Наематели в моловете искат по-ниски наеми и по-кратко работно време

Много от тях отчитат спад на оборотите с 25-30%
Обновена: 3 юни 2020 19:56 | 3 юни 2020 19:10, Ния Христова
16
Наематели в моловете искат по-ниски наеми и по-кратко работно време
Снимка: БГНЕС
Напрежението сред търговците в моловете расте и те са готови да излязат на протест. Те настояват за по-ниски цени на наемите и намалено работно време. Търговските обекти отвориха преди две седмици, но търговците все още отчитат малко клиенти и много натрупани загуби.
 
"Клиентите са много по-малко от преди. Това не е неочаквано поради ред причини. Заради това, че много от хората предпочитат да не излизат от вкъщи, въпреки че падна забраната. Заради това, че е некомфортно да се пазарува на два метра един от друг. Некомфортно е да избираш стока и да ти дишат в гърба. Борбата на търговците е да оцелеят, не да излязат "на зелено", каза Мариан Колев от Българската ритейл асоциация в ефира на Нова ТВ. 
 
По думите на Колев по времето, през което имаше забрана за работа на търговски обекти и молове, е задължително освобождаването от месечен наем. От Асоциацията настояват и за фиксиране на неустойките при разваляне на договор за такъв. "Много от наемодателите са предвидили неустойки в размер на дължимите суми до крайния срок на договора. Понякога става въпрос за 5-7 години", уточни Колев.
 
Собствениците на магазини искат и работното време да бъде намалено и да затварят в 20, вместо в 22 часа. Мариан Колев обясни, че това ще намали разходите им за осигуряване на работна сила и ще осигури повече време за дезинфекция.
 
Емануил Гинев е управител на търговски обект и обясни, че клиентите рядко пазаруват след 20 часа. По думите му в последните две седмици се отчита 25-30% спад на печалбите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Суперантиздравословно е да се виси прав девет часа зад щанда.Всички магазини за храни са с раб вр до 22.00. В името на печалбата за метка на здравето.С такъе о става с чографик какео става с с човешкия организъм? С колко се съкращава човешкият живот? Грижата на социалните и здравни институции къде е?В коя епоха сме?
11
0
 
7
 
! Отговори
Хората пестят преди 3 години
Не им се дават излишни пари за парцали и заведения. Няма да ходя по заведения това лято. Няма и да пазарувам парцали. Спестявам за по-големи и смислени неща.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10,Държавата им забрани да работят, а след това се усеща влияние от мерките на същата тази държава. Нормално е да искат от нея да оправи бакиите, защото не са ги създали те, а са жертви като теб и мен. Затова и масово другаде се дадоха и дават още пари на всички, а не само на определени хора като заем. У нас и помощите за фирми са с условие да си нямал налични средства или при печалба на края на годината да ги върнеш, т.е. нищо не се дава.Нямам нищо общо с търговията. Просто ми е криво как е.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4, Бъркаш аутлет с текуща колекция. В аутлета е нормално цената да е поне наполовина, защото е стока отпреди поне 2-3 години. И тук, и в Германия нова колекция тениска Hugo Boss е ок. 100-150 евро. При договор за представителство цените са еднакви навсякъде и само в намаленията може да има разлики.Армани трудно се намира за 10-20 евро. По-скоро 50-100, та до 200 в аутлет спрямо това от коя от колекциите им е. Lagerfeld може да има по-евтино.Ако цената ти е висока, това не прави продавача лош
8
0
 
7
 
! Отговори
цхфгй преди 3 години
кви протести бе , тия молове да не са държавни ? да си се разбират със собствениците !
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като излязат на протест какво ще се промени? Същото като протестите на таксиджийте. Клиенти няма.
6
0
 
17
 
! Отговори
Азбре преди 3 години
Само не разбрах докато лапахте яко няма проблем .....Сега за един месец затвориха и немогат един наем да платят. А цените между другото ще намалите ли ?
5
0
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Каква държава да се намеси? Годината е 2020, а не 1989.
4
1
 
8
 
! Отговори
Моше преди 3 години
А един голем резан семитски не щат ли??Кат не им изнася в наште молове-да се махат!!
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От аутлетите в холандия, белгия или германия си пазарим средно скъпи марки като guess armani karl lagerfeld и т.н ,за дестина -двайсет евро блузки и тениски а в мола ми искат за същата блузка 120 лвЕ нормално да нямат работаХората пътуват навън виждат реални цениВярно, че наемите им са скъпи и трябва да завишават цените, но хората вече нямат пари както предиИ ги е страх от второ затваряне, всеки си ги кътка
2
2
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
В Германия дори приеха закон за намаляване и неплащане на наемите за времето на извънредното положение дори на физически лица. Редно е и тук да се предприемат подобни мерки поне да търговските площи по време на пандемията.
1
4
 
14
 
! Отговори
Е преди 3 години
Нещо друго не искат ли? Свикнали на големи печалби сега мрънкат