86 000 работещи в София ще усетят кризата от COVID-19

Наетите в столицата са над 650 000
26 мар 2020 07:00,
52
86 000 работещи в София ще усетят кризата от COVID-19
Снимка: БГНЕС

С 1-3 на сто може да се свие брутният вътрешен продукт на София от последствията от заразата от коронавирус, като най-голям ще е ударът върху 86 000 работещи, сред които тези в туризма - хотели, ресторанти, култура и спорт. Това предвижда доклад за оценка на ефекта на COVID-19 върху икономиката на София, разработен от общинското звено Innovative Sofia и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции с подкрепата на Института за пазарна икономика, общинското предпритие “Туризъм”, Българското конгресно бюро, Аутомотив клъстер България, Българската Е-комерс асоциация, общинската дирекция “Култура”, Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии и представители, съобщава „Монитор“.

Още по темата

Данните за разработката са към 19 март и така София стана първият град с подробна сметка на щетите от заразата. Според анализа София има най-добър пазар на труда у нас с под 2% безработица към края на 2019 г. Затова столицата има относително голяма възможност да поеме новите безработни при криза.

Най-засегнати ще са наетите в хотели и ресторанти - над 35 000 души, и работещите в сферата на културата и спорта – 10 000. Средно засегнати ще са служителите в промишления сектор, а слабо - в електроенергийния и води, отпадъци, информационни и комуникационни технологии, където ударът е помек заради възможностите за дистанционна работа.

Наетите в столицата са над 650 000
и ударът върху техните доходи и заетост ще е различен в зависимост от сектора, в който работят. От Института за пазарна икономика прогнозират 86 000 моментално засегнати работници от  извънредното положение, без да се включват работещите от къщи, които не губят веднага. Заради големия брой свободни работни места и повишеното търсене на труд, особено във високотехнологичния сектор, столицата има възможност да поеме създадената в кризата безработица. Затова от особена важност след края на извънредното положение се очаква да бъдат програмите за преквалификация.

Отличително за икономиката на София е, че над 80% от нея се формират от сектора на услугите. Тя е и по-обвързана с икономиката на ЕС заради големия износ. ИКТ секторът произвежда близо 19% от икономиката на града и с аутсорсинг индустрията се очаква да бъдат сравнително по-малко засегнати.

Туризмът, очаквано най-удареният сектор, пък заема само 2,5% от икономиката на София, но в него са заети около 4,5% от работещите.Свободните професии са с относително голям дял в икономическия живот на столицата, защото тук са концентрирани редица бизнес и технически услуги – адвокати, нотариуси, архитекти, консултанти. Спирането на сделките и очакваното свиване на новите инвестиции ще удари именно тези професии.

Три са предвижданията в доклада - 80% удар върху хотели и ресторанти, култура и спорт; 20% удар върху търговия и транспорт (без БДЖ и пощите) и операции с недвижими имоти и 10% удар върху промишленост и строителство.

По-слабо засегнати ще са заетите в: електроенергия и води, отпадъци - 23 000 души, ИКТ - 77 000 наети, професионални дейности - 47 000, здравеопазване и социална работа - 27 000, и в административните дейности - 66 000.

Според ИПИ благодарение на големия дял на информационно-комуникационните технологии и аутсорсинга столичната икономика е относително гъвкава и има потенциал да се адаптира бързо към кризисните социално-икономически условия за разлика от общините с по-индустриален фокус. Сходен ефект в кризата ще имат за София и многото фрийлансъри, тъй като те са по-гъвкави от наетите на пълен работен ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии и представители" - само по името на тая "асоциация" се вижда, че това са нищоправци-тарикати, събрани от кол и въже и лобиращи за дебелите, мазни мутри, които дърпат конците на всичко.
23
0
 
11
 
! Отговори
това остана-механата преди 4 години
До реалистЖалко но факт! - Само знаем да се зъбим на олигарсите както и хъшове във влашко!Колко съвременно звучат творбите на Ботев и пак не го разбираме! Още колко трябва?
22
0
 
8
 
! Отговори
отговор преди 4 години
До СтъкмистикаДа, междуфирмената задлъжнялост ще бъде в гигантски размери, просто пагубна.
21
1
 
13
 
! Отговори
софийски тарикати преди 4 години
Няма да се преборите с вируса дето пренаселихте София и обезлюдихте селата!На ви софийско жителство!
20
1
 
20
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Онези, които досега са живели добре /добре, е меко казано/ за нищо на света няма да допуснат да се разделят дори на милиметър със стандарта и комфорта си. Икономики, срив, кризи, стратегии, с които ни заливат отвсякъде, помощи за тоя и оня... Всичко е подчинено на едничката идея - богатият - отново богат, бедният - още по-беден, кучета го яли. И ще го постигнат на каквато и да е цена. А ние тук по форумите да си пишем, колкото си искаме, все тая! И това не е пораженско, а реализъм.
19
0
 
25
 
! Отговори
Стъкмистика преди 4 години
Какви са тези стерилни данни, които са извадили на показ? Аз работя в сферата на дигиталния маркетинг и онлайн рекламата и смея да кажа, че имам широк поглед върху почти всички бизнеси и "индустрии". Положението е страшно, затварят един през друг, а всеки един затворил оставя още поне 3-4 я без суровина, я в невъзможност да му заплати далжимите фактури и т.н. -ефектът на доминото. А сме едва началото, април по същото време икономиката ще е на санитарния си минимум.
18
5
 
6
 
! Отговори
Народе!!! преди 4 години
До робиОстанал без лична собственост автоматично ставаш роб-работник на работодател!Не ни трябва освобождение чрез окупация на московеца а само ПОДКРЕПА от него!Левски
17
0
 
8
 
! Отговори
паника на вируса преди 4 години
До ФАЛШИВА НОВИНА Равносилно е на икономическа катастрофа и война, загуба на имунитета от страх и ВОЙНА
16
0
 
19
 
! Отговори
Лъжи и манипулации преди 4 години
То пък един ИТ сектор... я има, я няма 20 000 програмисти заедно с кодерите на парче. Желаещите са 100 пъти повече, но само с мерак не става. Всички други ИТ-та са съпорт, телефонисти и подобни "квалифицирани" кадри, които могат да бъдат заместени с индийци още утре.
15
0
 
3
 
! Отговори
роби преди 4 години
До *** И през соца ИТ ходихме на бригади на село а напълнихме градовете с евтина работна ръка! Това беше Партийно поръчение и работата ти зависеше от бригадите!
14
1
 
11
 
! Отговори
Факе преди 4 години
Fake news.. поне 900 000 ще са.
13
0
 
10
 
! Отговори
столичани - безродни преди 4 години
На ви софийско жителство!
12
1
 
15
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Глупост след глупост...Дефицита на ИТ специалисти ще бъден запълнен с готвачи и бармани ....да се смеее ли да плаче ли човек...друг е въпроса тази криза доколко ще приземи ИТ сектора и колко ще издигне значението на други професии пряко свързани с битието и нуждите на човека....
11
2
 
0
 
! Отговори
тотко преди 4 години
До АнонименСъгласен!
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умножи бройката по членовете на семейството и се получава към половин милион-една трета софиянци...става страшничко
9
11
 
5
 
! Отговори
минчето преди 4 години
Ни фризьорка, ни козметичка, ни маникюристка не се мержелее на хоризонта. А българката СВИКНА с техните услуги и това не е женска измислица, а добър начин за хигиена на тялото и за свеж външен вид. Пък и мъжете винаги са предпочитали жените около тях да са поддържани. И това се постига в козметичните салони /да не се бъркат с клиниките за красота/. Колкото и да ви се струва бял кахър, не е точно така... На властта хич не й е до това, и е разбираемо, и все пак...
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧичоДа си станал съдия бре. Ама за това се иска учене, а не въртене на безмислени кръгчета по кафенетата с 30 годишното БеЕмВе
7
3
 
21
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Най-пострадали ще бъдат работниците - тези дето създават принадената стойност за да могат разни чиновници да живуркат.Някои като съдиите дето нищо не работят живуркат бая добре за сметка на всички останали. Щом съда не работи да излезнат в съдебна ваканция за заплатите.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми ...някои хора се оляха с високи цени на жилища,кредити и скъпи услуги, така, че е време да си понесат последствията. Съдбата си знае работата. Рано или късно всеки го разбира.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2-ри Кви полета, кво копане?Това беше по соца.Сега просто трябва да сме красиви...