БАН за падналата изложба в Руския център: Четете повече Лихачов

Изложбата е представяла уникални завети на Климент Охридски и Константин Преславски
27 май 2020 16:20,
145
БАН за падналата изложба в Руския център: Четете повече Лихачов
Снимка: БГНЕС

БАН излезе с позиция по случай изложбата, която Руският културно-информационен център бе наредил за празника 24 май. Ето и цялата позиция на Академията:

Още по темата

„По повод изложбата на Руския културно-информационен център в София в навечерието на празника на българската просвета и култура, представяща братята св. св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език" и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия", Българската академия на науките изразява своето недоумение от подмяната на историческите и езиковите факти, които са азбучно известни на цялата непредубедена славистика по света, в това число и на руската.

Достатъчно е да се спомене името и делото на световноизвестния руски учен акад. Дмитрий Лихачов, който определя България като „люлката на славянската култура“, като страната, дала „на източните славяни висшия слой на езика“. Световноизвестната руска палеославистка Раля Михайловна Цейтлин, автор на фундаменталния труд „Лексика древнеболгарских рукописей Х - ХІ вв.“, последователно в изследванията си признава българския характер на Кирило-Методиевия език. Списъкът на учени, които споделят тази обективна научна истина, може да бъде многократно удължен. Напомняме и факта, че през 1985 г. по инициатива на БАН и Академията на науките на СССР в София е проведена академична дискусия с участието на известни български и съветски учени, която завършва с официален протокол, в чието заключение се казва:

1. „Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век.
2. Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език.
3. Езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици.“

Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните твърдения, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия, е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина, най-малкото поради факта, че църковнославянският е руска редакция на старобългарския език от ХVII в., а братята Кирил и Методий никога не са стъпвали където и да било по руските земи. Особено странно звучи и твърдението, че светите братя са "реформатори на славянската азбука", когато е световноизвестно, че те са създатели на глаголицата, спасена от българските царе Борис І и Симеон!

На най-светлия български празник изложба на приятелска страна като Русия би трябвало, въздавайки почит към светите братя, да отчете безспорния български принос за световната културна история и ролята на старобългарския език като трети свещен език на Европа.“, завършва позицията на БАН.

От своя страна Руският културно-информационен център в София е премахнал изложбата, но напомня, че тя е била изложена за втори път през 2020 година. Премиерното й показване е било през 2018 година. Изложбата е създадена от Московския държавен обединен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей с името - „Началото на руската писменост“. Тя е била посветена на два празника – Денят на славянската писменост и култура и Деня на руския език.

Изложбата разказва за славянското начало на руската писменост и етапите на просвещението, книжовността в Русия, за братята Кирил и Методий, които са дали азбуката и словото Божие на славяните, чрез своята мисионерска работа. Изложбата показва вековете на просвещение в Русия – XVI – XVIII, уникални книги от този период, учебници и църковни помагала. В изложбата на Руския център е могло да се видят и заветите на Климент Охридски, Йоан Екзарх Български и Константин Преславски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
1
 
! Отговори
Солунските братя преди 3 години
Са Гърци,явно, е че са имали интерес за Кирилицата. Всичко е политика, който не може да си отстоява интересите ще бъде пренебрегнат... Нали сме толупи..
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До вервайте ВЯРВАМ !
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен" Артилерист на български е топчия. "освен камъци и бухалки ....
34
2
 
6
 
! Отговори
вервайте преди 3 години
Скоро се построи най-голямата църква на земята в Маскве там Христос е заменен с Путин и Сталин та руската азбука е корегирана от двама братя от Солун в македония..
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Историческата реалност е съвсем различна от учебникарската история.Между другото, славяните са били твърде битови като развитие и са нямали никакъв потенциал да имат книги със съдържание каквито са имали гърци, перси, араби... Само за пример: Няма славянски език със собствена дума за благодарност. Точно преводът на свещените книги е поводът светите братя да изнамерят редица думи, сред които и "благодаря".
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Сладур,топчия не е българска думичка. Турска нали
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сладур, топкаджия е този, дето си играе с топките. Артилерист на български е топчия.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПървите християни са от Сирия
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирил и Методий посещават следните места с мисии,където живеят славяни- - Кутмичевица(днешна Македония) и Куберовите българи,самия Кирил е по произход от тях- Русия-Великоморавия(днешна Чехословакия)- България,идват учениците на Кирил и Методий
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен арменецАрмения е пъвата християнска държава в света. Последвана от Грузия.
27
5
 
6
 
! Отговори
време опасно преди 3 години
Комунизма наследника на национал социализма продължава да нанася щети на цялото човечество и продължава да вирее политически в България.
26
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте се излагали с тези глупости,умишлени сблъсъци между славянските народи,които са от един общ корен,роднини сме помежду си,езиците ни са близки,не одобравям лаенето и влизането в конфликт срещу която и да е славянска държава!Това е дебилизъм!Ще плюете ли по брат си и сестра си?Излагате се!
25
8
 
12
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Не мога да разбера,защо това сборище на русофили-българофоби ''Руски културно-информационен център'' все още не е закрит!Докога ще им се разрешава да промиват мозъците на младите хора в България?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Руснак Пушкин е войник от артилерия. (Топкаджия на български)
23
8
 
3
 
! Отговори
реалността преди 3 години
До Илия Бешков *** чаршаф килим тенджери тиган кана чекмедже хавлия-елементарни думи за хигиена и мебел.няма на български език.има само ц ъ рвули. мълкни чудак
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РуснакА "Слово о полку Игорове" знаеш ли бе, ***? Не знаел кой бил Лихачев. Ти сигурно и Пушкин не знаеш кой е.
21
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трети свещен език в Европа?А дали е така?Всички помним от училище за църковните борби през възраждането. И до възраждането гръцкият език е бил доминиращ в богослуженията.Самата кирилица е предателство спрямо кирило-методиевата азбука и тяхното дело, тя е точно гърчеене. Не е България тази територия, която най-дълго е съхранила глаголицата.Самостоятелна писменост, включително и най-вече християнска ,доста по-рано от славяните са създали и наложили арменците....
20
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Българин"Хубаво е всички тези факти да ги преведете на блядостански език и да изпратите по едно копие до губернатор Макаров, руската ДУМА, до джуджето Хаяско и всички по значими инстанции на колхозниците!"И така като са тръгнали да изпращат, да пратят и на пРецедента, че нещо не се е изказвал по тематиката, а гледам че му се иска да говори!
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се нарича електронната платформа на БАН?
18
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защото от БАН мълчаха с десетилетия, когато старобългарския се пишеше старославянски или църковнославянски, та затова и москалите така изнагляха