Поне 86 000 работещи в София ще пострадат от пандемията

Хотели, ресторанти, култура, спорт - най-засегнати
35
Поне 86 000 работещи в София ще пострадат от пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поне 86 000 работници в София ще пострадат от извънредното положение в страната обявено заради коронавируса. Това се посочва в доклад за ефекта от COVID-19 върху икономиката на София, изготвен от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) и звено „Дигитализация“ към СО.

Още по темата
В момента работещите в столицата са над 650 000.

„Очакват се поне 86 000 моментално засегнати от извънредното положение работници, които ще се сблъскат с моментален ефект от по-малко работа и липса на доход. Тук не включваме служителите, които работят от вкъщи – те също са непосредствено засегнати, но не губят моментално доход“, се посочва в доклада

Най-тежък удар от пандемията ще понесат  работниците в хотели и ресторанти, където са наети 35 хиляди души.

Силно засегнати ще бъдат и секторите културата и спорт, където работят 10 хиляди души.

Средно засегнати се очертава да бъдат лицата в преработващата промишленост, строителството, търговията и транспорта.

„Промишлеността все още работи, но прекъсването на веригите на доставки, както и общото свиване на търсенето на големите експортни пазари ще има негативен ефект през 2020 г. В строителството ударът също не е толкова силен, тъй като работата по обектите не е забранена.

По-сериозен е ударът върху търговията със стоки, различни от хранителни. Търговията с луксозни стоки е най-засегната“, се анализира в доклада.

Относно градския транспорт се посочва, че продължава работа със същия интензитет, но намаляват приходите поради спада на ползвателите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
do 16 преди 4 години
Това за "техния човек" важи за държавните служители и всички други на държавната хранилка. Стига да имаш уменията и знанията за програмист, ще се избият за теб. Но това, че си изкарал един курс не те прави програмист! Аз съм учител по информатика, докарвам си допълнително като пиша курсови работи на студенти, но не смея да кажа, че ставам за програмист. Трябва някой да се навие да ме обучи и след една година работа ще се водя "младши".
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти всеки има карта за градския транспорт. Защо лъжат? Парите са ги взели авансово и сега мрънкат! Ще юи върнат ли пари затова че цял месец не съм ползвал картата си, а съм платил 365лв?
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са реално 86 000 семейства, което е почти 350 000 човека. Много е! Страшно много е! 50 000 апартамента под наем ще бъдат освободени, понеже засегнатите наематели ще си идат по родните места. Та общо взето София няма да се съграни като център на бизнеса
19
8
 
7
 
! Отговори
Друг програмист преди 4 години
До всички дето охейтиха IT сектора. Не ни мислете. Ние сме богати. Годишната ви заплата я получаваме за месец. И няма опасност да останем без работа - електронната търговия е в невиждан възход, не просто наемат хора - избиват се за кадри. Софтуера не се яде, да, ама глупостите дето пишете в социалните мрежи, форуми и сайтове щяха ли да са възможни без нас? Да, мразете ни, и помнете - всяка автоматизация която създадем оставя един като вас на опашката за безработни.
18
1
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Абе идеята ти е да злобничко и гадничко , ама в действителност описваш всеки голям град на запада . И фризьорските салони , салоните за красота, и свързаните с коли и техника и ресторанти не са на всеки ъгъл , а на всеки 10 метра. И кафето не е 3 лева , а 3.50 £,?,$
17
0
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
всичко това което си го описал съществува от 30 и повече години на запад , в България има шанс да се случи в идните 2 - 3 години .
16
1
 
9
 
! Отговори
Цикъл на програмиста преди 4 години
Ставам, ям, *** и уринирам,сядам и отново програмирам.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавирусът ще промени света неузнаваемо.Няма да има офиси а работа от къщи.Няма да има командировки а конферентни връзки.Няма да има отворени магазини, а онлайн търговия.Няма да има ресторанти, а само разнасяне на храна за в къщи.Няма да има театри и кина а продукции по интернет.Туризма рязко ще спадне и ще му трябват години за да достигне до нивата от преди месеци.Множество авиокомпании ще фалират, както и гигантите в самолетостроенето.
14
7
 
5
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименАми виж всички автоматизирани производства и ако имаш малко повече мозъчни клетки от кокошка ще стоплиш, че без софтуер напрактика няма производство, машините стават една купчина желязо.
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата, дето на всеки ъгъл е фризьорски салон и гумаджийница фалира бе! Останалото бяха шофьори на баничарки и сервитьорки. Ще ми продават те един чай в супер-мега-лукс сладкарницата Неделя за 3.80 лв, хахаха
12
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То да фалира всичкия измислен бизнес, половината само точи ддс и пере пари, но хорицата клетите трябва пак да бягат и последните не мили не драги...
11
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
програмистите обаче не са застрашени щото всъщност не работат ама взимат големи заплати и могат да си работат от вкъщи.много големи връзкари са програмистите - не всеки го пускат да стане.като мафия са - ако не си техен човек не ти дават работа.
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега много хора ще са "пишман", че са станали зорлем "софиянци"....
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да ги държат тези хора на работа. Все пак ако няма клиенти, как един работодател ще може да плаща заплатите на персонала.
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквайте Бойковата пролет.Безработните останали без работа ще обвинят правителството и ще се втурнат да протестират.
7
12
 
12
 
! Отговори
Айти Специалист преди 4 години
IT специалистите, мили мои, си работят от вкъщи и никой няма да ги барне.ха хаха хаха
6
7
 
9
 
! Отговори
спец преди 4 години
Да го духа другарю. IT-тата се скъсват от работа.
5
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нивите около и в София пустеят ! държавата има нужда от Производство -лук,картофи,жито , животновъдство -крави,овце,кокошкиКакво произвеждат в тея многохилядни офиси - Нищо ! зная ,че на хората от село дошли в София това няма да се хареса , и ще щракат минуси , но това е положението
4
10
 
23
 
! Отговори
аа преди 4 години
хахаа - да да , програмистите почнаха масово да ги съкращават, няма чакай малко там мерки нещо 60/40 тинтири минтири, всичко вън, от днес за утре. После следват колцентровете.
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре дошли на Село,драги ми Софийски Селинджъри!Но доста хора мога да осигуря работа,срещу минимално заплащане разбира се!