Търсенето на имоти се премести в крайните квартали на София

Купувачи с ипотечни кредити искат по-големи жилища с площ над 90 кв. м
Обновена: 7 апр 2020 07:12 | 7 апр 2020 07:10, Камелия Цветанова
120
Търсенето на имоти се премести в крайните квартали на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Периметърът на търсенето и предлагането на жилища ново строителство се разширява към северните и западните квартали на София благодарение на по-ниските цени там и развитието на инфраструктурата, показват наблюденията на имотна компания.

Още по темата

Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), някои купувачи се насочват към по-крайни столични райони, защото от една страна там се появиха качествени сгради с добър дизайн, функционалност и прилежащи площи, а от друга страна и заради добрата инфраструктурата. Всичко това дава много добро съотношение между цена и качество на предлаганите имоти, което повишава интереса към тях.

Сред купувачите преобладават млади хора, които се установяват в София и се нуждаят от жилище, както и двойки, обитаващи малки апартаменти, които се насочват към по-голям имот след увеличение на членовете на семейството им, отбеляза Георги Шопов, представител на компания за недвижими имоти, пред "Труд".

Много от купувачите са собственици на панелни жилища, които могат да си позволят да ги заменят с имоти ново строителство, допълни той. Като качеството на строителството е решаващо при избора на нов дом. Повечето купувачи избират имот в някоя от наличните на пазара нови жилищни сгради в райони с добра инфраструктура и със зелени площи.

През изминалата 2019 г. повечето купувачи с ипотечни кредити търсиха по-големи жилища с площ над 90 кв. м, заявиха брокери на имоти. Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на имотна компания, ниските лихви по ипотечните кредити и вътрешната миграция към големите градове са сред основните фактори, които движат пазара.

Точно 1100 евро за кв. метър е средната цена на жилищата в София. Сред районите с високи цени на имотите традиционно се нарежда кв. Лозенец, където апартаментите са по около 1600 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти. Кварталът Стрелбище е малко по-евтин, като там жилищата струват средно по 1400 евро за кв. метър.

С марка разлика в цената на имотите след него е кв. Гоце Делчев с 1350 евро за кв. метър. Кръстова вада изпреварва (1300 евро за кв. метър) Манастирски ливади, където средната цена е около 1000 евро за кв. метър. Същата цена имат жилищата и в кв. Банишора и в кв. Витоша, а в Малинова долина са по около 900 евро за кв. метър. В Надежда цените са по-високи от тези в Люлин – 900 евро за кв. метър срещу 800 евро за кв. метър. Във втора част на Люлин има жилища и по 700 евро за кв. метър. Но цените разбира се зависят не само от квартала, а и от типа строителство, прилежащата инфраструктура и т. н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересувах се от едно апартаментче /ново строителство/за 46 евра,но с тази масова паника реших да изчакам.След 2 седмици ми предложиха "приятелска отстъпка" от 6 Хил.евра!Явно усетиха накъде задуха кризата а тя ще е много жестока и много дълга.
60
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако заразата продължи доста наемодатели ще изгорят.Две са причините.Хората няма да имат пари да плащат наем и сметки.И се подготвя примането на закон, че не можеш да ги изгониш от жилището, ще се наказва със затвор и големи глоби.
59
4
 
31
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Балона гръмна оглушително.
58
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно си е, че падат.Взех тристаен в Надежда, прилична панелка чиста площ от семейство работило, като готвач и сервитьорка в София. Купих го на 300 евро кв.м, обзаведен и ремонтиран. Парите им трябваха да си изплатят остатъка от ипотеката и да имат нещо за да живеят, като се върнат на село. Единственото кофти нещо са съседите, ама както и да е.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли такова изобщо?
56
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То сега никой не продава.Трябва да си на голям зор за да смъкнеш цена иначе гориш.Няма и кой да купи вече чака се цените да се сринат.
55
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените на имотите ще спадат и наемите също, но не чак толкова! Когато извънредното положение мине-пак най-много и най-добре заплатена заетост ще има в София и другите големи градове. Така че хората ще се завърнат и ще наемат!А купувачите с парите кеш, сега чакат и дебнат, за ди си на пазаруват изгодно!
54
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой купува апартамент вече защо заблуждавате хората?Хората разбраха,че земя и къща е много по-добре,особено ако е в края на София или около нея.Днес е вирус,утре земетресение,апартамент се срути,но земята остава!То война стане,бомба падне,войната свърши,земята остава!!!!
53
4
 
8
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Съгласен съм че сега няколко месеца който е давал под наем може да не взима и да са тежки времена. Но не се зомбирайте срещу тях защото кризата ще мине, ще се върнете в градовете да работите отново и.... После аз ще търкам ръце и ще ми се молите
52
2
 
31
 
! Отговори
Св преди 4 години
Първата работа след като ме уволниха, беше да се заровя в обявите на жилища в крайните квартали. Почти си харесах след 3Д оглед - онлайн ще го купувам. С ПИК и е-подпис, при Е-нотариус. Подавам документи по ел.пощата за е-кредит надявам се ме одобрят безработен, евентуално мъртъв от COVIT, но пък с е-апартамент. Не ме интересува цената, така или иначе ще е на банката след някой ден, както още няколко хиляди други като мен.
51
4
 
41
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Търсенето на имоти свърши.Балона се спука!
50
0
 
8
 
! Отговори
банкер преди 4 години
До ВенчетоЧе от какъв зор аз да плащам като данъкоплатец твоя апартамен. Такива селски тарикати като вас, само на нивата - да копате картОфите.
49
4
 
26
 
! Отговори
Pen преди 4 години
Не знам къде се е преместило търсенето на имоти ама напоследък като се разхождам по улиците след работа виждам ,че доста апартаменти не светят, което някак си ми се струва странно.
48
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искрено ме забавлява статията и коментарите. Смея си се сам докато чета. Подкрепям такива статии, защото с хумор по-лесно се преминава през криза.
47
14
 
7
 
! Отговори
34325346456 преди 4 години
Какви тъмни прозорци? Сега по време на пандемията всичко свети...надайте се още да се пука балона ;) има да се надате и да злобеете.
46
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените вече са тръгнали надолу.. понеже търся да купя апр. В момента свалиха цените с 10% . Ще паднат и още,но не смятам да чакам още и така го взимам в кеш
45
0
 
52
 
! Отговори
Българин007 преди 4 години
Не се занимавайте с брокери! Аз си купих 2 апартамента в София за последните 5 години сам, без посредници.С тази пасмина - така наречените брокери, не съм си и помислял да се занимавам.
44
0
 
37
 
! Отговори
Българин007 преди 4 години
Тия шарлатани - брокерите са като музикантите на Титаник.
43
2
 
34
 
! Отговори
до Ели 69 преди 4 години
Ако досега не си разбрала къде е балона в имотите, докато сума прозорци са тъмни в България, понеже никой не живее в тях, ако и в започващата криза с опашките от безработни не го разбираш, никой не може да ти го обясни.Досега имаше наеми, туристи, движение, сега всичко замира и тия, дето са чакали да дават под наем, им предстоят тъжни времена.
42
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тоя с многото наеми - неотдавна имаше тема за това колко голям може да стане данъка за всяко жилище, което не ти е основно. Това ако се случи в големи параметри ще се озъбиш не само ти, ами и други в твоето положение и ще бързат да се оттърват от апартаментите на всяка цена. Но понеже няма да са само те, ще гледате тъпо как нещо, което доскоро е струвало някакви суми на хартия, вече се подмята под път и над път и никой не го ще, в Бг половината апартаменти са празни.