и Здравко как са? Утре някой и сградата на Народното събрания срещу паметника на цар Освободител, след като кебабчетата я освободят, ще иска да строи една скромна сграда около 50 етажа
12
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алчността граници няма!Комунисти продължават да ни управляват!Жалко за България...
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво браво по строене на блокове сме първи един до друг цвък цвък сметките на някои набъбват -селата продължават да се обезлюдяват и затриват като населени места -голяма политика в държавата се вихри към закриване
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като си купиха "евродУпетат" и си курдисаха разни Трайчовци в центъра на града с парите на Мустака, на "АГНЕШКИТЕ ГЛАВИЧКИ" много им порасна работата, нищо чудно и Брендо да сурвакат по живо - по здраво и догодина пак да напълним едно ново капище на БКП с ВИП-ве - по стар обичай, все с яркочервени милионери.