От СУ обясняват: Не монтирали климатици, махали старите

Подменяли и съществуващите тръбни трасета
Обновена: 25 апр 2020 21:24 | 25 апр 2020 20:45,
22

Снимка: БГНЕС

 

По фасадата на Ректората на Софийския университет няма пробивани нови дупки. Това пише в позицията си учебното заведение, след като се появи информация, че сградата нерегламентирано се ремонтира и се поставят  нови климатици.

Оттам поясняват, че се отстраняват съществуващи от 10 години външни климатични тела, както и че тече подмяна на съществуващите тръбни трасета.

Още по темата

"През последните години ръководството на Университета полага огромни усилия по консервацията и реставрацията на сградата, с цел опазването на статута й като значим архитектурен паметник от национално значение, съблюдавайки и спазвайки всички действащи и относими закони и наредби", пише в позицията на СУ.

"В тази връзка Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ежегодно изготвя план за неотложни дейности за поддръжка и консервация на сградите паметници на културата, стопанисвани от Университета, пише още в позицията", след като по-рано днес министърът на културата Боил Банов обясни, че по фасадата се извършва нерегламентирана ремонтна дейност.

При изготвянето на плана за настоящата година се установи, че през последните 30 години по фасадите на сградата на Ректората са поставени голям брой климатични тела, включително техните съпътстващи елементи тръби, кабели и други. Несиметрично разположените климатични тела и други елементи по фасадите на сградата неведнъж са будили възмущението на граждани и институции, пишат от учебното заведение.

След завършване на подмяната, фасадата ще бъде освободена от всички външни климатични тела и ще останат единствено тръбните трасета, като новите тръбни трасета ще бъдат в цвета на съществуващата фасада, казват още от СУ.

"Съгласно чл. 147, ал. 1, т. 2 от Закона за устройството на територията не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение на строеж за монтаж на инсталации, съоръжения и уредби. По същия начин чл. 83 и чл. 83а от Закона за културното наследство изискват съгласуване за консервация, реставрация, надстрояване, ремонти и преустройства, укрепителни работи и т. н., но не и за монтаж на инсталации и съоръжения, още повече, че в случая става дума не за монтаж, а за демонтаж на инсталации и съоръжения и подмяна на тръбните трасета", поясняват от учебното заведение.

От СУ прилагат и снимки, на които, по думите на учебното заведение, се вижда старото положение преди премахването на климатичните тела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 3 години
До 21 а ти като човек ,който няма висше си мениджър в брокерска компания ли . Навсякъде ,кадето има справедлив подбор за какъвто и да е пост се гледа образование ,опит,мотивация,и др.там кадето не гледат тези неща е шуробаджанащина.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето вишисти работят продавачи в хранителни вериги
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги махат зашо са оставили да висят защо не са ги издърпали.
16
0
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 3 години
До От свой - интересно е как климатиците ще повлияят на младежта в дългосрочен план. Преди работех като монтажник на електронни везни и съм се възхищавал как в заводи като Видахим, София Мед, Стомана Перник мъже с по 15 години по-възрастни от мен набор 75 надолу не усещат студ на минусови температури , а тук последните години почнах да работя в офиси и тия под набор 94 се върнат напушени от обедната почивка и на 20 градуса с дълъг ръкав треперят като ледени висулки. Хахахаха. Нрави всякви!
15
0
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 3 години
До От свой - Може бро, ама аз съм на първи етаж и лято съм на сянка, а зиме абонатната отдолу ми топли пода и ми се оказаха излишни. Взех си едно одеало и приключих с климатиците. В офисите е доста неприятно като 200 човека на етаж трябва да се съобразяват с 15ма пушача, които са с лошо оросяване на крайниците. Лятото в офиса ходим по дълъг ръкав, зимно време по къс, ама както и да е, забавно ми е да ги гледам как треперят с пуловери докато се разхождам по тениска.
14
0
 
2
 
! Отговори
От свой преди 3 години
За да сложат климатици не е нужно да монтират външни тела. Като в много западни държави така нареченото външно тяло може да се монтира вътре малко на различен принцип работят и шуми макс колкото хладилник така няма да развалят архитектурата. АЗ СЪМ МОНТИРАЛ В ИЗЦЯЛО ОСТКЛЕН БЛОК В ПАРИЖ НА 12 ЕТАЖ ТАКИВА КЛИМАТИЦИ РАБОТЯТ ПЕРФЕКТНО.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На толкова ли глупави им изглеждаме. Нали днес минах от там и видях паднала пресна мазилка от дупките които са пробивали. А и са намерили майстори които са си оставили ръцете. Вместо да вкопат в стената гофрираните тръби те ги закрепили със скоби да висят. А мислехме че мутрите са ум, рели.
12
1
 
2
 
! Отговори
-_-" преди 3 години
Дано нищо лошо не се случи със сградата.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На магистратурата, ако казвате висше, думи нямам.
10
3
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Тук има една завършила две висши, но все още се мъчи с правописа. Явно човек трябва да има три висши, за да се научи да пише правилно.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банов трябва да знае, че СУ е автономна институция.Ако нещо му е криво да докладва на съответните инстанции и толкоз.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безобразници!
7
11
 
4
 
! Отговори
Дупчите за чиновници преди 3 години
Тия климатици няма да са за аудиториите или за кабинетите на преподавателите.Няма да са и за комфорта на студентите, професорите, доцентите и асистентите!Ще са за тия вечни и несменяеми хорица, които киснат по кабинетите - секретарката на Философския, секретарката на Историческия, секретарките на секретарката на ура ми Янко...Имам завършени три висши в СУ с отличен успех, за съжаление. Ако не са починали още са там и още са същите селски кифли. Секретарки...Те са искали климатици!
6
6
 
8
 
! Отговори
От свой преди 3 години
До 6 ама ти прозореца ползваш ли. Без климатици в определени точки на земята жевота ще бъде много труден.
5
11
 
8
 
! Отговори
Shshs преди 3 години
Климатика е поредната тъпотия на 21ви век. Имам 2, монтирах ги 2017та и ги ползвах само първият месец. Не съм ги пускал вече повече от 2 календарни години. Едни от най-безсмислено изхарчените 2000лева в живота ми. Отворя прозореца кеф ми въздух, затворя го покрия се с одеалото кеф ми топлина.
4
0
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Не били компютри, а компоти.
3
3
 
5
 
! Отговори
ссс преди 3 години
Изчистете най-накрая стикерите по сменената дограма. 10 години станаха. Ама то при тези вмирисаните тоалетни на най-старата висще учебно заведение т.н., кай до стикерите ли сте я опряли.
2
3
 
18
 
! Отговори
Бубето преди 3 години
Проф. Анастас Герджиков е най-некадърният ректор на СУ "Св. Климент Охридски" по ред причини. На всичкото отгоре за втори мандат ще е ректор, нямаше друг кандидат.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая махнаха грозните климатици от хубавата фасада.