БАН за падналата изложба в Руския център: Четете повече Лихачов

Изложбата е представяла уникални завети на Климент Охридски и Константин Преславски
27 май 2020 16:20, Павел Гълъбов
145
БАН за падналата изложба в Руския център: Четете повече Лихачов
Снимка: БГНЕС

БАН излезе с позиция по случай изложбата, която Руският културно-информационен център бе наредил за празника 24 май. Ето и цялата позиция на Академията:

Още по темата

„По повод изложбата на Руския културно-информационен център в София в навечерието на празника на българската просвета и култура, представяща братята св. св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език" и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия", Българската академия на науките изразява своето недоумение от подмяната на историческите и езиковите факти, които са азбучно известни на цялата непредубедена славистика по света, в това число и на руската.

Достатъчно е да се спомене името и делото на световноизвестния руски учен акад. Дмитрий Лихачов, който определя България като „люлката на славянската култура“, като страната, дала „на източните славяни висшия слой на езика“. Световноизвестната руска палеославистка Раля Михайловна Цейтлин, автор на фундаменталния труд „Лексика древнеболгарских рукописей Х - ХІ вв.“, последователно в изследванията си признава българския характер на Кирило-Методиевия език. Списъкът на учени, които споделят тази обективна научна истина, може да бъде многократно удължен. Напомняме и факта, че през 1985 г. по инициатива на БАН и Академията на науките на СССР в София е проведена академична дискусия с участието на известни български и съветски учени, която завършва с официален протокол, в чието заключение се казва:

1. „Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век.
2. Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език.
3. Езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици.“

Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните твърдения, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия, е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина, най-малкото поради факта, че църковнославянският е руска редакция на старобългарския език от ХVII в., а братята Кирил и Методий никога не са стъпвали където и да било по руските земи. Особено странно звучи и твърдението, че светите братя са "реформатори на славянската азбука", когато е световноизвестно, че те са създатели на глаголицата, спасена от българските царе Борис І и Симеон!

На най-светлия български празник изложба на приятелска страна като Русия би трябвало, въздавайки почит към светите братя, да отчете безспорния български принос за световната културна история и ролята на старобългарския език като трети свещен език на Европа.“, завършва позицията на БАН.

От своя страна Руският културно-информационен център в София е премахнал изложбата, но напомня, че тя е била изложена за втори път през 2020 година. Премиерното й показване е било през 2018 година. Изложбата е създадена от Московския държавен обединен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей с името - „Началото на руската писменост“. Тя е била посветена на два празника – Денят на славянската писменост и култура и Деня на руския език.

Изложбата разказва за славянското начало на руската писменост и етапите на просвещението, книжовността в Русия, за братята Кирил и Методий, които са дали азбуката и словото Божие на славяните, чрез своята мисионерска работа. Изложбата показва вековете на просвещение в Русия – XVI – XVIII, уникални книги от този период, учебници и църковни помагала. В изложбата на Руския център е могло да се видят и заветите на Климент Охридски, Йоан Екзарх Български и Константин Преславски.


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Русначетата пак са оревали форумите :))))))))))))))))))))))))))))) Смешни са!!!
130
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И четмо, и писмо, и религия им дадохме, но пак си останаха туземци !
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До :-)

Не ставаш.

Сменяй!
128
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РУСИЯ ИЗТРЕБИ 200000 ТУРАКА С ГАРМАНСКИТЕ И ФРЕНСКИТЕ ИМ ПАШИ И С НЕМСКИТЕ БЕЛГИЙСКИ И АНГЛИЙСКИ ПУШКИ И С НЕМСКИТЕ ИМ ОРЪДИЯ. И ИМА БЪЛГАРИЯ.

ЗАВРЕТЕ СИ АНТИРУСКАТА ПРОПАГАНДА В ...
127
5
 
2
 
! Отговори
:-) преди 1 месец
Гледам немски филми. Гордия немски народ е принуден в сюблимните моменти на немските филми да търпи песни на ... окупаторския им английски език.

Та така ние пък търпим от окупационните сили пренаписване на историята ни, диверсии на отношенията ни с Русия от които страда не руската а българската икономика и така нататък.

Е Л КА Е ПОСВЕТИЛА ЖИВОТА СИ НА ДЕЛОТО ДА НАМРАЗИМ РУСИЯ И ВСЕКИ ДЕН БЪЛВА ЗВМИИ И ГУЩЕРИ ХАХАХАХА
126
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТАЗИ СТАТИЯ Е ЧАСТ ОТ АНТИРУСКАТА ПРОПАГАНДА В БЪЛГАРИЯ ЗА КОЯТО НЯКОЙ ЯВНО ПЛАЩА ПОСТОЯННО И ДОБРЕ... ТЯ СИ СЛУЖИ С ПРЕИНАЧАВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ И КУЛТУРНИ ФАКТИ, ЛЪЖИ И ДЕЗИНФОРМАЦИИ. НЕЙНАТА ЦЕЛ Е ПРИ СЛЕДВАЩАТА ИНВАЗИЯ НА ТУРЦИЯ В БЪЛГАРСКИТЕ ЗИМИ РУСИЯ ДА СЕ ОТВРАТИ ОТ НЕБЛАГОДАРНИЯ НИ НАРОД И ДА НЕ НАСМЕТЕ ТУРСКИТЕ НЕГРАМОТНИ ПЪЛЧИЩА И БЪЛГАРИЯ ДА ПАДНЕ ПОД ТУРСКО РОБСТВО.
125
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
цар Симеон пише че са създали СЛАВЯНСКАТА АЗБУКА А НЕ БЪЛГАРСКАТА.

Както Кирил и Методий не са стъпвали в Русия, те не са стъпвали и в България! Тяхното дело е в Чехия ,Унгария и Словакия сред тамошните западни славяни.

Така че КИРИЛ И МЕТОДИЙ СА НА ВСИЧКИ СЛАВЯНСКИ СТРАНИ И СА СВЕТЦИ И В ЧЕХИЯ.

Гърците пък правилно отбелязват че двамата са византийски поданници и пратеници на византийския император в редица мисии при славяните, хазарите и арабите.
АЛО СОРОС-БАН СПРЕТЕ ДА ПРЕНАПИСВАТЕИСТО
124
5
 
4
 
! Отговори
кунюктурчо преди 1 месец
Каквото и да приказваме кервана си върви. Конюнктура! Когато си удобен си ОК, когато не си аут.
Всъщност кои са К и М? Двама византийци изпълнили заповед на своя император, да приобщят славянските княжества към империята. И ние като русите си ги приписваме, а те са ромеи и точка.
Когато днес лаем по Путин помним ли опита на великия демократ П. Стоянов да въведе латиницата у нас понеже кирилицата била "руска "? Паметта е къса и доста услужливо понятие. Конюнктура!
123
1
 
4
 
! Отговори
истина е преди 1 месец
На върха всеки знае ,че е шайката !! Без нея никой бандит не може да мръдне !!
122
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога ще изгоним останалите рушки шпиони от България?
121
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В крайна сметка , с БАН или без БАН - Българският език , Руският , Френският , а защо не и Немският езици са най - доброто създадено от умната и разумна част от Човечеството за разлика от останалата част , която освен Демокрацията нищо друго не е измислила .
120
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От девет кладенеца вода ще карат, за да си сготвят тезите!
Не необходимо да обичаш руснаците освен ......, но все пак са дали нещо на света по отношение литература, култура или наука! Нация с космоческа техника - факт!
Но буквите са си наши, въпреки че нямаме космическа техника и това което сме дали на света е не по малко като например Бай Ганьо. Коя друга нация освен шотландците или испанците Санчо Панса могат да бъдат по критични към себе си. Проблема е, че на българина другите са му криви!
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В бой кораб на кораб макс миноносец или спомагателен лек крайцер преустроен от търговски
Хич ги няма по море руснаците
118
2
 
5
 
! Отговори
Морски преди 1 месец
Май Два Японски броненосеца 1904 и то на мини на същите мини рашките потапят и два техни
Друго нямат .
А иначе потопени руски са на 30
Ако върнем до платноходите чат пат може и да CE намери още нещо ма до там бая криворък нарот са
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Впрочем русия някога потапяла ли е голям боен кораб ?
Броненосец, Керияр ,Крайцер 1 ранг?
Нейни има бая на дъното ...
116
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименА на Камаз скоросната кутия я правят в Мадара Произвежда се в Казан далеч от криворъки етнически руснаци дето освен бързовара друго не са издялали
Впрочем и той май е Беларуски ...
ИСКАМда ПОПИТАМ на българската каруца къде правят скоростната кутия?етнически туркомангали наричани българите са
115
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До сега единствения Керияр потопен от руснак е Кузнецов с помоща на боряшник и ръждив кран ...Факт
114
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А на Камаз скоросната кутия я правят в Мадара Произвежда се в Казан далеч от криворъки етнически руснаци дето освен бързовара друго не са издялали
Впрочем и той май е Беларуски ...
113
9
 
4
 
! Отговори
До Русия е изостанал преди 1 месец
Да бе, щом за теб критерии са автомобилите! За най-големия пътнически самолет в света - Еърбас 380, колесника, на който се плюхва чудовището, са внася от Русия. Направен е от титан и титанови сплави, а тази технология я няма Германия, Франция, Испания, UK. Правят грамадни титанови листове и ги огъват и заваряват за подводниците си.
Имат хирургически робот, по-бръз и точен от знаменития "Да Винчи". В Пентагона ги втриса от хиперзвуковите им ракети, от мини корабчета, които могат да потопят кериър
112
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната простащина от азиатската безпросветна и безбуквена дупка.