Загуби за милиони за градския транспорт, може да тегли кредит

Най-големи поражения търпи метрото - 8 милиона лева
Обновена: 11 май 2020 19:00 | 11 май 2020 18:54, Камелия Цветанова
20
Загуби за милиони за градския транспорт, може да тегли кредит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не е изключено Центърът за градска мобилност (ЦГМ) да тегли кредит, за да покрие загубите от продажбите на карти и билети и от зоните за платено паркиране по време на извънредното положение. Това заяви на заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет директорът Димитър Дилчев, цитиран от БНР.

Още по темата

Той съобщи, че пропуснатите приходи до момента са 12 млн. лева.

От премахването на почасовите зони за платено паркиране ЦГМ е губил по 400 хил. лв. на седмица.
Задълженията към транспортните оператори за март са 1,8 млн.лв., а за април се очаква те да достигнат 4,5 млн.лв.

По отношение на общинските дружества – „Столичен автотранспорт“ търпи около 3 млн.лв. загуби. Те са както от спряната продажба на билети от водачи, заради издадената заповед те да не го правят, за да се ограничат преките контакти, което ще продължи със сигурност до края на май, така и от намалената транспортна задача по време на извънредното положение.

Също 3 млн. лв. е загубата и на „Столичен електротранспорт“. Най-големи финансови поражения търпи „Метрополитен“ – 8 млн. лв., предимно от спада в продажбата на превозни документи.

Директорът на ЦГМ поясни, че от днес общественият транспорт в столицата работи в обема си преди въвеждането на извънредното положение, като все още има известно ограничаване на нощните курсове.

Започнаха и активни проверки дали пътниците носят маски, докато се возят в градския транспорт:

Контрольорите ще продължат да продават билети на пътниците, които не са успели да си закупят преди качване в превозното средство, тъй като водачите още няма да го правят, заради предприетите мерки за безопасност, но от следващата седмица ще започнат активно работа по глобяване на нередовно пътуващите, допълни Дилчев. Десет от бюрата придават билети и карти с удължено работно време.

Ще продължат да се санкционират и пътници, които се возят без предпазна маска в градския транспорт. Глобите са от 300 до 1000 лева.

До края на юни ЦГМ ще представи нова икономическа рамка. Работи се по съкращаване на разписанията на градския транспорт; увеличаване на линиите и нови възможности за разкриване на места за продажба на превозни документи. Очаква се скоро да се проведе и заседание на транспортната комисия към СОС само по темата за тикет системата в града, която все още не е активна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
SS преди 3 години
ааа, сега ли се сетиха? Къде бяха тези 2 месеца и не съкратиха персонала на терен, ами изплащаха заплати за неработене? Също и много излишни началници, безсмислени разходи, а и бонуси - всичко това трябва да се омете! Лека-полека тиа се превръщат в добре платена паразитна структура
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще ми върнат пари или удължат картата за почти двата месеца карантина? Купуват нови автобуси а реват че пари нямат! Безобразие! Вече ще пусна жалба в КЗП.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре би било тези дружества да се освободят от раздутия си административен персонал, който не върши никаква работа, а само тежи на изтънелия им бюджет. Сега е моментът!
15
1
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
естествено че ЩЕ "ТЕГЛИ" КРЕДИТ въпросната "мобилност"!..После,за всеобща радост на сите софиянци,тоя кредит ше са изплати с по-високите цени на билетите...И естествено,"мотивировката" ще бъде:-"Ами заради ковида и неговата зла проклетия,са наложи да теглим тоя кредит,а вие си го изплащайте!..Нали искате обществото да участва в нещата?!-Ето,вече сте "вътре в играта"...-От нас кредита,от вас-изплащането"......."Харесвам Мерседес!..Гоу гоу,гърл!"..
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По цял свят градският транспорт е субсидиран от държавата/общината тук на печалба искат да са. Другата разлика е че по света не гледат как да източват субсидията с поставени фирми и надути цени а се стремят да е удобен и ефективен.
13
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 12 А ти малко по нагоре у САЩ Американофил!-:)
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи, съкращаване на разписанията?Врче,ще си остане завинаги ли, градският транспорт до 22.00 часа?А,нощните автобуси?После наесен и зимата, Самоковската Графиня Компирка,ще реве,че автомобилите са твърде много и,затова е мръсен въздуха.А,ако нямаш автомобил,как,ще се прибираш от работа след 22.00 часа,много хора работят и до 22.30,че и до 23.00,или за тях бакшишите с помпичките и смърдящите автомобили? Отделно и курс под минимум 10 лева,го отказват.Няма,да го бъде това.
11
7
 
2
 
! Отговори
11 българин преди 3 години
Всички губехме... Няма къде да спреш и всеки беше с кола... Да няма закрити паркинги, но и сегашните места за спиране са много в центъра!Ходи спри 20г си мреджан на червения площад!
10
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
Да ме извинява ЦЗГМ.Ама когато нямаше платени сини и зелени зони е София? Тогава Губеше ли някой? Не! Ами да се върнат във времето когато хората Не ги притесняваха разни " зони платени"! Мокри сънища им се привижда май!-:)
9
0
 
4
 
! Отговори
Хм преди 3 години
До 8Ми как да отиде като няма маска за автобуса.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в следващия репортаж от Франция на входа на метрото раздават безплатни маски.В ББ раздават глоби!!!!!!!Комунистите са така,само дерат народа!!!!!!!!После ГЕРБ били десни.Моляяяяя??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!Я пак!!!!!
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и тия дето пътуват ще ги изгонят с тия проверки с телевизия.В БГ само глоби,проверки,силово се действа с овцете!Колко го глобихте пита журналиста-мисир,ама максимално ли го глобихте?Най важни са глобите в полицейската държава Глобинистан!!!
6
2
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Чака ни билет от 2 лв.най къстно от 2021г.
5
0
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Колкото и да е глобата някои никога няма да ги глобят
4
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Трябва да пуснат вече и нощните автобуси, защото много хора започват работа и имат нощни смени...
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще накарат ромите да си купувата карти и билети?
2
7
 
11
 
! Отговори
matthew perry преди 3 години
На кой му пука за градския транспорт на София?!?!?!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко е глобата за пътуване без билет?