Търсенето на имоти се премести в крайните квартали на София

Купувачи с ипотечни кредити искат по-големи жилища с площ над 90 кв. м
Обновена: 7 апр 2020 07:12 | 7 апр 2020 07:10, Камелия Цветанова
120
Търсенето на имоти се премести в крайните квартали на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Периметърът на търсенето и предлагането на жилища ново строителство се разширява към северните и западните квартали на София благодарение на по-ниските цени там и развитието на инфраструктурата, показват наблюденията на имотна компания.

Още по темата

Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), някои купувачи се насочват към по-крайни столични райони, защото от една страна там се появиха качествени сгради с добър дизайн, функционалност и прилежащи площи, а от друга страна и заради добрата инфраструктурата. Всичко това дава много добро съотношение между цена и качество на предлаганите имоти, което повишава интереса към тях.

Сред купувачите преобладават млади хора, които се установяват в София и се нуждаят от жилище, както и двойки, обитаващи малки апартаменти, които се насочват към по-голям имот след увеличение на членовете на семейството им, отбеляза Георги Шопов, представител на компания за недвижими имоти, пред "Труд".

Много от купувачите са собственици на панелни жилища, които могат да си позволят да ги заменят с имоти ново строителство, допълни той. Като качеството на строителството е решаващо при избора на нов дом. Повечето купувачи избират имот в някоя от наличните на пазара нови жилищни сгради в райони с добра инфраструктура и със зелени площи.

През изминалата 2019 г. повечето купувачи с ипотечни кредити търсиха по-големи жилища с площ над 90 кв. м, заявиха брокери на имоти. Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на имотна компания, ниските лихви по ипотечните кредити и вътрешната миграция към големите градове са сред основните фактори, които движат пазара.

Точно 1100 евро за кв. метър е средната цена на жилищата в София. Сред районите с високи цени на имотите традиционно се нарежда кв. Лозенец, където апартаментите са по около 1600 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти. Кварталът Стрелбище е малко по-евтин, като там жилищата струват средно по 1400 евро за кв. метър.

С марка разлика в цената на имотите след него е кв. Гоце Делчев с 1350 евро за кв. метър. Кръстова вада изпреварва (1300 евро за кв. метър) Манастирски ливади, където средната цена е около 1000 евро за кв. метър. Същата цена имат жилищата и в кв. Банишора и в кв. Витоша, а в Малинова долина са по около 900 евро за кв. метър. В Надежда цените са по-високи от тези в Люлин – 900 евро за кв. метър срещу 800 евро за кв. метър. Във втора част на Люлин има жилища и по 700 евро за кв. метър. Но цените разбира се зависят не само от квартала, а и от типа строителство, прилежащата инфраструктура и т. н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
17
 
! Отговори
. преди 4 години
"Много от купувачите са собственици на панелни жилища, които могат да си позволят да ги заменят с имоти ново строителство" - трее да си много луд за да се преместиш от панел (а още повече ако си в ППК) към "ново строителство", та при първото по-силно земетресение да станеш на палачинка!
40
8
 
20
 
! Отговори
az преди 4 години
Според мен до две години ще поевтинеят с до 50%.
39
17
 
12
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Това за този балон го слушам да го говорите от сума години... Не ви ли омръзна? Щом не се пука къде е тогава този балон?
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свърши далаверата със имотите, брокерчетат да мрът
37
0
 
10
 
! Отговори
Брокеро преди 4 години
Ох бабачко, купуайти, че не остана, юруш
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво търсене на имоти... идва криза, скоро някои хора пари за хляб няма да имат. 10 г се надува балон, идва време да се плати сметката, очаквам много имоти да излязат на пазара и продавачите с мъка да осъзнаят, че се състезават с много други продавачи и че реалните сделки са на цени, които нямат нищо общо с офертните цени по сайтовете, на които са се надявали. Не препоръчвам нищо,нито твърдя как ще е, само изказвам предположение, не се занимавам с имоти.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам балона какво и как, ама си продължава надуването...Докато столицата се атакува, балона ще се разширява както вселената.(засега)
34
4
 
21
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Поредния "платен" "човечец" правещ "реклама" на северните и западните райони!!!!!Всичко знаем за "перфектната" "инфраструктура" на "кметицата" особено във "крайните" квартали!!!!!Важното е че не живея в това "гето",където престъпността е "норма" и "социалната аномия",в която се намира българското общество тотално ще ме довърши,без значение на заплащането!!!!"Сред болни хора няма как да си здрав"!!!!!!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй Венче баси наглото
32
0
 
26
 
! Отговори
aa преди 4 години
абе колко струва таква статия в този долнопробен сайт. Догодина по това време цени - 20,30 % към края на другата година - 50%. Ама много философи и разбирачи. Бизнеса умре тотално. Ама *** е пппрост за цял живот
31
1
 
34
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 4 години
До МитьоКато ти избягат наемателчетата по родните си места ще си останеш само с мизерната докерска заплатка
30
1
 
29
 
! Отговори
До митьо преди 4 години
Изчакай още 2 месеца и като останеш без наематели и работа ще те видим дали ще си толкова ербап.
29
52
 
13
 
! Отговори
Митьо преди 4 години
Сега да ва светна а всички мишки. 5 апартамента давам под наем. Нит ще ги продам нит ще намаля наема. Мога само да го увелича.4000 месечно прегъвам от наеми, още 2000 имам и заплата. Мен бе ме брига дъл ще падат цените. И н теяцени мога да заема още 2 апартамента. А вие драскачи... Ще ми плащате наеми, щот много разбирате от имотен пазар
28
1
 
18
 
! Отговори
mm преди 4 години
Балона се надува, надувайте момчета, да стане на парчета! Пук!
27
1
 
42
 
! Отговори
Animal преди 4 години
Достатъчно лъгахте народа, че имотите ще свършат ако не си купят. Това не ви е Виена, да искате по 2000 евро на кв. Този балон се спука.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първа вълна: ипотечни кредитополучатели не в крайните квартали, а на палатки зад околовръстното.Втора вълна: фалирали банки затварят кепенци...
25
0
 
25
 
! Отговори
Mersi преди 4 години
Ама, как ме развесели тази свежа статийка, рано, тази сутрин и страстните коментари...
24
2
 
16
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Според мен са пропуснати едни от най-скъпите квартали,а именно ж.к."Яворов"/бивш ж.к."Ленин"/ и ж.к."Изток".Изток е малко презастроен вече,но държи цена.В Яворов,като правило апартаменти не се продават,аз знам само за два продадени апартамента в околните блокове през последните 20 години.Държа да подчертая,че това се отнася за ж.к.Яворов,а не за квартал Военна академия,наречен Яворов.Квартал Гео Милев също е доста високо в ценовата листа,но и там вече свободни места за строеж не останаха
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, видно за брокерите коронавирус и последствията му не съществуват. Препоръката ми е, вземате цената от февруари, намаляте с 50 процента и обявявате, чакате месец и няма купувач, намаляте още, пак няма и след месец намаляте пак, с времето ще нацелите цената и така за няколко месеца ще има един продаден апартамент на средно 10 брокера.
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох миличките! Големи надежди да не паднат цените на имотчетата, ама да видим какво мислят банките...