До 2050 г. София - компактен, многообразен и адаптивен град

"Визия за София е в основата на промяната на общия устройствен план
204
До 2050 г. София -  компактен, многообразен и адаптивен град
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2050 г. София да е компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. Това предвижда планът „Визия за София“, който ще бъде в основата на промяната на общия устройствен план.

Още по темата

„Преди повече от три години възложих на главния архитект на София да организира подготовката на визията, която да бъде в основата на промяната на общия устройствен план. Този документ има много важна задача. С неговото приемане ще започнем работа по заданието за промяна в общия устройствен план, за да можем да гарантираме законово постигането на всички наши искания, които сега се затрудняваме да постигнем, заради съществуващия устройствен план“, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.
 
Стратегическият документ съдържа общо 24 дългосрочни цели за развитието на общината.

„Визия за София“ обхваща 230 ключови стъпки и 385 конкретни мерки за постигане на целите, разпределени във времето от 2020 до 2050 година.

„Смея да твърдя, че голяма част от проектите, които днес реализираме са подчинени на целите във визията. Но разбира се, много по-сериозно би било ако получим обединение не само на гражданите, но и на всички политически сили в Столичен общински съвет, за да може градът да има много ясен план за следващите години, който надхвърля всякакви мандати“, каза още Фандъкова.

За създаването на "Визия за София" през последните две години са проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които са се включили над 10 000 организации и експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
4
 
! Отговори
f преди 3 години
прости из-роди са тия дето ми цъкат минуси
118
1
 
6
 
! Отговори
f преди 3 години
Уважаеми дами и господа, тиквата строила електрически централи и плащаме пари като луди за ток, за да може военните и полицията да отвличат и натопяват по психиатриите и затворите хората от домовете им, да има невидими подслушвателни устройства навсякъде, които за нищо не стават и най-редовно се манипулират и натопяват хората в престъпления, кой го плаща тоя целия ток, и по улиците да има холивудски измами на ток?
117
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2050 г. има бая време да направите мнооого пачки. Стрижете ниско матряла,другари....
116
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че от време на време валва дъждец и ти чисти града, иначе до сега да сме се издушили в тая ***.Иначе таксички събирате за всевъзможни глупости, да не говорим за глобите дето ръсите.
115
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към момента България официално е 6,953 милиона население, но близо два милиона завинаги избягаха от България и демокрацията на СДС и ГЕРБ. С други думи сега в България реално живеят около 5 милиона, от които около 800 хиляди живеят в София. През 2050 на територията на днешна България вероятно ще живеят около 4 милиона, от които около 650 хиляди в София. Етническият състав на населението ще е коренно променен, примерно 700 хиляди българи, 1 милион турци и 2,3 милиона други етноси.
114
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото разбирам ще се презастрои всяко възможно място 20-30 етажни сгради ("компактен град") и ще се правят редовно просташки събития в центъра ("многообразен град"). Разрастването на сини, зелени и пембени зони ще се води за "адаптивен град".Тази кметица вече си надживя капацитета - освен да сади цветя, за друго не я бива. Справка - липсващите от поне 10 години 6000 места в детските градини или път няколкомесечните ремонти на общинската т-фикация всяка година.
113
0
 
8
 
! Отговори
рускиня преди 3 години
Нагла Фъндъкова. Поне 1 път на година измий целия град. Градът прилича на *** гето - сгради от всички хорми, зветове и материали . Построени по най причудлив начин. Нищо не е подредено, нищо не е почистено. Смятам че леки жени на околовръстно е по почтени от тази кметица . Там поне не се крият че са продажни
112
1
 
18
 
! Отговори
до 2050-та преди 3 години
До 2050-та вече ще имаме над 2 милиона *** и още 500 000 изнесли се в чужбина. Тук ще остане все по-упадъчна чалга култура и само най-простите хора ще правят деца. София ще е 3.5-милионен град не заради растеж, а заради преселение на хора от други региони. Пенсионна система няма да има. Ще започнат масови проблеми с ВиК инфраструктурата и вероятно ще стане като Перник, но в по-голям мащаб. Панелките ще почнат да се рушат безвъзвратно и държавата ще капитулира. Звездите ми го говорят...
111
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поглеждам на Фандъкова кото на старица,която въобще не я трогва нищо.Безчуствена и алчна,най- вече дразнещас всичко ,и с това ,че има як гръб.Нямавизия.Това е опиума,като "демокрация".Ако има визия,дето се каза тук преди,ще секнат комисионните от разрешител-ните.Колите ще са в пъти повече в центъра. Ако това е компактност. За нещо питат ли хората?
110
0
 
18
 
! Отговори
KK преди 3 години
Те не могат още 5м2 асфалт да сложат без да се наложи ремонт след няколко месеца, пък тръгнали планове за преустойсто да правят. Само да ви напомня, че годината е 2020 и все още София е пълна с каруци а между панелките се разхождат крави и кокошки.
109
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата ул,,Чумерна'' в центъра беше от къщи с дворове.Сега от ,,Росица'' до ,,Искър'' всичко е бетонна плътна стена от нови блокове,изградени в последната година.С голяма височина,със сигурност незаконна.На 100 метра от Строително министерство.Всичко това е направено с активното съдействие и на министерството,и на тия на снимката.Ето това им е визията за София
108
2
 
8
 
! Отговори
www преди 3 години
Разрешението за строеж на 1 кв.м. беше 14 лв. (не знам дали е променено). При цена на имотите 1000 евро. Т.е. държавата подарява купища пари на строителите вместо да увеличи собствените приходи чрез цената на разрешителното. Дори 140 лв/кв да го направят няма да се увеличи цената на имота за купувачите. Строителите ще трябва да преглътнат цената, поне по-голямата част. Естествено вместо да качат цената просто строителите се отчитат с разликата... някъде
107
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да мирнат докато не застроят улиците плътно с високи сгради.И тогава София вече няма да прилича на нищо.Защото всеки сантиметър застроен за тях е евро в сметките.Измамници и крадци ни управляват,затова се застроява така беззаконно
106
3
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
Най-добре преварената вода в стаята да е затворена в шише с капачка, за да не я мърсят от въздуха със секретните си технологии, идеята на преваряването е най-вече водата да се пречисти, за да може да антимагнити добре!
105
0
 
15
 
! Отговори
www преди 3 години
Разходете се в Кръстова вада. Цяло ж.к. без канализация е построено и продължава да се строи. При подходящо време ще усетите и миризмата. Това е нов квартал и абсолютно цялата отговорност е на онези от снимката. Само пресметнете колко пари са взети от данъци при продажбата на тези имоти и от разрешения за строеж. Т.е. пари за инфраструктура ИМА но къде изчезват е много интересно.
104
4
 
4
 
! Отговори
f преди 3 години
Имайте си вкъщи едно легенче или тенджера, с веднъж преварявана за дълго време вода, може и изстинала, веднъж пречистена водата, трудно се мърси, но пак малко да, отвреме навреме сменяйте водата отново с преварена, това е за защита, водата антимагнити! С такава вода мийте колите, да се защитите от чужд контрол чрез електрониките по колата, да не стават катастрофи, и радиовълните помагат в колата малко,и на Цариградско ставали катастрофи, и на кръстовищата.
103
0
 
18
 
! Отговори
www преди 3 години
Дрън-дрън. София вече е почти съсипана. При това с активното участие на тези от снимката. Вече повече от 10 години управляват София и резултатите са жилищни комплекси в полите на Витоша, сгради несъобразени с възможностите на инфраструктурата, инфраструктура правена за да се вземат едни пари и т.н. и т.н. Ако някой каже, че София е по-хубава от преди 30 години... Така е... Въпросът е какво НЕ е направено а това което е направено КАК е направено.
102
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата статия е бла-бла-бла.Искам да знам кой разрешава строежи по малките софийски улички на 10 етажни мастодонти?Идете на ъгъла на ,,Росица'' и ,,Чумерна'' в центъра,близко до СМГ и ще видите нов блок на 10 етажа!!В район където са къщи с дворове,и кооперации максимум на 5 етажа.Толкова висока сграда няма и на близкия бул.Левски.Който е разрешил това е взел много пари,хайде Прокуратурата да се задейства,а не да ни лъжат с празни ,,Визии за София'' в която въздух няма да остане,а само бетон
101
0
 
7
 
! Отговори
NIK преди 3 години
До 2050 има мнооого време. Важно е сега. Може всичко да се случи до и 50-та. Така ако се мисли и до 2300 година няма да се оправят нещата.
100
3
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
Наистина компактна София и България! Натопили хората по затворите и психиатриите, и хора в градовете не останали, София в момента барабар със Студентския град, колко жители е? 50 хиляди? Тиквата виновна! И по пътищата изпотрепали хората! С ИЕмПита под колите или под предния капак! И нелегалният холивуд много убийства е извършил насред майка България, военните да си подават оставката, уволнете ги!