Поне 86 000 работещи в София ще пострадат от пандемията

Хотели, ресторанти, култура, спорт - най-засегнати
35
Поне 86 000 работещи в София ще пострадат от пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поне 86 000 работници в София ще пострадат от извънредното положение в страната обявено заради коронавируса. Това се посочва в доклад за ефекта от COVID-19 върху икономиката на София, изготвен от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) и звено „Дигитализация“ към СО.

Още по темата
В момента работещите в столицата са над 650 000.

„Очакват се поне 86 000 моментално засегнати от извънредното положение работници, които ще се сблъскат с моментален ефект от по-малко работа и липса на доход. Тук не включваме служителите, които работят от вкъщи – те също са непосредствено засегнати, но не губят моментално доход“, се посочва в доклада

Най-тежък удар от пандемията ще понесат  работниците в хотели и ресторанти, където са наети 35 хиляди души.

Силно засегнати ще бъдат и секторите културата и спорт, където работят 10 хиляди души.

Средно засегнати се очертава да бъдат лицата в преработващата промишленост, строителството, търговията и транспорта.

„Промишлеността все още работи, но прекъсването на веригите на доставки, както и общото свиване на търсенето на големите експортни пазари ще има негативен ефект през 2020 г. В строителството ударът също не е толкова силен, тъй като работата по обектите не е забранена.

По-сериозен е ударът върху търговията със стоки, различни от хранителни. Търговията с луксозни стоки е най-засегната“, се анализира в доклада.

Относно градския транспорт се посочва, че продължава работа със същия интензитет, но намаляват приходите поради спада на ползвателите.

 


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
do 16 преди 2 месеца
Това за "техния човек" важи за държавните служители и всички други на държавната хранилка. Стига да имаш уменията и знанията за програмист, ще се избият за теб. Но това, че си изкарал един курс не те прави програмист! Аз съм учител по информатика, докарвам си допълнително като пиша курсови работи на студенти, но не смея да кажа, че ставам за програмист. Трябва някой да се навие да ме обучи и след една година работа ще се водя "младши".
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Почти всеки има карта за градския транспорт. Защо лъжат? Парите са ги взели авансово и сега мрънкат! Ще юи върнат ли пари затова че цял месец не съм ползвал картата си, а съм платил 365лв?
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Друг програмист

Стига дрънка глупости.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са реално 86 000 семейства, което е почти 350 000 човека. Много е! Страшно много е! 50 000 апартамента под наем ще бъдат освободени, понеже засегнатите наематели ще си идат по родните места. Та общо взето София няма да се съграни като център на бизнеса
29
8
 
7
 
! Отговори
Друг програмист преди 2 месеца
До всички дето охейтиха IT сектора.
Не ни мислете. Ние сме богати. Годишната ви заплата я получаваме за месец.
И няма опасност да останем без работа - електронната търговия е в невиждан възход, не просто наемат хора - избиват се за кадри.
Софтуера не се яде, да, ама глупостите дето пишете в социалните мрежи, форуми и сайтове щяха ли да са възможни без нас?
Да, мразете ни, и помнете - всяка автоматизация която създадем оставя един като вас на опашката за безработни.
28
1
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 2 месеца
Абе идеята ти е да злобничко и гадничко , ама в действителност описваш всеки голям град на запада . И фризьорските салони , салоните за красота, и свързаните с коли и техника и ресторанти не са на всеки ъгъл , а на всеки 10 метра. И кафето не е 3 лева , а 3.50 £,€,$
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До програмист

След като запада ще фалира за какви западни проекти бълнуваш ? Освен това все още чакам български сериозен софтуерен проект. От - до. Ама няма. Няма и да има.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Мен

Гат машините не работят за какво ти е софтуер бре. А на практища доста време се е работило и все още се работи без софтуер. Просто машините ни са стари. Освен тва явно не си чувАл за автоматиката, която се ползва доста преди появата на софтуера.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 22

Всичко това ще се случи понеже политико-икономическия модел е извратен.
24
0
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 2 месеца
всичко това което си го описал съществува от 30 и повече години на запад , в България има шанс да се случи в идните 2 - 3 години .
23
1
 
9
 
! Отговори
Цикъл на програмиста преди 2 месеца
Ставам, ям, пърдя и уринирам,
сядам и отново програмирам.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коронавирусът ще промени света неузнаваемо.
Няма да има офиси а работа от къщи.
Няма да има командировки а конферентни връзки.
Няма да има отворени магазини, а онлайн търговия.
Няма да има ресторанти, а само разнасяне на храна за в къщи.
Няма да има театри и кина а продукции по интернет.
Туризма рязко ще спадне и ще му трябват години за да достигне до нивата от преди месеци.
Множество авиокомпании ще фалират, както и гигантите в самолетостроенето.
21
7
 
5
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
До Анонимен

Ами виж всички автоматизирани производства и ако имаш малко повече мозъчни клетки от кокошка ще стоплиш, че без софтуер напрактика няма производство, машините стават една купчина желязо.
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държавата, дето на всеки ъгъл е фризьорски салон и гумаджийница фалира бе! Останалото бяха шофьори на баничарки и сервитьорки. Ще ми продават те един чай в супер-мега-лукс сладкарницата Неделя за 3.80 лв, хахаха
19
3
 
11
 
! Отговори
програмист преди 2 месеца
Всъщност вече има колеги пострадали от тази криза.

Но като цяло нещата все още са си ок - някои даже имат още повече работа заради натоваранета инфраструктура покрай масовоте стоене вкъщи.Но не се наемам да прогнозирам как ще отрази на ИТ бранша кризата породена от корона вируса.

Миналата криза доведе след време до бум на проектите в България - всеки на запад искаше да спести разходи и източна Европа беше добро място за търсене на специалисти. Сега обаче и тук заплатите скочиха.
18
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То да фалира всичкия измислен бизнес, половината само точи ддс и пере пари, но хорицата клетите трябва пак да бягат и последните не мили не драги...
17
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 16

Като ги слушам "програмистите" тоект кодопреписвачите, те сякаш си мислят, че живеят в отделен свят, несвързан като цяло с останалия. И те искат да разберат нещата по най-трудния възможен начин.
16
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
програмистите обаче не са застрашени щото всъщност не работат ама взимат големи заплати и могат да си работат от вкъщи.

много големи връзкари са програмистите - не всеки го пускат да стане.
като мафия са - ако не си техен човек не ти дават работа.
15
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Айти Специалист

Майти спициалистин, я кажи ся ти на мене за какво създаваш програмния продукт в крайна сметка бре хахав ? Нали в крайна сметка трябва да доведе до нещо полезно свързано с производството. А като няма производство за кво ти са ай-ти май-ти продуктите бе ? Те не съществуват сами за себе си. Като нема леб на никой нема да му требе софтуер.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами като няма фабрики, заводи, машиностроене, металургия и т.н. така ще е. Те не може само кръчми и хотели фризьори и бръснари. Но ще го разберем както винаги по най-трудния начин.