Търсенето на имоти се премести в крайните квартали на София

Купувачи с ипотечни кредити искат по-големи жилища с площ над 90 кв. м
Обновена: 7 апр 2020 07:12 | 7 апр 2020 07:10, Камелия Цветанова
120
Търсенето на имоти се премести в крайните квартали на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Периметърът на търсенето и предлагането на жилища ново строителство се разширява към северните и западните квартали на София благодарение на по-ниските цени там и развитието на инфраструктурата, показват наблюденията на имотна компания.

Още по темата

Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), някои купувачи се насочват към по-крайни столични райони, защото от една страна там се появиха качествени сгради с добър дизайн, функционалност и прилежащи площи, а от друга страна и заради добрата инфраструктурата. Всичко това дава много добро съотношение между цена и качество на предлаганите имоти, което повишава интереса към тях.

Сред купувачите преобладават млади хора, които се установяват в София и се нуждаят от жилище, както и двойки, обитаващи малки апартаменти, които се насочват към по-голям имот след увеличение на членовете на семейството им, отбеляза Георги Шопов, представител на компания за недвижими имоти, пред "Труд".

Много от купувачите са собственици на панелни жилища, които могат да си позволят да ги заменят с имоти ново строителство, допълни той. Като качеството на строителството е решаващо при избора на нов дом. Повечето купувачи избират имот в някоя от наличните на пазара нови жилищни сгради в райони с добра инфраструктура и със зелени площи.

През изминалата 2019 г. повечето купувачи с ипотечни кредити търсиха по-големи жилища с площ над 90 кв. м, заявиха брокери на имоти. Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на имотна компания, ниските лихви по ипотечните кредити и вътрешната миграция към големите градове са сред основните фактори, които движат пазара.

Точно 1100 евро за кв. метър е средната цена на жилищата в София. Сред районите с високи цени на имотите традиционно се нарежда кв. Лозенец, където апартаментите са по около 1600 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти. Кварталът Стрелбище е малко по-евтин, като там жилищата струват средно по 1400 евро за кв. метър.

С марка разлика в цената на имотите след него е кв. Гоце Делчев с 1350 евро за кв. метър. Кръстова вада изпреварва (1300 евро за кв. метър) Манастирски ливади, където средната цена е около 1000 евро за кв. метър. Същата цена имат жилищата и в кв. Банишора и в кв. Витоша, а в Малинова долина са по около 900 евро за кв. метър. В Надежда цените са по-високи от тези в Люлин – 900 евро за кв. метър срещу 800 евро за кв. метър. Във втора част на Люлин има жилища и по 700 евро за кв. метър. Но цените разбира се зависят не само от квартала, а и от типа строителство, прилежащата инфраструктура и т. н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
FOR SALE. - 60 %
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корона вируса премахна работата на хората сега ще си ядем ушите и ще плачем искаме помощ от Доналд Тръмп !
79
5
 
5
 
! Отговори
Алчен брокер преди 4 години
Лозен, Герман, Горубляне , Панчарево стават топ дестинации след короната.
78
0
 
7
 
! Отговори
Те това е преди 4 години
Нашите парламентаристи са изпечени апартаментаристи...
77
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 4 години
До Венчето ( 17)Вашата НЕГРАМОТНОСТ е отчайваща ! Сигурно не Ви е лесно!
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитай се да продадеш и ще разбереш дали се е спукал. "Парите са пари, когато са в брой." Това казват американците. Ти знаеш ли колко имаш? Време е да разбереш и да се събудиш.
75
6
 
0
 
! Отговори
Блаа преди 4 години
До AnimalКога се е спукал че не разбрахме
74
2
 
7
 
! Отговори
До 79 Дидо преди 4 години
"Къща до София" - имаш ли си на идея какви са цените. За парите за "къща до София" ще си купиш многостаен апартамент в центъра на София. По-евтина къща само някъде до маала.
73
1
 
23
 
! Отговори
Стенли преди 4 години
Просто още хората не осъзнават в какъв филм са се вкарали с тея "инвестиции".Колега купи наскоро апартамент за 100.000 евра. Сега е без работа. Апартамента струва примерно 60.000 евра края на година. Просто чудно...
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реален пазар на имоти в държава в която над 80% живеят в собствено НЕипотекирано жилище не може да има, защото на никой не му е спешно да продава.
71
4
 
12
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
По-добре къща до София и още една кола на старо,за жената!ТРИ до ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО-ЕВТИНО от апартамент в широк център.Мислете,бре.Нека тия брокерчета да зазъбят и те - няма само да ви брулят като сливи!!!
70
1
 
12
 
! Отговори
до Pen преди 4 години
Така е в малките градчета апартаментите отдавна не светят...
69
1
 
3
 
! Отговори
до Pen преди 4 години
Така е, в малките градчета апартаментите не светят...
68
15
 
14
 
! Отговори
до долния преди 4 години
Отлив от София -ха,ха. Никога няма да има. Колкото и мизерно да се живее, както казват с половин уста, всички се натискат към София защото там има най-много работа и пари. Дори след кризата-вирус в София вероятно ще има някакво падане на имотите, но после всичко ще си продължи по старому. София е България, ако някой още не е забелязал...
67
9
 
15
 
! Отговори
Скоро, даже и преди 4 години
отлив ще има от София. Хората усетиха, че там най мизерно се живее, особено в центъра!
66
2
 
32
 
! Отговори
Pepe преди 4 години
Много ме забавляват подобни статии. :) Търсенето в момента на жилища в София е 0. При търсене 0, на каквато и цена да искаш да го продадеш ще вземеш 0лв., елементарна математика за 1 клас, втория срок.Тези "специалисти" не знаят на кой свят са!Пазарът ще се срине драматично.За хейтърите ще кажа, че някога съм си купил жилище с ипотека и е изплатено вече, т.е. нямам кой знае какви интереси.
65
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе вие сте ненормаллни да искате да купувате в софия, бе.!!!!...за стойността на вмирисана панелка в софия може да си купиш слънчева двуетажна вила в Балчик с прекрасна тераса и морска гледка!!!.....за кадърните работа има навсякъде,за некадърните има "много възможности" само в софия!!!
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
скоро всички ще хванат гората,първи ще се опътят внуците на главорезите от бригада чавдар,защото знаят партизанските пътеки от дядовците си,а също имат и чертежите на мандрите и кошарите по горите
63
1
 
26
 
! Отговори
Animal преди 4 години
600-700 евро за квадрат извън Лозенец, Вазов,Изток и Докторски това е. На тази икономика толкова. Всичко над тези цени отива за нови мерцедеси и издръжката на леки жени.
62
1
 
38
 
! Отговори
до 83 преди 4 години
Писнало ми е от хора, снобари, които се мислят за голямата работа а всъщност за нищо не стават. Кой плаща над 3 бона за наем ?! Първо помисли, как ще лъжеш и после ни лъжи, но по-реално. Аз пък днес хванах шаран с око 2 метра в диаметър...