Поне 86 000 работещи в София ще пострадат от пандемията

Хотели, ресторанти, култура, спорт - най-засегнати
35
Поне 86 000 работещи в София ще пострадат от пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поне 86 000 работници в София ще пострадат от извънредното положение в страната обявено заради коронавируса. Това се посочва в доклад за ефекта от COVID-19 върху икономиката на София, изготвен от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) и звено „Дигитализация“ към СО.

Още по темата
В момента работещите в столицата са над 650 000.

„Очакват се поне 86 000 моментално засегнати от извънредното положение работници, които ще се сблъскат с моментален ефект от по-малко работа и липса на доход. Тук не включваме служителите, които работят от вкъщи – те също са непосредствено засегнати, но не губят моментално доход“, се посочва в доклада

Най-тежък удар от пандемията ще понесат  работниците в хотели и ресторанти, където са наети 35 хиляди души.

Силно засегнати ще бъдат и секторите културата и спорт, където работят 10 хиляди души.

Средно засегнати се очертава да бъдат лицата в преработващата промишленост, строителството, търговията и транспорта.

„Промишлеността все още работи, но прекъсването на веригите на доставки, както и общото свиване на търсенето на големите експортни пазари ще има негативен ефект през 2020 г. В строителството ударът също не е толкова силен, тъй като работата по обектите не е забранена.

По-сериозен е ударът върху търговията със стоки, различни от хранителни. Търговията с луксозни стоки е най-засегната“, се анализира в доклада.

Относно градския транспорт се посочва, че продължава работа със същия интензитет, но намаляват приходите поради спада на ползвателите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
33
 
! Отговори
.. преди 4 години
Ако са само 86 000 пак добре.Убеден съм, че бройката ще е доста по-висока.
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България милиционерското управление бори пандемията със служебни бележки и проверка на документи, на нито едно от двете не пише здравословно състояние.Препоръките на СЗО са скриининг на температура, бързи тестове и дезинфекция, нищо от препоръките не се изпълнява у нас, за това и щетите ще са огромни.