Днес обявяват приетите в първи клас в София, родители на протест

Записванията са от 2 до 5 юни
1 юни 2020 08:41, Ния Христова
37
Днес обявяват приетите в първи клас в София, родители на протест
Снимка: БГНЕС
Днес, в 17:00 часа, ще бъдат обявени приетите в първи клас ученици на първо класиране в училищата в София. На интернет страниците на учебните заведения, трябва да бъдат публикувани списъците с класираните деца, предаде БНР. 
 
Междувременно в София родители се организират за протест пред сградата на Столичната община. Причина за недоволството е последното класиране за детски градини и ясли, при което близо 8000 деца не са приети. 
 
Родителите спонтанно организираха протеста в социалните мрежа. 
 
Исканията на родителите включват да бъдат изплащани парични компенсации под формата на ваучери в размера на издръжката на прието в градина дете. 
 
По този начин децата им ще бъдат подпомогнати да посещават алтернативни детски заведения, обясни един от организаторите на протеста Симона Григорова, и обобщи:
 
"Спешно строителство при пълна прозрачност и поставяне на крайни срокове, като част от тази пълна прозрачност искаме да има граждански контрол, така че наистина да е прозрачно, а не както е в момента, хората, които кандидатстват, реално да нямат представа какво точно се изгражда в момента. Докато се изградят тези градини, да се компенсират всички неприети деца."
 
Родителите ще се съберат в 9:00 часа пред сградата на Столичната община. 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Георги Г. преди 3 години
Тъй то, София, града с най - голям бюджет, доходи и данъци на глава на населението. Тротоарите разбити, асвалта или го няма, или е на брутални кръпки, или ... разводнен. Места за децата по яслите и градините няма, кварталите се презастрояват без план, но пък народа избира Фандъка за 3 - ти път и после им били виновни хората от провинцията... Ми то не е луд този, който яде баницата....
13
0
 
3
 
! Отговори
Шмекер преди 3 години
Родители, този проблем не е от вчера и умишлено НЕ СЕ разрешава! Родител съм на две деца ...Каката е набор 2007 ,порасна ,но...Когато навремето кандидатствахме според критериите на системата за прием така и не се класирахме ...Пробвахме всичко...не стана ... Сега е същият проблем..Нарочно не се решава за да може да се пускат децата на частни градини ,който са собственост на кой ?!... Отделно София е пренаселена ,а критериите не са обективни и никой не ги гледа ...Дадохме пари за една нова кола..
12
1
 
3
 
! Отговори
Марчо преди 3 години
В Изток и Лозенец са най хубавите градини. Щерката решихме да я пишем в Изток. Веднага я взеха. Не знам що не ги звмат децата на живущите в района, ам сигорно нещо са объркали с докоментите
11
9
 
2
 
! Отговори
Шенол преди 3 години
До 10И като идваме от провинцията кво?Оправяме се по - добре значи. Кат си потомствен значи има баби и дядовци тук. Пращай детето на бабите. Градина не ти трябва
10
1
 
13
 
! Отговори
@! преди 3 години
Нали критерият е местоживеене. Как така потомствени софиянци, живеещи от рождение на един и същи адрес, живеещи в наследствен апартамент, не могат да запишат децата си в близките градини?
9
0
 
19
 
! Отговори
фактите преди 3 години
При записване в детска градина предимството трябва да е за деца на софиянци. В момента софиянци не можем да си запишем децата в кварталните градини, но селяните без проблеми успяват. В градина в жк Изток почти всички деца са с родители от провинцията, и не живеят в квартала-идват от Младост1 Дружба. Хората от съседните блокове, които живеем от 1-2 поколения в района не можем да запишем децата си в кварталната градина.
8
7
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Бецален сега за часна а градина ве ей, кат много знайш. Ний " мейкащите" се уредихме и синковеца е в Лозенец на даржавна градина. Вий немякащите софиянци сте много оправни ве ей
7
5
 
1
 
! Отговори
Мимето брокер преди 3 години
Нас сас малката ни взеха на първо класиране в близката градина. Пари не сме давали. Малката е родена с късмет, това е. От 60 чакащи за 5 места ни взеха нас. Благодарим на бок.
6
9
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Те софиянци имат пари за частни градини. Наследили апартаменти от покойни родители и сабират пари от наеми. Не са им проблем едни 1000 лв на месец за градина. Аз кат съм са изместил от Тутракан, ипотека плащам ми е непосилно да отделя за часна градина. Трябва да е подоходен критериия
5
1
 
14
 
! Отговори
кокиче преди 3 години
Всъщност в страната детски градини има предостатъчно. Нека всеки си отиде там откъдето е дошъл и ще има място за детето му.
4
3
 
3
 
! Отговори
Верка преди 3 години
Ами така е, няма места за сички в градината. Едвам на приеха. То дет са вика и с пари трудно не мой намери на кого да платиш. Братовчетката броиха 3000 лв на една лелка. Ний расчитахме на песни класиране и на зеха бес пари. Други пък приятелки за по 1000 лв искараха медицински на децата че имат заболявания и ги зеха одма.
3
3
 
17
 
! Отговори
селения до шия преди 3 години
Как така селяните пак успяха да си запишат децата в София, а ние кореняците -софияни не.
2
2
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Пак децата са прецакани !!!Как може в тази "държава" за всичко да има време и пари и всичко за властимащите да се върши веднага. но за Българските деца - "кучета ги яли"Тиквандия, сър ...
1
9
 
16
 
! Отговори
dwdsas преди 3 години
на всички се ля ни децата станаха аутисти, увредени и не знам какви още, останалите се ля ни бутнаха по някоя хилядарка тук-там и сега за софийските деца пак не остана място