Софиянци осиновяват кучета от приюти, за да се разхождат

През март са осиновени 65, а от началото на април досега - 88
27 апр 2020 16:00, Анисия Иванова
28
Софиянци осиновяват кучета от приюти, за да се разхождат
Снимка: БГНЕС

Жители на София осиновяват кучета от приюти, за да бъдат оправдани излизанията на гражданите навън в условията на извънредното положение. През март осиновените животни са 65, а от началото на април досега са 88.

Подобен феномен наблюдават от общинското предприятие "Екоравновесие", сподели директорът Веселин Асенов пред БНР.

Въпреки че кандидат-осиновителите подлежат на събеседване, което да докаже, че те подхождат с правилните мотиви към подобно действие, през последните два месеца има и опити да се вземат животни само, за да бъдат използвани за разходка извън дома.

"Неведнъж сме връщали заявители за осиновяване, защото не искаме след края на извънредното положение съответното животно отново да се окаже при нас“, каза Асенов.

Той обясни реда за осиновяване. Това може да стане от понеделник до петък от 10 до 13 ч., като предварително се насрочва среща.

Директорът на  "Екоравновесие" допълни и че доброволно изоставените в общинските приюти са повече в сравнение с предходните месеци, но не може да се говори за ясно изразена разлика в поведението на хората, заради извънредното положение.

1800 кучета има към този момент в  приютите и ветеринарната клиника в район "Връбница". Засега са преустановени кампаниите по осиновявания, които се провеждат обичайно в големите столични паркове, но те отново ще бъдат възстановени при падане на ограниченията.

Веселин Асенов отбеляза, че основната дейност, а именно овладяването на популацията на бездомни кучета също не е спирала, макар и с намален състав на служителите. За двата месеца – март и април, заловените животни са почти 400.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Куче преди 3 години
Тези,, осиновители", след премахване на мерките за посещения в паркове и градини, ще се грижат ли за мен, или ще ме изхвърлят на улицата......??????
24
1
 
8
 
! Отговори
Имам куче преди 3 години
И котка и куче имам! Обичам животните! Но фанатизма на някой хора за кучетата малко в повече ми идва! Имам и дете! Голяма загриженост за кучетата , а за хората не им пука! А и колеги с кучета чистете им л.....та ! Малките деца после ги разнасят!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Ха ха, през гладните 1990-1991 г., когато хората са се редили на опашки за храна още от 4.00 ч. сутринта, някои жени били забелязани, че се опитват да напазаруват без да чакат ред, като използват едно и също бебе в пелени.Едната си напазарува, държейки бебето в ръце и си тръгва. Зад ъгъла дава бебето на друга жена, тя идва в магазина и иска да влезе веднага, защото малкото реве. После идва трета.Това и по вестниците го писа.
22
2
 
7
 
! Отговори
Брееей! преди 3 години
В някои държави, макар и рядко, човек може да срещне хора, които разхождат котка на каишка.Зоомагазините у нас предлагат ли такива каишки за котки? Сега е моментът да направят бизнес. Много хора имат котки. Защо да не излязат да ги разходят?
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осиновените са 80, изхвърлените на улицата са 400. Изглежда че заглавието е тотално сбъркано.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Не ме разбра пип. Аз просто казах ,че е разрешено и няма да те глобят. Аз си обикалям из града, ходя да тичам, карам колело, вървя по няколко км....до сега никой не ме е спирал за глоба, а съм се разминавала с полицаи. В този ред на мисли при все, че стига да не си в парковете, да носиш маска и да не сядаш по пейките всичко е точно и не ти трябва куче.
19
11
 
7
 
! Отговори
Като мине пандемията преди 3 години
кучетата отново на улицата!? Кучетата са по важни от хората, те могат да се разхождат, а хората не!? Това се гербаджиите, кучкари!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по-шантава новина не бях чела....че то по-лесно бартер със съседите с куче или дете...:сми подле какво хи правят тия кучета...че те освен разходка искат и храна...нали ревем за пари сега
17
1
 
17
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
А какво ще стане с тези кучета след кризата? Искам да се поеме отговорност по този случай. Животното за домашен любимец изисква и грижи и любов, както и добро отношение в дългосрочен план. Не че нещо, но нямам доверие, особено на някои хора.
16
6
 
9
 
! Отговори
ПО-ТЪПО НЕЩО НЕ ... преди 3 години
Можахте ли да съчините днес?Един човек не познавам да е осиновил куче, при това и бездомно, само за да се "разхожда"
15
8
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
До 14Не бе ... в края на пандемията ще се организира един събор като на Рожен и чеверме до чеверме
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези помиарчета ще бъдат изоставени в Кресненското дефиле на път за Гърция .
13
2
 
23
 
! Отговори
Чистете си акитата преди 3 години
Ако може да си чистите и акитата след кучетата, ще е супер!
12
1
 
21
 
! Отговори
Shshs преди 3 години
Само съветвам новите стопани да поставят телефонни номера на врата на кучетата си, за да не ги загубите. При един ключар подобна гравирана плоча струва около 5лв. Аз на моята малка приятелка дори и сложих чип и и плащам данък, 20 лева на година не са нищо, вярвам че над 90% от стопаните можем да си го позволим без проблем и ако не го правим не печелим нищо.
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Софиянци и жители на София са две корено различно неща!
10
10
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Много ясно! Държавата, Бойко, Мутафчийски, комунистите, те за всичко са виновни! Ние, ***, сме безгрешни.
9
8
 
15
 
! Отговори
Shshs преди 3 години
Радвам се че по врече на карантината много хора имат време да помислят за заобикалящият ги свят. <3 Всеки един стопанин знае какво е чувството да се прибереш и да те посрещнат с щастливо развята опашка. Наблюдавайки кучетато си се научих да посрещам всяка ситуация с усмивка, да действам без предубеждения и да съм благодарен за живота който ми е подарен. Никога не съм си купувал куче, винаги съм го прибирал от улицата. Успех на всички позволили си да осиновят куче!
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Т.е. разминаването на улиците е напълно безопасно, но разминаването в парковете е гарантирано заразяване. Мега *** изказване.
7
3
 
10
 
! Отговори
Бай 100ян преди 3 години
Браво ,и след края на кризата кучето на *** !
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
може и под наем, моито го разхождат по цял ден за 5 кинта на час, изкара повече пари от мен кучето но аз му ги взех