Слабите места на коронавируса – кои са те?

Учени с откритие, който може да не позволи на вируса да заразява
6 апр 2020 07:10, Нели Христова
46
Слабите места на коронавируса – кои са те?
Снимка: Pixabay

На фона на множеството от графики и математически модели, описващи и опитващи да прогнозират динамиката на разпространението на COVID-19, които съпътстват пресконференциите на здравните власти в различни части на света, често може да се чуе напомнянето, че за болестта, причинена от новия коронавирус, няма специфично лечение.

Това означава, че терапията е насочена предимно към симптомите на заболяването, а при противовирусните препарати, които се прилагат, ефективност се търси по аналогия – предполага се, че поради някои сходства на причинителите, препарати, използвани срещу ХИВ или ебола, може да се окажат успешни, пишат от БНР.

Същевременно усилията на биохимици, молекулярни биолози и медици в лаборатории по цял свят продължават, за да се намерят „слабите места“ на новия коронавирус, тръгнал на световна обиколка в човешката популация от пазар в китайския град Ухан, на който са продавани за храна диви животни. Водеща остава хипотезата, че вирусът SARS-CoV-2 идва от популация на прилепи, преминавайки през панголините (люспениците), за да се приспособи да заразява и да се предава сред хората.

Две съобщения, свързани с намирането на отговори за механизмите, използвани от  вируса, за да навлезе в клетките, които може  да осигурят път към специфично лечение за COVID-19, привлякоха вниманието през изминаващата седмица.

Изследванията са съсредоточени върху ключовите за вируса протеинови структури, образуващи „шиповете“ на повърхността му. Чрез тях се осъществява  инвазията на паразита –те успяват да преодолеят бариерите на мембраната на човешките клетки и му позволяват да навлезе и да ги зарази, тоест да ги използва, за да се размножава.

Новосинтезиран пептид „ослепява“ коронавируса SARS-CoV-2 и му пречи да заразява

Първата добра новина идва от публикация на химиците от Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ, които са успели да синтезират пептид (къс протеинов фрагмент), който може да се свърже с част от шиповия протеин на SARS-CoV-2 и така да го „обезоръжи“. За това пише списанието Sci-news.

„Имаме важно съединение, което искаме да изследваме, тъй като то взаимодейства с вирусния протеин по начина, по който сме предвидили, така че има шанс да попречи на навлизането на вируса в клетката-гостоприемник“, обяснява д-р Брад Пентелуте (Brad Pentelute) от катедрата по химия в MIT, един от авторите на изследването.

Според трупащите се напоследък данни от научни изследвания цел на  протеиновите шипове на SARS-CoV-2, които осъществяват инвазията, е рецептор, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE 2). Този рецептор се намира на повърхността на много човешки клетки, включително тези в белите дробове. Затова агресията на коронавируса е съсредоточена в дълбоките отдели на дихателната система и може да предизвиква тежки увреждания на алвеолите на белия дроб.

Специфичен регион на шиповия протеин на SARS-CoV-2, известен като рецептор-свързващ домейн (RBD), се свързва с рецептора ACE 2. Надявайки се да разработят лекарства, които могат да блокират навлизането на вируса, д-р Брад Пентелуте и колегите му успяват да разкрият точното мястото, където вирусът се свързва към рецептора - участък от протеина ACE 2, който образува структура, наречена алфа спирала.

„Молекулярната динамика ни помага да стесним конкретните региони, към които искаме да се съсредоточим, за да разработим терапевтици“, посочва д-р Дженуей Жанг (Genwei Zhang), докторант във факултета по химия в MIТ, който също е сред авторите на изследването.

След това учените използват технология за синтез на пептиди, за да генерират два пептида - единият с 23 аминокиселини със същата последователност като алфа спиралата на ACE 2 рецептора, а другият само от 12 аминокиселини, открити в алфа спиралата. Тестовете разкриват, че по-дългият пептид показва силно свързване с рецептор-свързващия домейн на шиповия протеин на SARS-CoV-2, докато по-късият показва незначително свързване. Сстабилно свързаният с RBD на вируса пептид го блокира.

Сега екипът от химици разработва около 100 различни варианта на пептиди с надеждата да увеличи тяхната сила на свързване и да направи ефекта срещу вирусната инвазия по-стабилен.

„Уверени сме, че знаем точно къде взаимодейства тази молекула и можем да използваме тази информация, за да насочим усилията си“, казва д-р Пентелуте, като отбелязва, че се надяват  да получат пептиди с по-висок афинитет и стабилност на свързването, които успешно да блокират вирусната инвазия.

Междувременно изследователите вече са изпратили оригиналния си 23-аминокиселинен пептид в изследователска лаборатория в Медицинското училище Icahn School of Medicine at Mount Sinai в Манхатън, Ню Йорк за тестване при лабораторни линии на човешки клетки и потенциално при животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
прилича на противокорабна морска мина и убива предимно стари хора,представете си колко ще икономисат държавите от пенсии и лечение на възрастните хора за някои този вирус е добре дошъл
41
0
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
до 37, Напротив,който приема сартани,ще бъде защитен,защото ще има постоянно окупирани ангиотензиновите рецептори заети от молекулата на лекарството и вирусът няма да може да се закачи за рецепторите и да проникне в клетките! Така,че тези които са на лечение със сартани би трябвало да са защитени от вируса.
40
0
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
Ако е въпросът да се блокира вирусът да не ползва този ангиотензинов рецептор,то няма нужда да измислят топлата вода и колелото! И в момента има лекарство,което блокира тези рецептори и се използва за сваляне на артериалното налягане!Но тези рецептори са вътре в стените на белодробните артерии.А защо трябва да се чака вирусът да навлезе в кръвта,че да се блокират тези рецептори!Малко ми прилича на фалшива сензация!Има готови антивирусни препарати,които спокойно ще го убият,но са много скъпи!?
39
0
 
3
 
! Отговори
м...да преди 4 години
Лечние при COVID19 има.Китайците го споделиха и някои страни го ползват.Медицината е достатъчно напред ,за да се справи с вирус като тоя, но очевидно многото лаборатории са спрено от някакви безумни изисквания.Явно целта е да не стане скоро.Медицината е готова да се справи със всички болести,обаче явно това също не е изгодно.Помислете-колко напредничави диагностични технологии има, извършва се генно инжинерство,а хората умират непрекъснато от какво ли не.
38
1
 
1
 
! Отговори
Много научни термини преди 4 години
Много обяснения.Вчера далеч по-простичко ни се обясни, че няма носители на ХИВ, които да са заразени с Ковид-вирус. Направете си изводите..
37
0
 
1
 
! Отговори
hipertensionist преди 4 години
Хм следователно, който приема АРБ сартани за високо кръвно е с по- висок риск от заразяване...!?
36
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е бла-бла.Лечение НЯМА.
35
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Какво стана с "целебната" лепенка?1 бр. 60 000 долара.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Роб на влаЗта 2014 патентоваха татко му, който се казваше Камиларооглу и беше фундаменталист. Посредством него се създаде Ислямска държава.
33
3
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Бубонната чума се смята, че идва от Киргизстан, а не от Китай, както внушаваш.
32
3
 
5
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Брей.....то като стъпването на луната...невъзможно но факт.2014г.патентоват вируса пък 2019 от прилеп през мухоловка та на човек...Брей....
31
7
 
11
 
! Отговори
Тези пандемии са преди 4 години
полезни за човечеството, така се стимулира медицината. Откриват се нови ваксини и лекарства. Както войните дават тласък на техниката, така и вирусът дава тласък на биологичната наука. Без паника, това е част от живота ни, длъжни сме да то изпитаме, пред природата сме нищо!
30
1
 
12
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
Слабото място на Коронавируса е, че умира при дезинфекция със спирт- 80 градуса. Дезинфектирайте си ръцете, а ако сте зе заразили- ползвайте спирта вътрешно...може и за профилактика:)
29
1
 
6
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
Слабото място на Коронавируса е, че умира при дезинфекция със спирт- 80 градуса. Дезинфектирайте си ръцете, а ако сте зе заразили- ползвайте спирта вътрешно...може и за профилактика:)
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шматко, и бубонната чума идва от Китай. От хиляди години ядат гадости и от хиляди години заразяват света.
27
13
 
31
 
! Отговори
доматите с колците преди 4 години
"Водеща остава хипотезата, че вирусът SARS-CoV-2 идва от популация на прилепи, преминавайки през панголините (люспениците), за да се приспособи да заразява и да се предава сред хората."Тоя виц, цитиран по - горе , да си го разказват по време на гей-парадите !Китаицте живеят по този начин от хияди години и този вирус не се приспосбил до сега , а изчака да дойде разгара на търговската война срещу сащ , за да се приспособи !
26
2
 
13
 
! Отговори
Прогноза преди 4 години
Математическите модели имат един основен недостатък, грешните данни водят до грешни резултати. Например проф. Константинов(от информационно обслужване) си позволи категорично да заяви в национален ефир, че смъртността от този вирус е 96%, което означава, че не след дълго, популацията на homo sapiens на земята ще наброява около 300 милиона.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20 Ами то си ясно. Защото се разпространява по въздушно-капков път. Та какво мислиш, че ще стане, ако си парче голо геномче, което си фърка у водичка и го фрасне фотон? Ами поне 4-5 нуклеидни двойки ще отидат у джендема и спиралата ще стане куца. Ти какво мислиш, че ще стане ако пътуваш в трабантче и на кръстовище те харабиджоса ТИР с 140 км/час?
24
7
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ОСТАВКА,СЪД, ЗАТВОРВ Италия ще бъдат под мерки до края на юли месец, така че ме давайте за пример другите страни. Цял свят ще бъде под някакъв тип мерки докато се намери ваксина, за съжаление :(
23
7
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До ОСТАВКА,СЪД, ЗАТВОРИ какво като е прав Мангъров - послушаме ли го и вдигнем изолацията, означава да играем на руска рулетка, все ще има оцелели. Ти готов ли си да пробваш?