До края на седмицата приключва обработката срещу кърлежи

През юни стартира обработка срещу бълхи
8 май 2020 17:52, Петя Славова
4
До края на седмицата приключва обработката срещу кърлежи
Снимка: БГНЕС

До края на другата седмица се очаква да приключи обработката срещу кърлежи. Това каза Сиана Хлебарска, която е главен експерт в дирекция "Зелена система" на Столична община, предаде БГНЕС.

През май продължават обработките срещу кърлежи в междублокови пространства. В момента се извършва първата обработка за тази година срещу кърлежи и гризачи във всички зелени площи на гробищни паркове, транспортни ивици и булеварди, градинки и междублокови пространства, която по годишен график е заложена да се извърши през април – май. Вече е извършена и обработка срещу ларви на комари. Пръскането срещу кърлежи се изпълнява при подходящи метеорологични условия. Извършват се поетапно и обработки на зелени площи срещу гризачи в междублокови пространства в районите на Столична община, които по годишен график се изпълняват поетапно съобразно атмосферните условия и дейностите по косене.

Екипите за борба с кърлежите тази сутрин бяха в район "Студентски", кв. "Дървеница" в тревна площ, която е междублоково пространство и спада към площите, които се обработват ежегодно срещу кърлежи. "Обработките се провеждат рано сутрин, като основен фактор е ниско окосената трева и благоприятните климатични условия", обясни Хлебарска.

Тя обясни, че обратката на тревните площи всяка година започва през месец март – април. "Това са мероприятия, които са задължителни и се провеждат всяка година. След като приключи обработката за кърлежи, предстои тази за бълхи, която също се провежда по това време на годината", посочи тя.

След като се обработи даден район, веднага се маркира с указателни табели, на които е посочен каратинният му период. "Специално за този биоцид карантинният период е 24 часа, като е хубаво поне 2-3 часа след обработката да не се разхождат гражданите по тревните площи, за да може да подейства. Препратите са предназначени за третиране на открито на такива площи, и, спазвайки всички инструкции на производителя, са безопасни", посочи тя.

Експертът посочи, че всички големи паркове в столицата до момента са обработени срещу кърлежи. "До края на другата седмица се очаква да приключи обработката срещу кърлежи, за да може да стартира следваща през юни за бълхи", обясни Хлебарска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пръскаха за кърлежи и валеше дъжд. То акъл се иска да се отложи упражнението с един два дни! Сега ще съдим Фандъка за всеки хванат кърлеж в парка!
2
0
 
2
 
! Отговори
Е как пък не преди 3 години
За пръскат с наночастици. Не, благодаря.
1
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
И защо обработват тревните площи срещу политици?