8000 деца остават без детска градина в София

Родители излязоха на протест, искат спешно да се строят нови градини
1 юни 2020 14:25,
18

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протест на родители пред Столична община. Защо 8 000 деца остават извън детските градини след първото класиране?
Още по темата

"Тук сме, за да протестираме за нашите деца. Искаме при ускорен график да се започне изграждане на детски градини и равен достъп до образование. На много от детските градини се прави ремонт и допълнителни сгради, а те се броят за нови детски градини", каза за "България сутрин" организаторът на протеста за места в детските градини Ивайло Спасов.

"От есента влиза критерий за уседналост, трябва да се запишем преди да забременеем. Дори ако искаме частна детска градина, трябва да капарираме сега", сподели майка, която бе сред протестиращите.

Друга майка добави пред репортер на Bulgaria ON AIR, че над 300 деца са кандидатствали за 55 места, а нейното дете е останало некласирано за детска градина.

"Сериозно да се наблегне на строителството и да има равен достъп до всички", поиска тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Пена преди 3 години
До antrazitНаучете правописа!
15
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 3 години
Е,какво искате,казаха го- на ДЕН по 60 човека се заселват в София!! Жителство! Това е истината!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2050 София ще стане 3,5 милиона. Ами тогава!?
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези миекащите от репортажа какво са очаквали като са се домъкнали в София? София е град за 600-700 000 души, не за 2 млн. Не ме интересува, да се оправят. Това с адреса е добра идея, даже няма да е зле да се увеличат малко годините.
12
0
 
6
 
! Отговори
antrazit преди 3 години
Така е като се стой безразборно и никой не мисли тези деца къде ще ходят на градина, на училище , къде ще се паркира къде ще се лекуват.
11
3
 
10
 
! Отговори
4efo преди 3 години
Брутално прости парчета сте повечето. Тук не става дума за селяни и граждани и аз не харесвам селяните. Става въпрос за това, че не се строят нови детски градини, че не се осигуряват нормални условия за живот и образование на децата. Долу някакъв *** плюе хората, че нямали 500 евро за частни градини. Дано не ти се наложи да оцеляваш с 500 лева на месец!
10
4
 
11
 
! Отговори
Ния преди 3 години
Да си седят по селата, там има предостатъчно място.Като си дошъл в големия град да се бориш с живота, трябва да си наясно, че ще си търпиш несгодите да си първо поколение тук, такова чудо няма как да стане - хем да си новодошъл, пък хем всичко да ти е наред. Няма кой да им гледал децата, ми как ще има като мама и тати са в провинцията,изплащат апартамент или са под наем и нямали пари за частна градина...ми да се оправят, това е животът и никога няма да е равен за всички.
9
5
 
7
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
ПРОВИНЦИАЛА - ВЪН !
8
2
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
значииииии... след като няма критерий за уседналост ще си правите сметката. Като си грабнете котилото от на ****ка си трънището ще мислите, кой да ви го гледа. А не да си изокате котилото посредата на столицата и ми ревете, че никой не иска ви го гледа. Ми никой не е длъжен, ***. ЧАСТНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ - БОЛ !
7
6
 
16
 
! Отговори
таксиметаржия преди 3 години
те тия п'ачи искат да идват от прованса, да забременяват в София и някой друг да им гледа децата, докато са на козметик и кафе. Не става така! Плащайте данъци в София поне 5 години и тогава имайте претенции! Обратно откъдето сте дошли!
6
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лош критерия за уседналост, нека с това да върви и плащане на данъци към конкретните общини, защото с какво да сестроят тези детски градини, пък и е нормално след, като си живял някъде 20 години детето да има предимство пред новодошлите. Не може да дойдеш от някъде си, един лев да не си внесъл в общината и да мрънкаш, че за детето ти нямало място.
5
10
 
9
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
да си стоят в село тези родители и да пасат овце. защо идват в софия.? да метат улиците?
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чаровно е да раждаш още роби.
3
2
 
9
 
! Отговори
Arbeit macht frei преди 3 години
Да де, обаче Инспектиращия строй пътища/със съмнително качество/ понеже от там капе яко пара.
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква, каква драма...
1
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да идвате от прованса да ми бачкате из складовете за 2000лв. и места ще има. А да не говорим, че в добрите компании отдавна работодателите ни плащат по 500е месечно за частни градини.