София плаща десетки хиляди на пострадали заради потрошените тротоари

Обезщетенията са за лечение и неимуществени вреди
Обновена: 4 юни 2020 07:03 | 4 юни 2020 07:00, Камелия Цветанова
38
София плаща десетки хиляди на пострадали заради потрошените тротоари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

София е осъдена по редица дела да плати десетки левове обезщетения на хора, пострадали заради безобразните столични тротоари. Това се вижда от онлайн регистъра на съдебните решения.

Така например общината трябва да плати 30 хил. лв. неимуществени вреди заедно с лихвите, 5616 лв. за лечение и около 3000 лв. за разноски по делото на Е.Й.М., която се спънала на повдигната тротоарна плоча на бул. "Христо Ботев", пише в. "Сега".

Инцидентът станат през февруари 2019 г. Жената вървяла по тротоара в района на площад "Македония", когато кракът ѝ хлътнал в подвижна плочка, тя паднала и си счупила дясната раменна кост, разказва съдебното решение. След удара Е.М. е била в шок, плачела, носът й кървял.

Близките на жената я завели в "Пирогов". Там било установено, че главата на раменната й става е раздробена и трябва да се подмени с изкуствена. Жената били оперирана. Възстановяването й продължило около 8 месеца, като половината от тях тя имала нужда от постоянна помощ за всекидневните си дейности, включително и за тоалет. Лекарите прогнозират, че движението на ръката на Е.М. никога няма да бъде възстановено напълно.

Служител в копирния център, пред който става инцидента, свидетелства, че плочките на тротоара пред магазина са криви и издадени нагоре и често се случвало пешеходците да се спънат и паднат. През януари 2019 г. същият свидетел сигнализирал Инспектората на общината за тови проблем. В сигнала си той описва как един пешеходците оставил локва кръв след себе си. От инспектората обаче не реагирали.

Е.М. е пенсионирана учителка, която всеки ден ходи да помага с грижите за внучето си, което страда от детска церебрална парализа.

Общината оспорва, че жената е счупила ръката си заради плочките. Съдия Евгени Георгиев отговоря в решението: "Не е правдоподобно 72-годишна бивша учителка да е счупила главата на раменната си кост и да е изкълчила раменна си става, а след това, докато се е стичала кръв от разбития й нос и изпитвайки много силни болки, тя да се е преместила от мястото, където е получила уврежданията, на тротоара пред копирния център. Напълно правдоподобно за София обаче, е тя да се е спънала пред копирния център в повдигната тротоарна плоча". Съдията допълва, че това се подкрепя и от доказателствата по делото.

Съдът обяснява, че общината е допуснала да има повдигнати плочки, на които да се спъват пешеходците. Според съдията справедливото обезщетение за болките и страданията на жената е 45 хил. лв. Тя обаче търси само 30 хил. лв. и толкова са й присъдени.

По друго дело София е осъдена да плати 35 хил. лв. за неимуществени вреди и 2099 лв. имуществени вреди на Ц.Б.М., която през юли 2017 г. е паднала в дупка на централната столична улица "Георг Вашингтон". За сметка на общината и по това дело остават разноските - над 4500 лв.

Съдия Екатерина Стоева прима за установено, че 62-годишната жена вървяла по тротоара, когато кракът й пропаднал в дупка, образувана от счупени плочи, разкрити тухли и стърчащ асфалт. Тя загубила равновесие и паднала. Ударила главата и лявата си ръка. Наложило се да бъде оперирана, поставили й метална плака и 7 винта. Те ще бъдат извадени с нова операция. Експретизата, както и показанията на свидетелите сочат, че настилката на този участък от тротоара е смесена от тухли и асфалт, но с нарушена цялост и силно компрометирана. На места лисва асфалтово покритие и са се образували дълбоки дупки, изпълнени с тухли, които не са плътно наредени.

Общините са длъжни да поддържат улиците, тротоарите, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, пише в решението си съдът. И констатира, че и по време на делото същият тротоар е все така в насипно състояние.

"Лекс" наскоро разказа и за друго дело по Закона за задълженията и договорите, в което общината е осъдена да плати 12 000 лв. на 70-годишна пенсионерка, която паднала и си счупила ръцете на централна столична улица. Инцидентът станал на 23 май м. г. на ул. "Уилям Гладстон". Следобед жената вървяла по тротоара с дъщеря си и се спънала в настилката от разбити, липсващи и разкривени плочки. При падането счупила и двете си ръце, а лицето ѝ било в кръв. След това била откарана в болница, където ръцете ѝ били гипсирани и в продължение на месец имала нужда от помощ, за да се обслужва.

Съдия Радост Бошнакова пише, че общината "не установи в процеса на доказване да са предприети действия по обезопасяване на повредените тротоарни плочки на пътното платно на ул. "Уилям Гладстон", а и не го твърди". Магистратът посочва още, че след като разбитите и разместени плочки не са били обезопасени, това е създавало реална опасност за придвижването на пешеходците. Общината е нарушила закона, като е бездействала, приема съдът.

И трите решения не са окончателни и общината може да ги обжалва пред апелативния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, което ГЕРБ не откраднаха, вместо за тротоари отиде за велоалеи.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общината сега е заета да прави велоалеи и не може да се занимава с разни тротоари забутани неизвестно къде. Само с велоалеи столицата ще придобие европейски вид и ще може да привлече повече еко ориентирани туристи.
31
0
 
1
 
! Отговори
Може би е преди 3 години
крайно време, поемането на отговорност да се обвърже със заплащането на обезщетения/възстановяване на направените разходи. Ясно е, че законово предвидената възможност за регресивен иск почти не се ползва. Не съм чул за длъжностно лице или неговите преки ръководители да са поели някаква финансова санкция за насътвореното. Примери бол. И вместо все обществото да плаща масрафите, по редно би било те да са за сметка на и от бюджета/премиите на сгафилия държавен/общински орган. Може и да дисциплинира
30
0
 
1
 
! Отговори
Супер преди 3 години
Най-после :) малко светлина в тунела. Това в нормална практика в целият свят. Също така се завеждат и дела за приспособяване на тротоари за инвалиди.Дано да продължаваме така. Има надежда :)
29
0
 
6
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
София нищо не плаща, плащат софиянци чрез данъците си. Тия дето са отговорни за подържане на тротоарите и съответно взимат заплати за това (пак от данъците на софиянци) им е през оная работа. Те тяхното си го взимат със сигурност, а като сложим и комисионните от сключването на договори за подръжка на инфраструктурата с разни "наши" фирми, то си е направо берект! Продължавайте да плащате и да си чупите кракате, после псувайте и пак плащайте.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гнусната *** от самоковските села съсипа София.
27
0
 
3
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До софиянГлупости! Много рядко разговарям по телефона в движение, обикновено спирам. Преди няколко години се спънах в нещо и се прострях на тротоара. Добре, че съм карала кънки и знам как се пада, отървах се сачо с охлузване. Това стана на тротоара около градинката пред хотел "Рила". На следващия ден минах да видя в какро се спънах и видях, че са останали стърчащи винтчето, от там, където са били завинтени пейките, които почти не останах, само някоя друга за беля.
26
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 3 години
Дивотия ни личи от това че за дупките по улиците се реве че си трошим колите но за тротоарите не се реве, че няма как да се бута детска количика, инвалид не може да мине.На дивака му е важен коня/колата.
25
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 3 години
В нормалните страни като нямаш къде да го държиш или ти е скъпо просто нямаш автомобил. Тук сме на път да реализираме мечтата на дивака - всяко човече с каруца.Резултата е че тротоарите са засипани с коли /щото къде да паркирам/.Е плочки дето да издържат джипове по 2 тона още не са измислили нормалните хора - па и няма нужда. Що си не качите само едната гума в Солун или в Истанбул на тротоара - не говорим за Мюнхен или Виена.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До софиянец 22По тая логика не требе настилка въобще, за кво ти е ?Дай да манеме и знаците, и светофарите, и мантелите. Направо да разкараме целата цивилизация като сме почнали, ако хората внимават, сичко е ток, без тока, разбира се, щото и от него нема нужда. Най-накрая София ще придобие своя оригинален вид, на запуснато село. Може пък на кореняците най-накрая да им стане приятно, че все дзвекат иначе.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, Фандъкова и Тиквата как още не са се сетили. Всяка дупка, която отремонтират, всеки тротоар, който закърпят да режат лентички и да се снимат. Има място за подобрение, давайте че избори се задават. Трябва да има промивка и пропаганда всеки ден.
22
1
 
8
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
Евтино решение, което съм виждал в Испания е да бетонират тротоара и отгоре го шарят все едно са павета . Във Франция , в селата видях , че изравняват и асфалтират тротоара. Може да не е най-естетическото решение, но е много по-бързо и евтино от това да се павира или полагат плочки и за повечето квартали е напълно адекватно.
21
14
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
ако си гледаш в краката а не у телефоно , няма да падаш !
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На практика навсякъде в София плочките по тротоарите са зле, като на повечето тротоари не се паркира, така че не колите трошат тротоарите както внушава една латерна тук.
19
0
 
18
 
! Отговори
хаха преди 3 години
кофти е, че не могат да обвинятт пешеходците както е при автомобилите.Като паднеш в дупка скъсаш полуоска или спукаш картер си карал "несъобразена скорост" та била тя и 5 км в час и отнасяш акта.Мисля време е да се предприемат мерки и за пешеходците, не може така да плаща общината.
18
1
 
1
 
! Отговори
НИК преди 3 години
да се чете недочетох в 16-ти пост
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Столичани плащат чрез данъците си милиони за некачествените ремонти или липсата на такива.
16
2
 
4
 
! Отговори
НИК преди 3 години
Умишлено недочетотах статията. Не толкова заради съдържанието, а заради безброй много правописни грешки.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A за липса на канализация и водопровод кога ?! 21 век станахме още има външни тоалетни в границите на София-град,не околните села като село Бояна например,за София питам?!!!!!!!!!!!
14
7
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Диво племе с прости и крадливи вождове.---------------------------------------------------------------И много проклето е племето !!