До 2050 г. София - компактен, многообразен и адаптивен град

"Визия за София е в основата на промяната на общия устройствен план
204
До 2050 г. София -  компактен, многообразен и адаптивен град
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2050 г. София да е компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. Това предвижда планът „Визия за София“, който ще бъде в основата на промяната на общия устройствен план.

Още по темата

„Преди повече от три години възложих на главния архитект на София да организира подготовката на визията, която да бъде в основата на промяната на общия устройствен план. Този документ има много важна задача. С неговото приемане ще започнем работа по заданието за промяна в общия устройствен план, за да можем да гарантираме законово постигането на всички наши искания, които сега се затрудняваме да постигнем, заради съществуващия устройствен план“, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.
 
Стратегическият документ съдържа общо 24 дългосрочни цели за развитието на общината.

„Визия за София“ обхваща 230 ключови стъпки и 385 конкретни мерки за постигане на целите, разпределени във времето от 2020 до 2050 година.

„Смея да твърдя, че голяма част от проектите, които днес реализираме са подчинени на целите във визията. Но разбира се, много по-сериозно би било ако получим обединение не само на гражданите, но и на всички политически сили в Столичен общински съвет, за да може градът да има много ясен план за следващите години, който надхвърля всякакви мандати“, каза още Фандъкова.

За създаването на "Визия за София" през последните две години са проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които са се включили над 10 000 организации и експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
9
 
! Отговори
Градска херменевтика преди 3 години
Компактен означава, че ще изгонят всички несофиянци, а самите софиянци ще бъдат притеснявани отвсякъде.Многообразен означава, че ще има много и различни етноси и ***.Адаптивен - ще трябва да си слагаме бързо противогаза, като навлизаме в широкия център.
158
0
 
5
 
! Отговори
levon преди 3 години
Ако коментарите имаха някакво значение в българоговорящите турски псевдо вестници,просто нямаше да ги пускат.Или накратко :"Всичко винаги е наред ,а вие работниците отивайте на работа".
157
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Дидоне е отнесена от вихъра!..Просто си е типична гербоактивистка,нищо повече!
156
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Като ще правите чудеса, нека да стана тогава на 22 години...
155
0
 
10
 
! Отговори
cvxzcvx преди 3 години
Абе хора сега минах по Симеоновско към студенстки град и е направо тунела на смъртта. Какви визии ми говорите. Нали вие го сътворихте.
154
0
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
обаче ето ви нещо весело,което не го казвам аз:-"Компактен:1. Който е сбит, плътен. Компактна маса. Компактна материя.2. Който се състои от гъсто събрани хора. Компактна група.3. Който е плътен и заема малко място."Хареса ли ви?..Кое по-точно?..да не започвам с "адаптивен".............изобщо,гробарски дивотии..
153
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не знам каква "визия" имат въпросните,но ако не са заложили в основата РАЗТОВАРВАНЕТО на "столицата" ,то това селище,което и сега е мръсно,неугледно,задръстено и пренаселено,след само десетина-петнадесет години ще се превърне в гето.Но,това явно не интересува гербаджийската даскалица и придворните й послушковци.Ще смучат докато могат,а .."След тях-потоп"..
152
0
 
9
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Паради на содомията ще има ли?
151
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворен център, заобиколен от гета. Движение само с противогази. В метрото дебнат банди.
150
2
 
11
 
! Отговори
Дай Боже! преди 3 години
Ако се казва София дотогава, в което като историк - силно се съмнявам.
149
3
 
15
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Надявам се да успеем да разкараме тая шайка, "управляваща" нещастната ни Столица вече 15 години, много преди 2050 г.И да видим поне главатарите й в СЦЗ.Само от нас зависи.
148
2
 
5
 
! Отговори
гербедян преди 3 години
eeee защо е това бързане сега?? бързата работа - срам за гербера
147
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе мрънкало некадърно,Оправи тротоарите ако не друго че вече няма къде да стъпим,Обърни малко Фнимание и на северна София че всичко е леш и то ГЛАВНИ БУЛЕВАРДИ които са връзка с магистрали посока север-запад и север-югозапад!!Първа Българска Армия пак за догодина,Рожен,Илиенско шосе,леш,леш,леш!!Дрънка ми за след 30 години пууу да ти......
146
3
 
14
 
! Отговори
Могучий член преди 3 години
През 2050 България ще се казва София - а границите и ще са в рамките на софийското поле.
145
11
 
17
 
! Отговори
ЖИТЕЛСТВО! преди 3 години
Най-важното е-ВРЪЩАНЕ НА ЖИТЕЕЛСТВОТО.Всеки натрапник дошъл след 1989г в родния ми град да бъде извозен до родното място!
144
1
 
18
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
Како Данке,хората искат да живеят тук и сега като бели хора. Както винаги,ти си отнесена от вихъра.Осем хиляди деца в столицата,са без обещаните от теб детски градини.Хилиш се,все едно,че всичко в работата ти е ОК!
143
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София можеше да бъде един красив и привлекателен град,ако се управляваше от Софиянец,който знае как да направи града ни европейски,а не провинциалния вид който радва пишман кметицата.
142
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да,де,ама той тоя дето ще строи, винаги иска най-високо и най-големо,за да вземе максимум пари като го продаде.Ама тук е ролята на държавата да сложи крути ограничения.И да се спазват.Да се строи ниско,качествено и красиво.Земята била на дядо му-голям праз,ще строи така че да не влошава живота на околните,и общия изглед на квартала
141
1
 
17
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
До 2050 год. я камилата я камиларя,а най вероятно и двамата да ги няма....Още сега София изнемогва от огромни задръствания а към 2050 год. как ще изглежда? Ами ***? Също още сега на София са и нужни поне две пречиствателни станции за урината и фекалиите....Виждам че никой от нашите специалисти не се кахъри за тези необходимости.
140
1
 
2
 
! Отговори
София расте преди 3 години
А до 2150 г. ще е на първо място.