Без наеми и такса "тротоарно право" за спрелия бизнес в София

С 1,3 млн. лв. ще се гарантират кредиите на малките и средни фирми
3
Без наеми и такса "тротоарно право" за спрелия бизнес в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С 1,3 млн. лв. ще се гарантират кредиите на малкия и среден бизнес в София, пострадал от кризата заради COVID-19. Това реши Столичният общински съвет (СОС) на извънредно онлайн заседание, на което бе гласуван първият пакет от мерки в помощ на бизнеса.

Още по темата

В него са заложени и отпадне на плащането на наем и такса „тротоарно право“ за неработещия бизнес, отпускане на 150 хил. лв. за културата, отсрочване на данъци и др., пише "Монитор".

Към Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия се създава нов инструмент с бюджет 1 млн. лв. Чрез него пред банките ще се издават гаранции по кредити на самостоятелно заети лица, малки и средни предприятия, които са засегнати от кризата. Предвижда се да се обезпечават до 50% от главницата на заемите, но не повече от 15 000 лв. за една компания. Отделно Столична община ще обяви конкурс за избор на финансов посредник, който да предоставя допълнително гаранционно покритие по заеми. Този гаранционен лимит ще е до 300 000 лв.

"Така в най-добрия случай даден кредит може да получи до 80% гаранции", обясни един от вносителите на доклада Георги Георгиев от ГЕРБ.

От такса „тротоарно право“ се освобождават търговците, затворили обектите си напълно или ресторантите и заведенията, които извършват услуги тип „доставка по домовете“ и други, без да ползват тротоарното право. Пари за помещенията няма да плащат търговците, наели общински имот, но  преустановили работния си процес. Помощта ще бъде приложима за наематели с действащи договори към 13 март. Мерките ще важат за целия период на извънредното положение. За да се възползват от облекченията, наемателите ще трябва да подадат декларация до районната администрация, с която са сключили договор. В нея трябва да посочат за какъв срок от време са преустановили работната си дейност. За достовереността на декларацията ще отговарят районните кметове.

Облекчения бяха одобрени и за работещите бизнеси по време на кризата. Такива, които са работили, но отчитат спад в оборота от 20 до 50% спрямо март миналата година, ще ползват отстъпка 20% от размера на наема, а такива, при които спадът в оборота е 50 или повече проценти, ще ползват 50% отстъпка от наема.

СОС прие и създаването на нова програма "Солидарност в културата", която дава възможност на независими творци да реализират и представят онлайн проекти през  май и юни, за което ще получат финансиране в размер на 1000 лв. Второто направление в програмата е ориентирано към екипи, които управляват частни културни пространства. Финансовата подкрепа за тях ще е в размер до 10 000 лв. Бюджетът на програмата е 150 000 лв.

Кметсвото ще предостави и 1 млн. лв. заем на общински лечебни заведения за извънболнична помощ. Заемите са с 2-годишен срок за погасяване от датата на сключване на договора, при едногодишен гратисен период и годишна лихва от 1.1%.

Кризисният център за временно настаняване на бездомни пък ще продължи да работи до края на извънредното положение. Целта е хората без дом да имат осигурен подслон по време на пандемията. По принцип кризисният център, който е с капацитет 170 места, отваря врати от 15 ноември до 15 април. За да се удължи работа му, се отпускат 50 000 лв.

Удължен бе и срокът за плащане на първата вноска за такса  с два месеца – до 30 юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
две чаши чаи на витошка 10 лева без касов бон изобщо не ми е жал за тях
1
0
 
6
 
! Отговори
Грую преди 4 години
A за цирка със заплатките защо не пише?