Фандъкова: Основна задача е осигуряването на медиците

Кметът мисли как да се финансират затворените театри
56
Фандъкова: Основна задача е осигуряването на медиците
Снимка: БГНЕС

От днес сутринта започва организацията по преобразуването на Втора градска болница във временен режим на инфекциозна. Заповедта е издадена от директора на РЗИ-София Данчо Пенчев, стана ясно на заседанието на Столичния общински съвет.

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова другите болници, които имат обособени инфекциозни отделения, продължават да работят. Най-големите болници - ВМА, "Пирогов" и Александровската болница, ще продължат да приемат най-тежките случаи. Втора градска болница има капацитет да разкрие 50 легла, като това ще става на етапи, според нуждата и осигуреността с медицински персонал, каза кметът.

Тя подчерта, че основната задача е осигуряването на медицинския персонал. В тази ситуация сигурността, както и стимулирането на лекари, медицински сестри и санитари, е една от основните задачи, които имаме, каза кметът Фандъкова. Разчитаме на тях в този момент да работят с пациентите и затова сме отговорни както за тяхната мотивация за работа, така и за тяхната защита, допълни кметът.

Тя информира, че е разговаряла с Министерството на здравеопазването и има варианти за осигуряване на приходите на болницата за този период, предаде БТА.

Към момента Столичната община е предприела редица мерки във връзка с разпространението на коронавируса, сред които засилена дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София.

Всеки ден, минимум по два пъти, се дезинфекцират основно общо 802 автобуса, тролеи, трамваи и метровлакове. На всички водачи на градския транспорт се осигуряват дезинфектанти за ръце. Всички директори на общинските транспортни фирми са осигурили и със съдействието на общината необходимите количества дезинфектанти за поне месец напред, и този процес продължава.

Така че гражданите на София трябва да са по-спокойни - освен, че се дезинфекцира, се извършват и проверки от представители на щаба, подчерта столичният кмет.

Тази сутрин, по предложение на ЦГМ, Столичната община е взела и допълнително решение във връзка с осигуряването на здравето на водачите в градския транспорт и на пътниците - да се преустанови временно продажбата на билети в превозните средства.

На всичките 194 детски градини е предписана дезинфекция на подове и повърхности най-малко четири пъти на ден. Осигурени са нужните препарати и дезинфектанти за ръце.

По заповед на кмета е въведен строг контрол на входа на детските градини сутрин, като се проверяват както децата, така и персоналът. За да избегнем някои опити за заобикаляне на правилата, съм разпоредила медицинските сестри да могат да връщат деца с вирусни симптоми, дори и когато разполагат с медицински бележки, каза Фандъкова.

На този етап достъпът на външни лица и родители вътре в детските заведения е преустановен. Това правило важи и за социалните домове към Столичната община. В тях също се прави дезинфекция по четири пъти на ден. На общинското предприятие "Социален патронаж", което доставя храна и услуги на възрастни хора, които са в най-рисковата група, са осигурени предпазни средства, тъй като служителите влизат директно в домовете им, информира Фандъкова.

Фандъкова подготвя предложение за финансова подкрепа за театрите, за да могат да изплащат заплати.

Кметът поздрави столичния Театър "Възраждане" за инициативата да излъчва постановките си онлайн.
"Това беше интересно решение, не беше свързано с приходи за театъра, но даде възможност на около 3 500 зрители да гледат поставновката", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Фандъкова, преди 4 години
Моят проблем е как да си взема матурата по съветски език. Та. търся даскал за частни уроци !
46
0
 
3
 
! Отговори
що така преди 4 години
ОНЯ ДЕН ОПЛЮХА, нахвърлиха се върху тях, като лешояди, а сега ги сложиха изведнъж, като "най- необходими" в центъра на опасността. За сметка на това, нагушиха и ще продължават да гушат даскалите, дето все са във ваканция. Не знам тази година, дали им се събират 2-3 седмици работа. Сега си лежат на топличко у дома с големите парички, а мед. специалистите- на терен със заразата!!!!
45
0
 
0
 
! Отговори
Фактата преди 4 години
Християнството е оцеляло само и единственно благодарение на ВИЗАНТИЯВ дъртия Рим християните 313 г. са били само 10% а останалите наблягали на изфантазирани лъжи,плювни и храчки срещу Христос и Константин ВеликиБез Константинопол нямаше да има и ХРИСТИЯНСТВОХристовата Църква се принудила да "ГОРИ КНИГИ" за да цензурира плювните идващи от Дъртия Рим към Исус Христос и Константин ВеликиНо не сте изгубили нищо ценно защото това изфантазирани обиди от християномразци с нулева истина
44
0
 
0
 
! Отговори
Фактата преди 4 години
Константин Велики спира гоненията срещу Християни и чрез гениална далновидност сменя столица от град Рим в град НОВ РИМ по-късно наречен КонстантинополКогато германците завземат Западния Рим заварват едни закостенели римски талибани вече християни опитващи се да съчетаят тази Нова Религия с гладиаторските игриПървата работа на Константин Велики в неговия НОВ РИМ е да забрани ОЛИМПИАДИТЕ то ест римлянина да е добре дошъл тамДЪРТИЯ РИМ е бил ХРАЧЕЩ ПЛЮВАЛНИК срещу ХРИСТОС тогава и не е личн
43
0
 
0
 
! Отговори
Фактата за иеховайло преди 4 години
Евреиско-Римската ДРУЖБА е сключена чрез построяването на КОЛИЗЕУМА от Веспасиан и ТитЮдеисткият фарисей Йосиф Флавий имал собствен паметник в Рим но имало издадена заповед доброволно да дава преди публикация книгите си за цензуриране не само на Император Тит но и на ЕВРЕЙСКИЯ Цар АгрипаРимско-евреиския Колизеумен МИР е суперуспешен и трае над 70 годиниЕвреите въстават чак при АДРИАН господарят на Светоний Транквил писал книга 126г. а Червена армия на Лейба Троцки е родена на 26 число
42
0
 
2
 
! Отговори
Ужасът преди 4 години
Фандъка каза да използваме градския транспорт. Въздухът ий бил МРЪСЕН. Свинята пак си мисли за ВЪЗДУХА.
41
0
 
0
 
! Отговори
Фактата за всички преди 4 години
Гениалният УИЛЯМ ШЕКСПИР е от простолюдието и враг на глобализма личащо си по девиза на собствения му гроб а вероятно и покрай писателския си "империализъм" е издигнал в култ самотатаПоявява се без предупреждение и покрай германофобията/Има нещо гнило в Дания/хвърля англоаристокрацията в паника която го подозира че е внедрен чужд/испански или друг/шпионинНе умопобъркания Джордж а синът му чрез Меричлери/Мери Шели/ изплюва тайнатаЧе можеш ли да мълчиш вечно за гениалния Уилям Шекспир???
40
0
 
3
 
! Отговори
Пародия на държава преди 4 години
Напъна се Фънда и уби рибата с 50 легла. И за половин ден няма да стигнат при 2000000 София ако настане епидемия. Ако тва ще е борбата пишете я бегала.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно другите държави как са се справили без щабове с Тикви и Картофки.
38
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До 40 : Децата са в моловете, дискотеките, кината и навсякъде другаде, но не и в къщи, така че едва ли нещо ще се промени ако са на училище
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов: Лекарите говорят, не ние!!!
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво правим с децата в понеделник? За няма и 24 часа случаите в света са се увеличили с 8040 и продължават да растат. Ако пуснете децата по училищата, т.е. в градския транспорт и улиците за 1 седмица България ще е Испания, след 10 дни Италия. Нямате подготовка за това, нямате легла, нямате аспиратори, нямате медици, нямата способността да спрете паниката. Трябва ви време да ловите болните и да ограничите разпространението. МИСЛЕТЕ. Япония спря 13 милиона деца и спасява икономиката си успешно
35
0
 
0
 
! Отговори
Фактата за Герб преди 4 години
Запаленият гръкофил и елинист СЕНЕКА след пожара вбесил Император Нерон и гледал на него като на кордобски мавър от края на света дето незнае географското местоположение на ГърцияЧислото на НЕРОН е 55 като ден рожден на Карл Маркс и Цска символизиращо ПЕТИЯТ Император и Богинята на победата ВИКТОРИЯ пишеща се с римското число и буква 5Карл Маркс Колизеума при Виктория Сакскобурготска с мирна германо-англичанска мисия билСтоик-НЕРОНИСТ Марк Аврелий!Комод и богоизбрания римски народ!
34
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Личните лекари вече вече ще преглеждат през ключалката на вратата За тях никой не мисли Важни са шофьорите
33
0
 
10
 
! Отговори
Летящия хайдук преди 4 години
Шофьорите да не продават билети - винаги пътникът го отнася! В случая трябва да обикаля из квартала да види откъде да си вземе билет, първата врата нямало да се отваря, за да се набутат всички през втората и третата и да си дишат във врата. Ама иначе - избягвай струпванията и социалните контакти!
32
0
 
5
 
! Отговори
? преди 4 години
Автобуси 260 едва ли са в списъка с дезинфекцираните или поне проветрени и измити автобуси...
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв щаб кви пет лева? Що само лъжете хората? Кажете истината, че нищо не става от вас и си вървете, че май скоро с камъни ще ви замеряме.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дезинфекция на градския транспорт в София НЕ СЕ СЛУЧВА. Не знам кого се опитвате да лъжете, но нямате парите, персонала, времето, желанието или способността да изчистите и 1% от превозните средства на СКГТ. Комунистическите ви лъжи скоро ще почнат да ви хапят по селяндурските ***!
29
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Крайно време беше да се помисри и да медиците...стига с тези даскали и магистрати..
28
0
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Щом сме опряли до това Бойко Борисов и тая да ни пазят от коронавируса, спукана ни е работата !