60% от заразените с вируса - в София, тестват шофьорите в транспорта

Фандъкова обяви, че отделения за лечение има във всички общински болници
50
60% от заразените с вируса - в София, тестват шофьорите в транспорта
Снимка: БГНЕС

Всичките 1981 водачи на наземния градски транспорт в столицата ще бъдат включени в предстоящото национално тестване за коронавирус.

Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова на извънредната сесия на Столичния общински съвет.

Още по темата
В последния месец са установени две положителни проби за COVID-19 на шофьори на "Столичен автотранспорт". Служителите не са на работа вече повече от 10 дни и са в добро състояние.

Установени са контактните лица и от направените тестове, няма установени положителни, каза кметът.

Вече създаваме организация с директорите на "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" за определяне на първите групи, каза Фандъкова. Тя припомни, че в началото на извънредното положение беше ограничен достъпът до водачите и беше спряна продажбата на билети в превозните средства. Първата група, с която ще започнем, е тези водачи, които не са отделени от пътническия салон в кабини, съобщи столичният кмет.
Тя подчерта, че София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19.

До снощи в София има 447 заразени, или 60 на сто от всички установени положителни случая в страната. 13 621 са гражданите, които са били или продължават да са под карантина.

По думите й общо в София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние и 371 - за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи. Около една трета от целия ресурс е приведен в пълна готовност още от края на март, а останалите са в готовност за включване при необходимост, предаде БТА.

Организирани са отделения за лечение на коронавирус във всички общински многопрофилни болници. Започнахме с отделение с 10 легла във Втора градска болница и то работи и в момента. След това разкрихме още 10 легла в Първа градска болница, вече е готово и отделението в Пета градска болница с 12 легла, от които две интензивни, и още 5 в Четвърта градска болница, посочи кметът. Всички общински болници са осигурени с нужния брой защитни облекла, предпазни маски, и с дезинфектанти.

По моя заповед създадохме логистичен център на София и в момента разполагаме с над 1600 защитни облекла, над 5000 защитни маски и 6000 чифта ръкавици. Това са запаси, които при нужда насочваме - както към болниците, така и към екипите, които работят на терен - извършват дейности по дезинфекция, доставят храна по домовете и работят директно с граждани. Това е ресурс, който постоянно поддържаме и координираме.

Столичната община е осигурила нужните количества дезинфектанти, с които се дезинфекцират всеки ден по минимум два пъти градският транспорт, пероните на метрото, спирки на градския транспорт, пешеходни подлези, зоните около болниците и болниците, контейнери за отпадъци, улици и булеварди. Със собствени сили поемаме и дезинфекция около домове на хора, които са в карантина или на домашно лечение, каза кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
А защо не казват по каква линия са возили пътниците? Автобусите не изглеждат особено чисти. Не знам как ги дезинфекцират.
40
1
 
0
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
А тези хилядите под карантина дали са тествани всичките ,за да получим реална представа за ситуацията в БГ. ????
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Отделения за лечение има във всички болници", каза Фандъкова.Браво, Данче! Ако нямашеотделения, нямаше да е болница.
38
1
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Открих един много интересен документ:) Казва се "НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКАТА НА СЕЗОННИЯ ГРИП 2019-2022 г."Прочетете го, на разположение е на страницата на министерството на здравеопазването. Обърнете внимание на статистиката в него и кажете моля как това днес е епидемия???
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОС "..всички Мошеници , Крадци , Джебчии и Убиици.. "Прощавай, че те цитирам, но този контингент не спазва законите по принцип и така си я кара без да му пука изобще за нашите страхове.
36
1
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Колко в същност е общият брой на хоспитализираните? Тази стойност може да се използва за определяне на броя заразени.. приблизително разбира се. Понеже нали няма тестове:) Как пък се намериха за всичките 200 и незнам си колко народни избранници, пък за народа.. абе няма свършиха..
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои граждани и политици така и не разбраха, че с маската която носиш все едно да спреш комар с решетката на оградата.
34
1
 
5
 
! Отговори
Э преди 4 години
Защо не се мият подовете на супермаркетите. Преди време ги миеха показно, после намалиха, разредиха и съвсем спряха точно сега, не е за вярване чак се чудя, защото е обратно на логиката
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Столичната община е осигурила нужните количества дезинфектанти, с които се дезинфекцират всеки ден по ........................................................... улици и булеварди.Ако някои е наблюдавал тази десинфекция да сподели, щото в Лозенец не съм виждал, нищо че одират по две кожи данаци
32
1
 
0
 
! Отговори
65 преди 4 години
Абе гл упак ,нали ,ако няма климатик ще крещиш че ти е жега.Като не щеш климатик *** във Факултета-там няма климатици
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шофьорите са големи ***.. Гледаш ги с маски, а набримчили климатиците които завъртат въздуха в превозното средство и така всички дишаме кашлицата на някой пътник.....
30
3
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Аз сум от на маййкаааа ти пуууткатааааа селскааааа
29
1
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Всички сме в Кюпа или на Титаник .Но защо МВР не затегна Мерките в Ромските Гета в София - от там тръгна заразата - всички Мошеници , Крадци , Джебчии и Убиици Роми се върнаха от Италия , Англия и Гермния . За този Бум в Ромските Гета имаше Предупреждение от Народа .
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25: Ти от кое село си? Гледам не си забравил диалекта и селския манталитет. Надявам се си стоиш във вкъщи и не сееш зарази из страната.
27
1
 
10
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Ми къде да са!?Къде кацат самолетите!?И от самолета-юруш насам-натам!Като че открихте топлата вода,а!?
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-) 29Анализ на цифрите и фактите трябва да направи щабът. И да излезе с официално становище. Радев ви го каза преди дни. А вие го оплюхте, вместо да го чуете.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестваха ли "софиянци", които от вчера са по пътищата на цялата страна? Болни, неболни плъзнаха из цяла Бг.
24
2
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Извадка от един интересен анализ:...Обхванатата от истерична психоза тълпа не се опитва да анализира нито цифрите, нито фактите, защото за анализ е нужен разсъдък, а той в състояние на психоза не се включва...
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе гледм много цинкяте срещу Софето както му казвате, ама синовете и дъщерите ви първа писта тук с бурканите и сламата по гърба? Що тЪй както казвате?
22
1
 
28
 
! Отговори
кака ви преди 4 години
Станя ясно това, което се предполагаше - най-масовите случаи са нашите братя ромите и на завръщащите се от чужбина. Самолетите така си и кацат, а етноса докара работата до изтърване на положението и едва сега го подхванаха. А ние се дърляме кой носи маска, кой не , кой излиза и влиза...Защо продължават да се прибират и да внасят зараза ?Защо мълчахте за ромите ?