София с мерки за малкия бизнес: Данъчен пакет, подкрепят засегнати сектори

19 млн. лв. по-малко са влезли в хазната през март месец
2 апр 2020 13:48,
32
София с мерки за малкия бизнес: Данъчен пакет, подкрепят засегнати сектори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Готов е първият пакет от мерки на Столичната община, с които да бъде подпомогнат малкият и среден бизнес в столицата, който е най-силно засегнат от ограниченията в борбата с коронавируса, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във Facebook.

Мерките са в помощ на най-засегнатите и данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София.

Още по темата

Докладът с конкретните предложения е разработен от икономистите Красен Станчев, Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика, Георги Ангелов от "Отворено общество", Иван Нейков, Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Надя Шабани от Центъра за нестопанско право, отбеляза Фандъкова

"Убедена съм, че извънредното положение, в което се намираме, изисква първо експертни анализи и второ, политическо съгласие и обединение около работещи и добри решения за гражданите и икономиката на София", допълни столичният кмет. Днес кметът Фандъкова ще го представи на създадената с нейна заповед работна група с представители на всички политически сили в общинския съвети.

Започва и подготовка на предложение за актуализация на бюджета с помощта на икономическия съвет. По думите на кметa Фандъкова въведените ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи и засягат стратегически за общината дейности – като градския транспорт, чистотата, здравеопазването и социалните дейности.

19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за месец март. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. На този фон имаме повишение при някои по-малки данъци, в това число, на данъка за възмездно придобиване – с 1,7 млн. лв. повече.

Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от Центъра за градска мобилност – основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените "синя" и "зелена" зона. 6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – "Метрополитен", "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт".

Изготвя се и справка за загубите в общинските болници и ДКЦ-а.

"Заедно с икономистите изготвяме прогноза за размера на приходите, които можем да очакваме в следващите месеци, както и на допълнителните разходи, които ще направим. Въз основа на тези данни ще предложа актуализация на бюджета на София за 2020 г.", каза още Фандъкова.

Посоката, в която работим е – намаляване на общите разходи за някои дейности и намаляване на планираната инвестиционна програма. Целта е да намерим баланса така че да не спираме работа, да поемем новите разходи следствие на кризата и да продължим развитието на града. Категоричната ми позиция е, че инвестиционната програма няма да бъде спирана, а само преразгледана с два ключови акцента: Продължаване на стратегическите за града проекти - строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти и довършване и изпълнение на спечелени европейски проекти, които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които инвестираме в града и бизнеса", каза още Фандъкова.

"Спирането на тези проекти означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции", припомни кметът.

"С отговорност, финансова дисциплина и не на последно място, обединение, можем да се справим с този тежък удар върху града ни. И то така, че София да продължи да бъде двигател на икономическото развитие на страната", добави Йорданка Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Мда, затова правителството беше раздало на всяко домакинство маска, филтър, спирт, марли и т.н. Нашият пакет още стои.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо но от сърце
4
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме БКП на власт. През 86 нямаше такива истерии и хората се разхождаха спокойно и никой не знаеше че е гръмнал ядрен реактор.
3
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОнкретна мярка : Не намирам нищо лошо в това да се намалят заплатите на държавните служители и всички заети в държавния сектор. все пак криза е. Поне за тази криза да усетят по джоба си. Боце какво ще кажеш бе??? Извади си главата от кофпомпата и направи нещо реално най накрая!
2
1
 
43
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Някой разбра ли какви са тези "конкретни мерки"?
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В статия реално нищо не се казва за "пакетът от мерки за малкия бизнес".