Отварят Зоопарка, музеите в София, Столичната библиотека

20 сцени на открито ще бъдат предоставени за изяви
18
Отварят Зоопарка, музеите в София, Столичната библиотека
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При спазване на всички противоепидемиологични мерки и най-вече спазването на дистанция със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова отварят врати за посетители на 14 май Зоологическата градина и Столичната градска библиотека на София, заедно с филиалите и в районите Сердика, Люлин и Студентски. Читателите ще имат възможност да посетят заемните, но няма да ползват читалните на библиотеката. Това съобщиха от Столична община.

Още по темата
На 18 май отваря врати Музея за история на София, а Столичната градска художествена галерия на 19 май.

Столичната община заедно със свои партньори ще предостави на софийските артисти 20 сцени на открито за представления и концерти . На тях ще се допуска провеждането на събития с допустима заетост на местата до 30 % от максималния обичаен капацитет с цел гарантиране на физическа дистанция. На 14 май от 20.30 ч. театър "София" ще открие сезона на външната си сцена "Арена" със спектакъла "Апетит за череши".

Събитията от лятната културна програма тази година ще се провеждат на сцените в Борисовата градина, паркът на Военната академия "Г.С.Раковски", Женският пазар, пространството край Западната порта, паркът на Националния дворец на културата и други. Всяка година се провеждат множество детски събития и музикални програми на открити локации - на Лятната естрада в Борисовата градина, в Южния парк, в парк „Заимов”, в Кино „Кабана” – лятна сцена в парка пред НДК до бул. „Фритьоф Нансен”, на площад „Бански”, под купола на Ларгото, пред Народния театър „Иван Вазов”, в градината на храм „Свети Седмочисленици”, а от миналото лято и на реновирания площад "Славейков".

Осемнайсет постоянни или мобилни сцени на открито има и в различните райони на София, а множество културни събития ще се организират и край общинските културни институти, адаптирайки парковата среда. На територията на Софийския зоопарк също има постоянна сцена за културни прояви, а на открито в Парк "Врана" от години се провеждат впечатляващи музикални събития.

През двата месеца на извънредно положение течеше процедура по прием на проекти за тази програма, като в дирекция "Култура" постъпиха 17 предложения, включващи културни формати на открито – поредици от концерти, кинопрожекции под звездите, програми за деца – образователни инициативи, мюзикъл и куклени представления. По традиция - ще има и концерти на общински музикални формации.

Доказан и любим на публиката формат за изява на култура в градска среда са изложбите в общинските Галерии на открито – на Моста на влюбените, в Градската градина, в парка на НДК и в Градина „Кристал”. В двуседмични периоди те представят десетки фотографски изложби годишно с разнообразна и любопитна тематика. От днес вече е представена първата за сезона изложба на открито, като красиви фотоси от Италия могат да бъдат разгледани на постаментите в градина „Кристал”, като от Столична община апелираме да се спазват мерките за безопасност и социална дистанция.

Следващата впечатляваща изложба ще бъде на открито от 18 май на Моста на влюбените и ще ни покаже пролетни етюди от столицата. Столична община продължава да разширява териториалния обхват на Галериите на открито и скоро предстои разполагането на още две в различни части на Южния парк. Към изложбените пространства ще бъдат добавени и оградите на столични училища.

Освен традиционните прояви на открито на Столична община, в условията на специални мерки за неразпространението на COVID-19 и актуалните нормативни разпореждания на компетентните институции, Столична община ще се включи допълнително и в реализацията на множество партньорски събития.

Общинските съветници и общинската администрация вече работят по създаването на облекчени условия за реализиране и създаване на форми на подпомагане на творчески изяви на открито на индивидуални творци и екипи. Обсъждат се възможностите за реализиране на нови формати, обусловени от специалната ситуация, а именно - реализирането на автокина на открити локации в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Логиката е, че ще повръщаш върху тениска, вместо върху костюм. Ако имаш проблем с това си пусни малко Тони Стораро, да олекне на отрудената ти и преучила душа.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че хората писаха по фейсбук и форумите за зоопарка, та да се сети фандъка и децата да могат да видят животинките. То е далеч от ума иначе, за разлика от хотелите и ресторантите на "наште ора".
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 7Логиката е там, че не са отворили всичко - детските градини остават затворени засега.Значи - абитуриентските балове са жизнено необходими, а детските градини не, така ли?Къде е логиката?
11
0
 
0
 
! Отговори
драма преди 3 години
значи зоопарка , библиотеки и театри може , но чалготеки , не ! е къде да ходи елита и интелигенцията ? срамота !!!
10
1
 
3
 
! Отговори
Софиянчо преди 3 години
Зоопарка не е добре да се отваря още, защото 90% от посетителите са ...как да ги опиша,че да не ме ценжурират уважаемите редактори....кафяви на цвят.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупави PR текстове...Дайте смислена и чакана информация... Никой не се интересува от изложбите на Моста на влюбените. НИКОЙ!Хората питат за фитнес залите на първо място! Защото здравето е важно.И само на мен ли ми се струва, че идеята вече изобщо не е как да се опазим, а как да не обвинят "правителството", че не е се е постарало достатъчно със затягането! Ами помислете! Не пускаме децата на училище, защото... Ама те са на улицата едно върху друго... Защо е това двуличие?!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т@#@ка и измамата са наша сметка!
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко отвориха, ама абитуриентски бал няма да има. Логика?!!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали казвахте, че ни чакат много трупове и няма да стигнат хладилните камиони и да си стоим по къщите Как тъй вируса изведнъж се изпари нали обитавал в човешкото тяло 70 дена, защо излъгахте ?
5
6
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
КоронаЛЪЖАТА падна ! Съд и затвор за тези,които ни заплашваха с трупове ,ковчези,детски площадки пълни с мъртавци !
4
7
 
3
 
! Отговори
Момо преди 3 години
Махнете 14-дневната задължителна карантина на идващите здрави хора от ЕС !!!Безумно е !!!
3
3
 
5
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Ама как отваряте, затваряйте всичко, че пламнахме и ще изгориииим....................?!
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази няма право да отваря нищо, решенията се вземат от министерски съвет каква заповед е пуснала, министерския съвет може да издаде заповед.
1
1
 
13
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Той зоопарка при нас, не е изобщо затварян...Даже избягали от там, препускаха с едни жипки натам насам...