Ларгото в София продължава да се руши

По куполите му има фуги, през които влиза дъжд и сняг
27 апр 2020 08:28, Петя Славова
15

Снимка: БГНЕС

Разрухата на столичното Ларго продължава. И лошото състояние, в което се намира то, не е от днес или вчера, а от години. Около куполите на Ларгото има огромни фуги, през които влиза дъжд и сняг, като това компрометира целостта на конструкцията. Наред с това стъклата на два от общо трите купола са спукани. Под куполите, във вътрешността на Ларгото, има пукнатини, белези от несполучливи ремонти, колони, които отдавна не са бели, а черни. В една от тях дори има и дупка.

Министърът на културата Боил Банов съобщи, че то има нужда от спешен ремонт. Той съобщи още, че въпреки съпротивата от страна на Столичната община да приеме за стопанисване обекта, тя все пак го е направила въпреки окаяното му състояние.

Още по темата

„В окаяно състояние е 1 м. около куполите. Обяснихме, че проблемът там е отводнителен. Има различни механизми да се направи. Явно това, което архитектът на проекта последно предписа, не работи. Но той каза, че предложението му ще работи само ако камиончетата за сметоизвозване не стъпват така отгоре. От друга страна, там и бетонно да се направи това оттичане, като мине камиончето по почистването, ще става така. То не е направено за камиончета. Ако се направи така, че да издържа товарни коли, ще има проблем с отводняването“, заяви Банов.

Попитан как все пак ще се реши този проблем, намиращ се в центъра на града, министърът на културата обясни, че главният архитект на София Здравко Здравков има визия и идея какво да се направи, за да се разреши проблемът там.

"Ще се видим в понеделник със Здравков и ще го решим. За мен решението да се сложат колчета е най-доброто. И бетон да излеем, там трябва да има луфт, за да се отводнява", коментира той и добави, че обектът още е в гаранция и увери, че проблемът там ще бъде решен скоро.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че общината вече стопанисва Ларгото, въпреки че искането им то да им бъде дадено от Министерството на културата в изрядно състояние не е било напълно изпълнено.

"Ние трябва да се погрижим за отстраняването на тези дефекти. Вие помните колко време се съпротивлявах с оглед на това, че фирмата-изпълнител трябва да отстранява всички дефекти в гаранционния срок. Спорът ни е стар – дали проблемите са в следствие на изпълнението или камиончетата", коментира тя и припомни, че там е имало колчета, но непрекъснато са били чупени, и затова са били премахнати.

"Възложила съм да се помисли за вида колчета, които да спират автомобилите. Мислим за връщането на колчетата и ще се погрижим да бъдат отстранени проблемите при подходящи климатични условия", обеща Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Тя добави, че нейното желание е това място да се превърне в пешеходно пространство и да има повече хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Банов, чуваме ли се? Май сме в дуплекс с Таньо Ванов.
14
0
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Ало, Банов, аз съм.
13
0
 
9
 
! Отговори
Петър преди 3 години
А какво става с магистрала Тракия? 40 км. ограничение 90. Там гаранция няма ли?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох горката сметица! Как смеят да и създават работа. Тя да не е станала кмет че да работи? Началник се става за да раздаваш заповеди! Само плебеите работят.
11
0
 
12
 
! Отговори
Ганчо преди 3 години
Ало, Банов?
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главният архитект във всички общини има само една визия...
9
2
 
28
 
! Отговори
Пипи преди 3 години
Та колко милиона се дадоха за тази грозотия? Или забравихте вече?
8
1
 
31
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Римляните са строили за векове напред.Нашите некадърници само крадат. И то като за последно.
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беше хубаво със зелените площи и цветята отгоре, после дойде най-некадърното управление в историята, изкопаха тези дупки, взеха парите и сега трябва да търпим тая грозотия
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е възможно просто. Използвани са са най-добрите материали. Нима намеквате че някой пак е КРАЛ?!?!?! Не бъде да може!
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите се гордеят с чуждо наследство, което даже не могат да покрият от дъжд :)Просто за какво говорим тук не знам. Да бяха построили битак върху него, повече файда щеше да има.
4
1
 
31
 
! Отговори
Ужасът преди 3 години
Сами сме си виновни, ние им разрешаваме да крадат като ги избираме.
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опоскаха цялата държава,народа спи.
2
1
 
32
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 3 години
Другарю Гешев,кво праим сега ?
1
1
 
44
 
! Отговори
96790 преди 3 години
Крайно време е да измислт нови схеми з грабеж на държавни и общински средства. Триковете с некачествено изпълнение и спешен ремонт вече овехтяха. Прокуратурата може да надникне и в тази сфера, защото престъпниците се самозабравиха.